Israël, het land met de grootste Jodenpopulatie ter wereld

Israël, het land met de grootste Jodenpopulatie ter wereld Israël is gelegen in Azië en grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte. Israël heeft tevens twee verschillende kusten, die van de Rode Zee en de Middellandse Zee.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Azië
  • Originele naam: Yisra'el
  • Taal: Hebreeuws en Arabisch
  • Valuta: Nieuwe Israëlische Sjekel

Steden in Israël

Jeruzalem

Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en reeds duizenden jaren oud, maar de precieze herkomst is niet duidelijk. Veel Joden en Christenen reizen naar de stad om religieuze redenen. Jaarlijks komen er ruim honderdduizenden toeristen naar de oude stad. Jeruzalem wordt gezien als de heilige stad van zowel de Christenen, de Joden en de Moslims. De stad komt helaas vaak negatief in het nieuws, maar heeft toch erg veel te bieden voor de toeristen. Ook toeristen die niet zo veel met het geloof hebben kunnen in Jeruzalem veel zien en doen. In de Oude stad zijn veel Armeense, Joodse en Islamitische wijken. In dit gedeelte vind je veel mooie bezienswaardigheden, zoals de Klaagmuur. Dit is sinds de jaren zeventig een plaats waar veel Joden bidden. Ook vind je er de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel, met een opvallende gouden koepel. Ongeveer tien kilometer van Jeruzalem vandaan vind je het bekende stadje Bethlehem, waar volgens de Bijbel Jezus geboren zou zijn. Ook kun je naar de Bijbelse Zoo Jeruzalem, met veel dieren en planten en zijn er tentoonstellingen met vissen en fossielen. Ook zeer de moeite waard zijn de Botanische tuinen van Jeruzalem, met flora en fauna uit de hele wereld. Je kunt tevens heel goed eten in Jeruzalem en terecht bij de vele verschillende eettentjes.

Beersjeba

Beersjeba is de zesde stad van het land en in Genesis wordt het geschreven als Ber-Seba. Het ligt gedeeltelijk in de Negevwoestijn. Er is een wekelijke markt van de bedoeïenen. Ook zijn er verschillende plekken waar je een stuk op een kameel kan rijden. Je maakt dan een rondje door de woestijn. Tevens zijn er veel musea die informatie geven over de geschiedenis van de stad. Deze zijn heel interessant om te bekijken.

Rahat

Rahat is de grootste Bedoeïensche plaats van het land. Omdat het de grootste is, wordt het daarom ook stad genoemd, wat bij andere Bedoeïensche plaatsen niet het geval is. Rahat kreeg pas de status van een stad in 1994. Daarvoor werd het nog niet erkend als stad. In het Arabisch betekent Rahat ook wel groep. Er wonen vooral Arabische en Joodse mensen in de stad.

Safed

Safed is gelegen in het Noorden van Israël. Het is één van de vier heilige steden van het land. De andere drie zijn Jeruzalem, Hebron en Tiberias. De stad is al erg oud en werd opgericht in 66 na Christus. Er zijn veel bezienswaardigheden in de stad, voornamelijk oude gebaren van het verleden. Een stadswandeling is aan te raden, omdat je zo veel van de architectuur te zien krijgt.

Natuur

De Negevwoestijn bestaat uit rotsen, kraters en veel zand. Voor avonturiers is dit zeker een aanrader. Wel kan het er erg warm worden. Ook is er Timna Valley, een vallei met veel verschillende rotsen en gesteenten in allerlei vormen. De hoogste berg van het land is de Hermonberg, met een hoogte van 2814 meter. De berg ligt op de grens van Israël en Syrië.

Beste reistijd

Israël is in veel gebieden vrijwel het hele jaar zonnig en droog. Je kunt het hele jaar door dus prima naar Israël reizen. Toch kan het in de periode van april tot en met oktober erg warm zijn. Doorgaans zijn het voor- en najaar goede periodes om het land te bezoeken. De meeste toeristen komen dan ook in deze tijd naar Israël. Ook in de winter zijn de temperaturen aangenaam.

Klimaat van Israël

In Israël zijn twee klimaatgebieden, namelijk een mediterraan gebied in het noordwesten en een woestijnklimaat in het zuiden. Het mediterrane klimaat is doorgaans erg warm en droog. De temperatuur is gemiddeld tussen de 32 en 38 graden. In de winter is het gemiddeld rond de 18 graden. In sommige hooggelegen gebieden kan het in de zomer wel over de 40 graden worden.

Visum

Als je een rondreis korter dan drie maanden in Israël gaat doen, heb je geen visum nodig. Wel ben je verplicht om een geldig Nederlands paspoort bij je te hebben. Het paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn na terugkomst in eigen land. Als je geen Nederlandse identiteit hebt, kun je het beste contact opnemen met de ambassade. Zij kunnen meer informatie geven over de situatie en vertellen wat je het beste kunt doen.

Vaccinaties en gezondheid voor Israël

Vaccinaties voor Israël zijn niet verplicht, maar wel wordt aangeraden om vaccinaties tegen Hepatitis A te nemen. Raadpleeg echter altijd je huisarts of de GGD voordat je naar Israël gaat, zodat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen betreft gezondheid. Het is ook aan te raden om een goed zonnebrandmiddel aan te schaffen, omdat op sommige plekken de zon erg fel en warm kan zijn. Een goede reisverzekering met medische dekking kan ook verstandig zijn.

Nieuwe Israëlische Sjekel

De officiële munteenheid van Israël is de Nieuwe Israëlische Sjekel. Er kan gepind worden in de meeste grotere steden. Ook kun je op de meeste plekken wel betalen met de creditcard. Je kunt eventueel ook reischeques meenemen, maar het inwisselen ervan kan lang niet overal en kan tevens erg tijdrovend zijn. Het is gebruikelijk in Israël om fooien te geven voor verleende diensten.

Hebreeuws en Arabisch

De twee officiële talen in Israël zijn het Hebreeuws en Arabisch. In veel toeristische gebieden kun je wel terecht met een woordje Engels, maar wanneer je rondreis ook in de minder bekende gebieden komt, kan dit soms problemen opleveren. Een taalgids is dan ook aan te raden, zodat je in ieder geval kunt communiceren met de bevolking.

Religie

Religie in Israël is erg belangrijk. In Israël bevindt zich de grootste Jodenpopulatie ter wereld. De Joodse bevolking leeft verspreid over het hele land, maar is ook in grotere concentraties terug te vinden in steden zoals Tel Aviv en Jeruzalem. Ook in de Vallei van Galilea leven veel Joden. Dit gebied staat bekend als het gebied waar Jezus opgroeide.

Lees verder

© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkije - vakantie in Azië en EuropaTurkije - vakantie in Azië en EuropaTurkije ligt voor een gedeelte in Azië en een gedeelte in Europa. In totaal grenst Turkije aan acht landen, namelijk Bul…
Namibië, een prachtig land in Zuidwest-AfrikaNamibië, een prachtig land in Zuidwest-AfrikaNamibië is een land in Afrika dat aan de Atlantische oceaan ligt en grenst aan Angola, Botswana, Zuid-Afrika en Zambia.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jerusalem-TowerOfDavid_004.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.