Jordanië, een gastvrij en prachtig land

Jordanië, een gastvrij en prachtig land Jordanië wordt gezien als één van de meest fascinerende landen in het Midden-Oosten, met vele prachtige bezienswaardigheden. Jordanië grenst aan Syrië, Irak en Saoedi-Arabië. Het land bestaat voor een groot gedeelte uit woestijn.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Azië
  • Originele naam: Al-'Urdun
  • Taal: Arabisch
  • Valuta: Jordaanse dinar

Steden in Jordanië

Jordanië beschikt over een stel bijzondere steden.

Amman

De hoofdstad Amman is midden op heuvels gebouwd. Binnen Amman kun je het beste reizen met de taxi. Deze zijn er voldoende en hebben allemaal een gele kleur en hebben een groen logo. Pak geen taxi’s met een ander logo, aangezien deze uit een andere stad komen en volgens de wet geen passagiers mogen vervoeren. Doorgaans ben je niet meer dan 3 dinar kwijt voor een taxiritje. Amman heeft veel bezienswaardigheden. Midden in de stad vind je het Romeinse theater van Amman, dat zeer goed bewaard is gebleven. In het theater zijn twee musea gevestigd: Museum of Popular Tradition en het Jordanian Folklore Museum. Nymphaeum is een fontein die vlakbij het theater te vinden is. De fontein is versierd ter ere van de waternimfen en is gebouwd rond het jaar 191 na Christus. Amman kent ook enkele moskeeën. Zo is er de Koning Hussein Moskee, gebouwd in 1924. Het plein bij deze moskee is het hart van Amman. Vlakbij liggen diverse leuke souvenirwinkels. Ook is er de Koning Abdullah Moskee, die een blauwe kleur heeft en gebouwd werd in 1990. Daarnaast zijn er veel musea te vinden in Amman, zoals het Jordan National Gallery of Fine Arts, met ruim 2000 schilderijen, foto’s en keramiekwerken. Ook is er het Royal Automobile Museum, met een grote collectie oude auto’s.

Petra

Petra is een historische stad in Jordanië. De stad ligt in een kloof tussen de heuvels, die volledig is uitgehakt. Vroeger lag de stad op een belangrijke handelsroute, waardoor Petra veel bekendheid kreeg. De stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is verkozen tot één van de moderne zeven wereldwonderen. De schatkamer en het klooster zijn het hoogtepunt van de stad. De gebouwen die nu nog in de stad te vinden zijn, zijn allemaal ruïnes. Tegenwoordig zijn het bekende bezienswaardigheden.

Khanez

Vooral bekend is de Khanez, een graftombe uit het jaar 85 voor Christus. De bouw ervan heeft slechts drie maanden geduurd. Mensen uit de hele wereld komen om de graftombe te bekijken. Petra heeft echter nog meer boeiende bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld Kerk van Petra. Het is erg bijzonder om door Petra te wandelen, want alles ziet er prachtig uit. Je bent echt even terug in de tijd.

Jerash

Jerash is een stad in het noorden van Jordanië. Het is een Griekse stad die acht eeuwen geleden door een aardbeving met zand bedolven. De stad wordt nu regelmatig vergeleken met Pompeii, omdat alles zo goed bewaard is gebleven en er veel archeologische vondsten zijn gedaan. Er zijn ook ontzettend veel monumenten in de stad, die je zeker zult zien tijdens een wandeling. Je ziet er nog de oude stadsmuren, oude Griekse theaters, maar ook belangrijke oude moskeeën en tempels. Ieder jaar vindt er een festival plaats in Jerash, waar theatervoorstellingen worden gehouden, maar ook dichters en musici hun werk laten horen.

Natuur in Jordanië

Jordanië is vooral een woestijnlandschap. Maar je vindt er ook een gebied met water en een gebied met dennenbomen. Ook is het landschap bergachtig. Het mooiste deel van de Jordaanse woestijn is Wadi Rum. Hier kun je kennis maken met het echte bedoeïenenleven. Je kunt er ook een rit maken in een jeep of op een kameel. De Dode Zee is ook een echte toeristische trekpleister. Het water daar is zo zout dat je er kunt blijven drijven.

Beste reisperiode

Je kunt Jordanië het beste bezoeken in de lente van april tot en met juni en in de herfst van september tot en met november. De temperaturen zijn dan het beste te doen en je hebt dan minder kans op regenbuien. Jordanië kan in de zomer ook goed worden bezocht, maar de temperaturen lopen dan wel flink op. In de winter heb je de meeste kans op regen, maar de temperatuur is dan wel erg aangenaam.

Temperatuur in Jordanië

Jordanië ligt in het oost mediterrane klimaat, dat doorgaans erg aangenaam is. Hoe warm het in Jordanië is, is afhankelijk van de regio waar je bent. In Abaqua aan de Rode Zee is het het hele jaar een stuk warmer dan in andere steden. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 40 graden en in de winter is het gemiddeld 10 graden. In de avonden kan het flink afkoelen, waardoor het vaak erg koud lijkt.

Reisdocumenten

Als je naar Jordanië wilt, dan moet je een geldig paspoort hebben dat tenminste nog zes maanden na terugkomst geldig is. Houd je paspoort altijd goed bij de hand. In sommige gebieden vinden strenge paspoortcontroles plaats. Iedereen die naar Jordanië gaat is verplicht een visum aan te schaffen. Een visa kun je aanschaffen zodra je Jordanië inkomt. Dit visum is twee weken geldig, maar kan ook gemakkelijk worden verlengd naar drie maanden. Bij sommige rondreizen wordt de visumaanvraag voor je geregeld.

Gezondheid in Jordanië

Als je naar Jordanië gaat, dan zijn er geen verplichte vaccinaties. Wel worden de vaccinaties tegen hepatitis A en B, tyfus, polio, tetanus en difterie aangeraden. Raadpleeg altijd bij je huisarts of de GGD voor vertrek. Zij kunnen je alles vertellen over de laatste ontwikkelingen. In Jordanië komt tevens hondsdolheid voor. Heb je een verhoogd risico op hondsdolheid, neem dan vooraf maatregelen. Word je tijdens je bezoek gebeten, is het belangrijk om meteen medische hulp te vragen.

Water en andere hygiëne

Het water uit de kraan in Jordanië is geen drinkwater. Je kunt het pas drinken nadat je het hebt gekookt. Drink daarom alleen water uit de bronflessen die overal te koop zijn. Melk uit een pak kun je alleen drinken als er op de verpakking staat dat het gepasteuriseerd is. Eet ook alleen maar goed gekookte groente, vlees en vis en eet fruit altijd zonder schil, om zo hygiëneproblemen te voorkomen.

Geldzaken

In Jordanië wordt betaald met de Jordaanse Dinar. Pinnen is in de grote plaatsen mogelijk. Het is ook in veel plekken in Jordanië mogelijk om geld te wisselen. Behalve bij banken is er ook een wisselmogelijkheid bij veel hotels. De creditcard wordt bijna overal geaccepteerd. Doorgaans worden de creditcards van Visa en American Express beter geaccepteerd dan MasterCard en Diners Club.

Arabisch

In Jordanië is het Arabisch een officiële taal. In grote steden wordt ook wel wat Engels gesproken, maar lang niet iedereen beheerst deze taal goed. De bevolking waardeert het heel erg als je enkele Arabische zinnen gebruikt. Als je iemand wilt begroeten zeg je ‘ahlan wa sahlan’. Wil je iemand bedanken, dan is ‘Shoekran’ voldoende. Als afscheid kun je ‘Ma'a salaama’ zeggen. Als je wilt weten hoeveel iets kost vraag je ‘Qaddeesh haadha?’.

Gastvrij maar kuis gekleed

De inwoners van Jordanië zijn erg gastvrij. Door het zware woestijnleven zijn de inwoners gewend wildvreemden in hun huis uit te nodigen. Gedraag je altijd netjes als je op zo’n uitnodiging ingaat. Er wordt van de toeristen verwacht dat ze zich kuis kleden. Dit betekent voor zowel mannen als vrouwen dat de schouders, bovenarmen en bovenbenen bedekt moeten zijn. Ga je naar een kerk, kleed je dan netjes. Vrouwen dienen dan iets op hun hoofd te zetten. Ook zien ze liever een badpak dan een bikini bij vrouwen die gaan zwemmen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Advies inzake 8 daagse rondreis in JordaniëJordanië is een prachtig land om te bezoeken. Niet alleen om de rijke historie van het land maar zeker ook om de enorm g…
Vakantiebestemming JordaniëVakantiebestemming JordaniëJordanië is een sprookjesachtig land dat zeer geschikt is voor een rondreis. De geschiedenis van het land aan de rivier…
Toerisme in JordaniëToerisme in JordaniëJordanië is en land in het Midden-Oosten waar toeristen veel bijzondere plekken kunnen bekijken. Ga ook eens naar Jordan…
De zeven moderne wereldwonderen: Rotswoningen in PetraDe zeven moderne wereldwonderen: Rotswoningen in PetraOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…

Nepal, wandelen in het Himalaya gebiedNepal, wandelen in het Himalaya gebiedNepal is een land in het Himalaya gebied in Azië, dat gelegen is tussen India en China. Het grootste gedeelte van de bev…
Turkije - vakantie in Azië en EuropaTurkije - vakantie in Azië en EuropaTurkije ligt voor een gedeelte in Azië en een gedeelte in Europa. In totaal grenst Turkije aan acht landen, namelijk Bul…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Samer425, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mahis_late_winter.JPG
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.