Egypte, een combinatie van zon, cultuur en geschiedenis

Egypte, een combinatie van zon, cultuur en geschiedenis Egypte is een bijzonder land dat bekend staat om de grote historie. De meeste mensen volgen de religie van de Islam en een klein percentage van de bevolking is Christelijk. Het meeste water van het land is bij de rivier de Nijl. Ook grenst Egypte aan de Middellandse en de Dode Zee.

Algemene informatie

  • Continent: Afrika
  • Originele naam: Mişr
  • Taal: Arabisch
  • Valuta: Egyptisch pond

Steden in Egypte

Caïro

Caïro is de hoofdstad van Egypte en tevens de grootste stad van Afrika en het Midden-Oosten. Caïro hoort tevens bij één van de grootste steden ter wereld. Caïro ligt aan de Nijl. De stad is erg druk en lawaaierig. Er zijn veel markten waar je spullen kunt kopen. Ook is de stad het beginpunt van de snelweg Caïro-Kaapstad Snelweg, die een route volgt door Afrika en eindigt in Kaapstad. De weg is ruim 10.000 kilometer lang. In Caïro vind je veel tempels, Islamitische moskeeën, kerken en graftombes. Het Abdeenpaleis is het voormalige Koninklijke Paleis en zeer de moeite waard om te bezoeken. De Bab Zuweila was in de elfde eeuw één van de belangrijkste poorten naar de stad. Ook heb je de Caïrotoren, een betonnen toren vanwaar je een prachtig uitzicht op de stad hebt. Het gebouw is 187 meter hoog. Het Egyptische museum is echt een must om te zien en heeft een ontzettend grote collectie. Iets buiten de stad bevinden zich de wereldberoemde piramides van Gizeh. Dit is één van de zeven wereldwonderen. Het is echt een must om hier een keer heen te gaan, om de imposante gebouwen in het echt te bewonderen. Ook kun je de Nijl wat beter bekijken, of eventueel een mooie zeiltocht over de Nijl maken. Er zijn veel zeilboten te huur en als je zelf niet kunt zeilen is dat ook geen enkel probleem.

Luxor

Luxor is voor velen toch wel dé stad van Egypte. De plaats is bekend vanwege de archeologische opgravingen. Luxor was in het verleden de hoofdstad van Egypte en had toen de naam Thebe. De stad ligt langs de rivier de Nijl en heeft bijzonder veel te bieden voor de toeristen, vanwege de vele monumenten. De Tempel van Luxor is één van de bekendste tempels die gemaakt is voor de God Amon. De bekendste bezienswaardigheid is de Vallei van de Koningen. Dit is voor de meeste mensen de reden om naar Luxor af te reizen, waar veel oude farao's te vinden zijn in hun graftombes. Er zijn in totaal 63 verschillende tombes ontdekt, waarvan Graf van Toetanchamon het bekendste is. In Luxor zelf vind je ook veel restaurants en winkels. Je kunt er terecht voor een lekkere hap eten. Taxi’s zijn er doorgaans erg duur, dus het is beter om bijvoorbeeld een fiets te huren. Je kunt de stad ook verkennen met een koetsrit of over de Nijl varen met een zeilboot. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang je maar betaalt.

Soma Bay

Soma Bay is een badplaats in Egypte. Je vindt hier voornamelijk veel resorts en een grote boulevard. Ook zijn er grote golfbanen waar je heerlijk een potje golf kunt spelen. Tevens kun je naar de zoutwaterthermen. Hier kun je niet alleen in het zoute water genieten, maar ook een aantal massages krijgen. Er zijn veel restaurants, niet alleen Egyptische, maar allerlei internationale restaurants.

Dahab

Dahab is een badplaats in Egypte. Mensen komen er graag om even heerlijk tot rust te komen. De plaats is gelegen aan de Golf van Akaba en in de Sinaï-woestijn. De stad is erg populair, voornamelijk om te snorkelen of duiken. De onderwaterwereld van Egypte wordt namelijk gezien als één van de mooiste ter wereld. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker op het strand liggen en genieten van het heerlijke weer.

El Gouna

El Gouna is een stad in Egypte. De stad is gelegen aan de Rode Zee en is een bekende badplaats in het land. De stad wordt ook vaak Egyptisch Venetië genoemd, omdat alles met bruggen aan elkaar is verbonden. Het is een stad waar veel westerlingen een woning hebben gekocht, maar er zijn ook veel hotels te vinden. Gedurende het hele jaar komen er toeristen, zowel uit Egypte zelf, als uit het buitenland.

Hurghada

Hurghada is een badplaats in Egypte die gelegen is aan de Rode Zee. De badplaats heeft een lengte van zo’n 35 kilometer en er zijn voornamelijk stranden en veel grote hotels. Er zijn veel verschillende faciliteiten voor watersportliefhebbers. Zo kun je er snorkelen, duiken, kitesurfen, zeilen en windsurfen. In de omgeving heb je andere interessante steden, zoals El Gouna en Sona Bay.

Het hele jaar door naar Egypte

Egypte kun je het hele jaar door prima bezoeken. Ieder seizoen heeft zijn eigen voordelen. In de zomer is het er erg warm, terwijl het er in de winter juist lekker koel is. Ga je in de hoogzomer, pas dan op voor extreem hoge temperaturen. Dit is wel afhankelijk van de plek die je wilt bezoeken. Het is voor mensen die niet goed tegen warmte kunnen dus wellicht beter om in het voor- of najaar naar Egypte te gaan.

Klimaat in Egypte

Egypte heeft een echt woestijnklimaat. In het zuiden van het land regent het soms maar twee millimeter per jaar. De temperatuur kan daar in sommige plaatsen oplopen tot ruim 50 graden. ’s Nachts kan het in de woestijn tot zeker 20 graden dalen vergeleken met overdag. Door dit grote verschil is het ’s avonds vaak lekker koel. Aan de Oostkust is het altijd warm, daar is het in de zomer tussen de 25 en 28 graden en in de winter 18 tot 20 graden.

Reisdocumenten

Voor je bezoek aan Egypte dien je een visum nodig te hebben. Als je een Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt kun je deze bij aankomst in Egypte aanschaffen. Je kunt een visum aanschaffen voor een periode van maximaal vier weken. De kosten zijn ongeveer €25 euro voor een visum. Mensen die geen Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben dienen contact op te nemen met de Egyptische Ambassade om zo een visum te regelen.

Vaccinaties voor een bezoek aan Egypte

Het wordt aangeraden om vaccinaties te nemen tegen DTP en hepatitis A. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig. Raadpleeg voor vertrek ook altijd de GGD. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in een land. Het is verstandig om vier tot zes weken voor je vertrek contact te nemen met je huisarts. Daarnaast is het aan te raden om iets tegen diarree mee te nemen.

Zon in Egypte

De zon kan erg fel schijnen in Egypte. Daarom is het verstandig om te zorgen voor een goed zonnebrandmiddel. Ook een goede after sun is geen overbodige luxe. Zet tevens altijd iets op je hoofd en doe een zonnebril op tegen het scherpe licht van de zon. Het is verstandig om veel te drinken in de gebieden waar het warm is, om zo uitdroging te voorkomen. Extra zout op het eten is ook aan te raden, omdat je tijdens het zweten veel zout verliest.

Egyptische pond

In Egypte betaalt men met de Egyptische pond. Pinnen is alleen mogelijk in de grotere steden zoals Cairo en Luxor. De meeste excursies en ook de visumkosten dien je contant te betalen. De creditcard wordt in Egypte bijna overal geaccepteerd. Bij alle grote banken kun je terecht met travellercheques. Zij wisselen deze in tegen een commissie. Entreeprijzen van bezienswaardigheden kosten vaak tussen de 2 en 8 euro. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen als je alles wilt zien.

Fooien om van te leven

Na elke bewezen dienst is het in Egypte gebruikelijk om een fooi te geven. Veel Egyptenaren zijn erg creatief in het krijgen van fooien. Ze hebben geen vaste baan en halen hun inkomsten uit de fooien die ze krijgen. Er wordt dus ook van je verwacht dat je een fooi geeft als je bijvoorbeeld foto’s maakt of een optreden bekijkt. Egyptenaren doen doorgaans niet aan bedelen. En de bedelaars die er wel zijn kun je het beste niets geven, omdat het geen problemen oplost.

Arabisch

De officiële gesproken taal in Egypte is het Arabisch. Er zijn verschillende dialecten binnen het Arabisch. Op markten in Egypte hoor je vaak een mengeling van verschillende dialecten en talen. De informele taal in Egypte is het Egyptisch Arabisch en wordt ook buiten Egypte vaak begrepen. De Egyptenaren kunnen wel wat gebrekkig Engels spreken, maar het is toch aan te raden om ook wat Arabisch te leren als toerist. De Egyptenaren zullen dit zeker waarderen.

Enkele zinnen Arabisch

Als je iemand groet kun je ‘Ahlan wa Sahlan’ zeggen. De ‘H’ wordt hier hard uitgesproken die van achter uit de keel komt. Neem je afscheid van iemand, dan kun je ‘Ma'a salaama’ zeggen. Ben je niet gediend van iemand en wil je hem duidelijk maken dat hij moet ophouden, dan is ‘Khallas’ voldoende. Iemand bedanken kun je met ‘Shoekran’. Voor het woord ja wordt in Egypte ‘Aywa’ gebruikt en nee is ‘La’.

Egyptenaren en hun gebruiken

Egyptenaren zijn erg gastvrij en het is mogelijk dat je tijdens een rondreis wordt uitgenodigd bij iemand thuis. Mocht dit gebeuren, doe dan je schoenen uit voordat je naar binnen gaat. Het wordt als beleefd gezien om een cadeautje voor je gastheer of vrouw mee te nemen. Als je iets te eten krijgt aangeboden, eet dan nooit met links. Volgens Egyptenaren wordt de linkerhand gebruikt om je achterste schoon te maken.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Egypte, geschenk van de NijlEgypte, geschenk van de NijlDe langste woestijn in de grootste Sahara. De Nijl is de enige rivier op de wereld die van Zuid naar Noord stroomt. Geol…
Egypte, het land van de NijlEgypte, het land van de NijlAls we het in de geschiedenis over Egypte hebben, dan gaat het meestal over de periode waarin de farao's over dit Aziati…
Aswandam in Egypte: lust of last?Aswandam in Egypte: lust of last?De overstromingen van de Egyptische Nijl worden tegenwoordig onder controle gehouden door de Aswandam. Dit heeft gevolge…

Thailand, een gastvrij land met een rijke cultuurThailand is een gastvrij land dat steeds populairder wordt als het gaat om rondreizen. Het land heeft een geschiedenis d…
Mongolië, bezoek Mongolië met de Trans-Siberische spoorlijnMongolië, bezoek Mongolië met de Trans-Siberische spoorlijnMongolië is een land in Azië dat grenst aan Siberië, een groot gedeelte van Rusland, en China. Mongolië bestaat voorname…
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.