Mongolië, bezoek Mongolië met de Trans-Siberische spoorlijn

Mongolië, bezoek Mongolië met de Trans-Siberische spoorlijn Mongolië is een land in Azië dat grenst aan Siberië, een groot gedeelte van Rusland, en China. Mongolië bestaat voornamelijk uit hoogland en de hoogte kan variëren van duizend tot tweeduizend meter.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Azië
  • Originele naam: Mongol Uls
  • Taal: Mongools
  • Valuta: Mongoolse Tugrik

Steden in Mongolië

Ulaanbaatar

De hoofdstad van Mongolië is Ulaanbaatar. De naam betekent rode held. Jaarlijks vindt er het Nadaam festival plaats, dat veel bezoekers trekt. Een derde van de hele bevolking van Mongolië woont in de stad en het is dan ook de grootste stad van het land. De stad is gelegen op een hoogte van 1350 meter. Er is een internationale luchthaven, namelijk Chinggis Khaan International Airport. Ulaanbaatar is een belangrijk punt voor de Trans-Siberische spoorlijn en er zijn dan ook directe verbindingen met Moskou en Peking. Ulaanbaatar staat vooral bekend vanwege de vele festivals die ieder jaar plaatsvinden. Zo trekt het Naadam festival jaarlijks bezoekers uit de hele wereld. Tijdens dit festival worden traditionele Mongoolse sporten uitgevoerd. Het festival is van 11 tot 13 juli.

Sajnsjand

Sajnsjand betekent letterlijk ‘Goede vijver’. De stad is gelegen aan de Trans-Mongolische spoorlijn en ligt op een hoogte van zo’n 900 meter, midden in de Gobi-woestijn. Er zijn twee musea in de stad te vinden, namelijk Danzanravjaa-museumen het Stedelijk Museum Sajnsjand. Ook heb je er leuke eetgelegenheden. Vlakbij de stad zijn veel oliebronnen gevonden.

Andere steden

Erdenet is een echte industriestad en het is de op één na grootste stad van het land. Darhan is ook gebouwd als industriestad. De stad heeft een typisch uiterlijk zoals we van de Sovjet-Unie kennen.

Natuur en trein

Het noorden en westen van Mongolië bestaat vooral uit een bergachtig geheel. De bergketen Altaj bestaat uit de hoogste bergen van het land en loopt door tot in Siberië. In het zuiden vind je de Gobi-woestijn, die tot aan China doorloopt. Door Mongolië loopt de Trans-Siberische spoorlijn, die van Moskou naar Peking gaat. Onderweg kun je uitstappen in Mongolië. De reis van Moskou tot Peking duurt ongeveer zeven dagen.

Beste reistijd Mongolië

De beste reistijd voor Mongolië is doorgaans van juli tot en met september. De temperatuur is dan aangenaam en je hebt de minste kans op regen. In de winters is het vaak extreem koud en kun je dus beter niet naar het land afreizen. Een echt regenseizoen bestaat niet in Mongolië, maar wel kunnen de temperaturen extreem hoog en laag zijn.

Klimaat van Mongolië

Mongolië heeft een zeer extreem klimaat. Het klimaat is ook per gebied verschillend. Zo is er in het westen een bergklimaat, in het zuiden een woestijnklimaat en in het oosten een steppeklimaat. De gemiddelde temperatuur in het jaar ligt rond de nul graden, maar in de winter kan het wel –26 graden worden, en ’s nachts zelfs –36 graden. In juli stijgt de temperatuur overdag naar de 28 graden. In sommige gebieden kan het dan zelfs 38 graden worden.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Mongolië is geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn na terugkomst in eigen land. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade. Zij kunnen je helpen met de te nemen stappen.

Gezondheid in Mongolië

Het is niet nodig om je te laten inenten voor een bezoek aan Mongolië. Toch kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de huisarts of de GGD voor de laatste ontwikkelingen binnen het land. In Mongolië zijn er doorgaans niet de westerse medicatie. Het is daarom erg verstandig om te zorgen voor een goede en complete medische kit.

Mongoolse Tugrik

De officiële munteenheid van Mongolië is de Mongoolse Tugrik. Pinnen is in Mongolië pas sinds kort mogelijk en er zijn maar weinig geldautomaten in het land. Het is ook altijd maar afwachten of de automaten het doen. Zorg daarom altijd voor wat extra cash in Euro’s of Amerikaanse dollars. Het is tevens erg moeilijk om de Mongoolse Tugrik terug om te wisselen in Euro’s, dus als je gaat wisselen, is het verstandig dit met enkel kleinere bedragen te doen.

Mongools

De officiële taal van Mongolië is het Mongools. Deze taal wordt geschreven in het Cyrillisch schrift. Het Engels wordt amper gesproken in Mongolië en het is dus verstandig om een taalgids mee te nemen over de Mongoolse taal, zodat je de nodige woorden en zinnen kunt uitspreken. Zorg er ook altijd voor dat je de naam en het adres van het hotel waar je tijdens je rondreis blijft bij je hebt in het Cyrillisch schrift. Dit omdat taxichauffeurs vaak het westerse schrift niet kunnen lezen.

Vee in Mongolië

Al jarenlang is het vee in Mongolië erg belangrijk. Het leven van de bevolking hangt vrijwel helemaal af van het vee. Ze eten het vlees, drinken de melk en de huiden worden gebruikt als onderdeel van de gertenten. Grotere dieren, zoals paarden en kamelen, dienen als vervoersmiddel. Ook hebben de Mongolen veel honden. Zo is de Mongoolse herdershond bijvoorbeeld erg populair, omdat deze goed op het vee kan passen.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoomlocomotief 'P36' 4-8-4 en de Transsiberië ExpressStoomlocomotief 'P36' 4-8-4 en de Transsiberië ExpressDe Transsiberische Spoorlijn is bijna 9500 kilometer lang en loopt van Moskou naar Vladivostok, dwars door Siberië. Rond…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
De trektocht door Mongolië: een reisverslagNa een dag of veertien werd mijn reis onderbroken voor een rondtrek door Mongolië. Ik was er ook wel aan toe, even geen…

Egypte, een combinatie van zon, cultuur en geschiedenisEgypte, een combinatie van zon, cultuur en geschiedenisEgypte is een bijzonder land dat bekend staat om de grote historie. De meeste mensen volgen de religie van de Islam en e…
Venezuela, land met de hoogste waterval (de Angel Falls)Venezuela, land met de hoogste waterval (de Angel Falls)Venezuela is gelegen in Zuid-Amerika. Het ligt aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. Ook grenst het aan de lan…
Bronnen en referenties
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.