Waddeneiland Sylt – Bezienswaardigheden

Waddeneiland Sylt – Bezienswaardigheden Sylt is een Duits Waddeneiland dat grenst aan het werelderfgoed Waddenzee en tussen het Deense eiland Rømø en de Duitse eilanden Amrum en Föhr in ligt. Sylt is het meest noordelijke van een snoer van Duitse Waddeneilanden dat, tegelijk het meest richting het westen, in de Noordzee ligt. Er liggen vele dorpen en gehuchten op het eiland die allemaal hun eigen specialiteit en bezienswaardigheden hebben: boerderijen, kliffen, grafheuvel, kapiteinshuizen, hunebedden, welnesscentra, wandelende duinen en sterrenrestaurants. Honderdduizenden toeristen reizen jaarlijks af naar Sylt om het goede te genieten.

Sylt – lang en smal Waddeneiland

Sylt meet ongeveer 100 km2 en is daarmee het grootste waddeneiland van Duitsland. De lengte van het eiland is een kilometer of 40. Het eiland bestaat uit twee smalle armen met een breder middendeel. Op het smalste deel is het slechts 200 meter breed en op het breedste deel 12,5 kilometer.

Bestuurlijk is Sylt een gebied dat is ingedeeld bij de Duitse noordelijkste deelstaat Sleeswijk-Holstein. Sinds 1927 ligt er een dam waarover je het eiland kunt bereiken. Over die dam, die de Hindenburgdamm heet, loopt een spoor. De auto's gaan mee op de trein, want er loopt geen rijbaan over de dam. Het eiland is een geliefd vakantieoord en de trein brengt er ongeveer anderhalf miljoen badgasten per jaar naar toe.

Natuur en bezienswaardigheden

Sylt is vooral bekend als toeristeneiland waar veel grote en dure auto's rijden en waar bekende Duitsers vakantie vieren en zich laten zien. Daarnaast is een groot deel van het eiland natuurgebied. Er is een prachtige waddenkust met zeegrasvelden te zien, er liggen zandbanken voor de kust, er zijn wandelende duinen, kwelders, uitgestrekte heidevelden en er is bos te vinden. De duinen zijn hier en daar uitzonderlijk hoog en voorzien van functionele wandelpaden en uitkijkplateaus van hout. Geologisch gezien is het eiland bijzonder interessant, vanwege de resten van stuwwallen van gletsjers uit de voorlaatste ijstijd vanuit Scandinavië, die mede het eiland hebben gevormd. Het maakte Sylt hier en daar tientallen meters hoog. Ook de laatste ijstijd heeft zijn sporen nagelaten. Verder liggen er op het eiland tientallen grafheuvels uit de bronstijd en zijn er restanten uit de Romeinse tijd, de Vikingtijd en de vroege Middeleeuwen te vinden. Kortom, Sylt is een trendy eiland met overweldigende natuur en een interessante geologie en cultuur.

Vuurtoren bij Hörnum / Bron: Persbureau AmelandVuurtoren bij Hörnum / Bron: Persbureau Ameland
Groene mannetjes in Westerland / Bron: Persbureau AmelandGroene mannetjes in Westerland / Bron: Persbureau Ameland
Witte huizen met rieten daken / Bron: Persbureau AmelandWitte huizen met rieten daken / Bron: Persbureau Ameland

Stad en dorpen op Sylt

List

Het noordelijkste dorp, met haven en de Ellenbogen, het noordelijkste puntje van Duitsland. De Ellebogen heeft een mooi natuurgebied. Vlakbij List liggen de wandelende duinen, die verstuiven en op die manier jaarlijks enkele meters verschuiven. Vanuit de haven kun je oversteken naar het Deense eiland Rømø.

Kampen en het Rode Kliff

Het dorp Kampen is bekend als kunstenaarsdorp, waar beroemde schilders, schrijvers en bekende Duitsers graag verblijven. Het maakte vooral voor de Tweede Wereldoorlog naam als kunstenaarskolonie en die reputatie kleeft nog altijd aan het dorp. Niet te missen bezienswaardigheid is het Rotes Kliff, het Rode Klif. Bij de Kampener vuurtoren liggen grafheuvels uit de bronstijd.

Hörnum en de jachthaven

Het zuidelijkste dorp was oorspronkelijk een vissersdorp. Het dorp is nu vooral bekend vanwege de karakteristieke rood-witte vuurtoren. In het begin van de 21ste eeuw werd er een golfbaan aangelegd en een vijfsterren hotel gebouwd en bracht een jachtclub nieuw leven in de jachthaven. Bekend is ook de grijze zeehond Willi, die als een huisdier de haven bezoekt en zich laat voeren door de mensen. De reddingboot van Sylt is gestationeerd in Hörnum.

Rantum en de vogelaars

Dit dorp is bekend vanwege een beschermd natuurgebied, geliefd bij vogelaars vanwege de tientallen vogelsoorten die er te spotten zijn.

Wenningsted en de grafheuvel

Bekend van het Weißes Kliff, het Witte Klif, en het prehistorische steengraf Denghoog onder een grafheuvel van vijfduizend jaar oud. De grafheuvel is 3,20 meter hoog en te bezoeken. De grafkamer heeft de vorm van een Hunebed in de heuvel.

Braderup en het natuurgebied

De Braderuper Heide bij Braderup is een beschermd natuurgebied.

Westerland het Heilbad

De stad van het eiland met status Heilbad. Ongeveer de helft van alle eilanders woont in Westerland.

Sylt-Ost

Ligt op het schiereiland Nösse en bevat de buurtschappen Tinnum, Munkmarsch, Archsum en Morsum. Keitum is het bestuurlijk centrum van het eiland.

Tinnum en de Vikingen

Beroemd is de Tinnum-Burcht, een ringwal met een doorsnee van 80 meter en een hoogte van 8 meter uit de Vikingtijd. Over de betekenis zijn de deskundigen het niet eens. Is het een vluchtheuvel, heidense vereringsplaats of verdedigingswerk?

Keitum en de kerk

Bekend de 13e eeuwse Sint Severin-kerk, die als baken diende. In Keitum staan ook de mooiste kapiteinshuizen. Bij Keitum ligt het Grünes Kliff, het Groene Klif. Keitum is ook het dorp van de witte sprookjesachtige huizen met rieten dakdekking, restaurantjes, winkeltjes en theetuinen.

Munkmarsch en de jachthaven

Tot aan de bouw van de Hindenburgdamm was dit de belangrijkste haven van Sylt, nu is het een jachthaven voor de recreatievaart.

Archsum en de boerderijen

Dorpje met prachtige oude boerderijen met rieten dak.

Morsum en het Bonte Klif

Hier ligt het Morsum-Kliff, die ook wel Buntes Kliff wordt genoemd. Het klif is 21 meter hoog en 1800 meter lang en je kunt er de geologische geschiedenis van de regio gedurende de laatste 5 miljoen jaar afgelezen. Het gebied bij het klif is een beschermd natuurgebied en bevat vele grafheuvels. In het dorp staat De St. Martin-kerk die rond het jaar 1200 is gebouwd.

Grafheuvel links naast het restaurant in verbouwing / Bron: Persbureau AmelandGrafheuvel links naast het restaurant in verbouwing / Bron: Persbureau Ameland
Sint Severin-kerk / Bron: Persbureau AmelandSint Severin-kerk / Bron: Persbureau Ameland
Hindenburgdamm / Bron: Ralf Roletschek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hindenburgdamm / Bron: Ralf Roletschek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vliegveld Sylt

Het eiland met de vele bezienswaardigheden is op verschillende manieren te bereiken. Je kunt naar het eiland reizen met Sylt Shuttle die via de Hindenburgdamm van Niebüll naar Westerland rijdt, of je kunt naar het eiland varen vanaf Föhr, Amrum en Rømø. Wie snel op het eiland wil zijn kan ook vliegen, want Sylt heeft een vliegveld. Vanaf de luchthaven - Flughaven Sylt - zijn vluchten van en naar het vaste land van Duitsland te boeken, maar je kunt vanaf Sylt ook naar Italië, Oostenrijk, het Engeland en Zwitserland vliegen.

Sylt

Legenda
A. List
B. Kampen
C. Hörnum
D. Rantum
E. Wenningstedt
F. Braderup
G. Sylt-Ost
H. Archsum
I. Tinnum
J. Munkmarsch
K. Keitum
L. Morsum
M. Flughaven Sylt

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Föhr – Duits Waddeneiland dat eens Før wasFöhr – Duits Waddeneiland dat eens Før wasFöhr is het buureiland van Amrum en samen vormen ze een bestuurlijke eenheid. Net als Amrum behoorde Föhr eens bij Denem…
Amrum – Duits Waddeneiland verscholen achter FöhrAmrum – Duits Waddeneiland verscholen achter FöhrAmrum is een van de Duitse Waddeneilanden. Als je op het vasteland staat kun je het niet zien, want het ligt verscholen…
Hunebed D8 (Anloo), D9 (Noordlo) en D10 (Gasteren)Hunebed D8 (Anloo), D9 (Noordlo) en D10 (Gasteren)De grote zwerfkeien in Noord-Nederland zijn tijdens de voorlaatste ijstijd naar ons land getransporteerd. De keien werde…
Megalieten in Zeijen (D5), Tynaarlo (D6) en Schipborg (D7)Megalieten in Zeijen (D5), Tynaarlo (D6) en Schipborg (D7)De Westgroep van de Trechterbekercultuur (3400-2850 v.Chr.) heeft tientallen hunebedden gebouwd in Nederland. De hele ge…

Bezienswaardigheid Zwitserland: de Via Mala Schlucht (kloof)Bezienswaardigheid Zwitserland: de Via Mala Schlucht (kloof)Over de hele wereld verspreid zijn diverse diepe kloven. Door de meeste hiervan stroomt een rivier. Zwitserland heeft oo…
Een Wonderlijke Klim: de luchtboogbeelden van de Sint-JanEen Wonderlijke Klim: de luchtboogbeelden van de Sint-JanVan 5 maart tot en met 30 oktober 2016 was het mogelijk de luchtboogbeelden die zowel aan de noord- als aan de zuidkant…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sylt
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Rotes_Kliff geraadpleegd op 25 maart 2016
  • Das Grosse Sylt Buch – Hans Jessel en Ellert & Richter Verlag
  • http://www.np-schiermonnikoog.nl/documents/van-toen-tot-nu/ontstaan-waddengebied.xml?lang=en geraadpleegd op 25 maart 2016
  • http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/geschiedenis/geologische-geschiedenis-noordzee/kwartair-noordzee/saale-ijstijd/ geraadpleegd op 25 maart 2016
  • http://www.ecomare.nl/nl/ecomare-encyclopedie/gebieden/waddengebied/duits-waddengebied/sleeswijk-holstein/sylt/ geraadpleegd op 25 maart 2016
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Hörnum_(Sylt) geraadpleegd op 27 maart 2016
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Denghoog geraadpleegd op 27 maart 2016
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 6: Ralf Roletschek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.