Florida (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missen

Florida (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missen Florida is de Amerikaanse staat die Europese toeristen het vaakst bezoeken. Het heeft iets aparts en lijkt soms één groot pretpark, vooral in de buurt van Orlando. Een vakantie in Florida is altijd leuk en je vindt er bovendien heel wat meer dan alleen attractieparken. Ook Miami heeft heel wat te bieden. Je vindt er ook prachtige natuur met als kers op de taart het unieke Everglades National Park. Maar je vindt er ook tal van minder gekende plaatsen waar weinig toeristen komen, zoals het uitgestrekte Ocala Forest en de diepblauwe poel van Blue Springs State Park. Wat moet je zien en doen en welke mooie plekjes mag je niet missen?

Mooie plekjes in Florida: wat zien en doen?

Veel mensen die Florida bezoeken doen dat voor de wereldberoemde pretparken zoals Walt Disney World en Seaworld. Hoewel een weekje Orlando zeker leuk is hoef je een vakantie in Florida niet te beperken tot Orlando. Ook Miami en omgeving, het binnenland of andere stadjes aan de kust hebben heel wat te bieden.

Bovendien heeft Florida unieke natuurgebieden zoals het Everglades National Park, een delicaat ecosysteem van mangroves en moerassen. Het Kennedy Space Center is zeker ook een bezoek waard.

Het is onmogelijk om de honderden bezienswaardigheden van Florida op te noemen, maar we geven je alvast tien mooie plekjes.

Epcot / Bron: Flynn Chris, PixabayEpcot / Bron: Flynn Chris, Pixabay

De attractieparken van Orlando

Heel wat mensen trekken op vakantie naar Florida voor de attractieparken van Orlando. Walt Disney World spant de kroon en omvat maar liefst vier volwaardige attractieparken.

Magic Kingdom

‘Magic Kingdom’ is het klassieke Disney-park zoals je dat ook in Euro-Disney nabij Parijs vindt. Je vindt hier de klassieke attracties zoals Splash Mountain, Pirates of the Caribbean, Big Thunder Mountain en Space Mountain.

MGM Studios

In ‘Disney MGM Studios’, één van de vier themaparken, vind je ook een aantal bijzondere rides zoals de Rock’n Roller Coaster en de Tower of Terror, een angstaanjagende attractie met een val van dertien verdiepingen in twee seconden.

Epcot

Een bijzonder park binnen Walt Disney World is ‘Epcot’. Het park is zowel een ode aan de toekomst (‘Future World’) als een ode aan de verschillende culturen in de wereld (‘World Showcase’). ’s Avonds is er een indrukwekkend lichtspektakel rond het centraal gelegen meer, met vuurwerk en opzwepende muziek. Er zijn ook leuke attracties zoals ‘Mission Space’, waarbij je een vlucht naar Mars aan boord van een space shuttle maakt.

Animal Kingdom

‘Animal Kingdom’ is zowel een dierentuin als een attractiepark. Ook hier vind je een aantal leuke attracties zoals ‘Dinosaur’ en de ‘Kali River Rapids'.

Waterparken

Als je dacht dat je na een bezoek aan die vier parken alles van Walt Disney World gezien had...vergeet het maar. Er zijn ook nog maar liefst drie waterparken in Walt Disney World, elk met tal van spannende attracties. 'River Country' is het oudste waterpark maar nog steeds vrij populair. 'Blizzard Beach' heeft leuke attracties als Teamboat Springs en Run-Off Rapids. De grootste uitdaging hier is de ‘Summit Plummet’, een ongeveer veertig meter hoge glijbaan waar je een snelle duik steil naar beneden maakt. Het waterpark ‘Typhoon Lagoon’ heeft wat rustigere attracties dan Blizzard Beach.

Mis ook het waterpark 'Wet'n Wild' langs International Drive in Orlando niet. De attracties zijn knettergek, zoals een snelle afdaling in volledige donkere tunnels met een rubberbootje, of de 'Disco H2O' waar je in een rond bootje in een heuse discotheek terechtkomt en rondjes blijft draaien.

Downtown Disney en La Nouba

Downtown Disney

Downtown Disney is een groot complex met restaurants, cafeetjes, live muziek en winkeltjes. Wanneer de Disneyparken 's avonds sluiten kan je hier nog de hele nacht terecht. Vaak kan je hier bovendien concerten van bekende artiesten bijwonen.

Cirque du Soleil

Downtown Disney heeft ook Cirque du Soleil’s ‘La Nouba’, een van de spectaculairste shows die je ooit zal zien. Tickets zijn duur maar wanneer je hier bent mag je dit gewoon niet missen.

'La Nouba' is een opzwepend spektakel met muziek, lichteffecten, verbluffende acrobatie en stunts. Je mond valt bij momenten open van verbazing en er gebeurt zoveel tegelijk op, boven en naast het podium dat je niet weet waar eerst te kijken. Dit spektakel zal je nog lang bijblijven. Cirque du Soleil heeft ook indrukwekkende shows in Las Vegas maar de show in Orlando is misschien nog wel net iets beter.

South Beach in Miami / Bron: Caro Pixer87, PixabaySouth Beach in Miami / Bron: Caro Pixer87, Pixabay

Miami

Miami is naast Orlando de andere grootstad van Florida. Ook in Miami kan je je gerust een paar dagen bezighouden.

South Beach en Ocean Drive

De brede stranden van Miami Beach en South Beach zijn wereldberoemd. South Beach is ook bekend om zijn prachtige Art Deco huizen met felle pastelkleuren langs de straten aan het strand.

Ocean Drive is de bekendste straat met tal van cafeetjes, bars en nachtclubs. Het is gezellig om er te wandelen en iets te drinken maar veel is er niet te zien, op ‘Casa Casuarina’ na, het voormalig huis van de in 1997 aan zijn voordeur vermoorde modeontwerper Gianni Versace. Het is een opvallende woning met drie verdiepingen in mediterrane stijl.

Andere wijken

Ook andere wijken van Miami zijn een bezoek waard. In Downtown Miami is niet veel te zien op kantoorgebouwen, wolkenkrabbers en enkele musea na. Key Biscayne daarentegen is de ‘speeltuin’ van Miami. Je vindt hier een gezellig stadspark aan het water en tal van activiteiten zoals windsurfen. Er zijn ook genoeg restaurants en cafeetjes om te genieten van een drankje bij zonsondergang met zicht op de indrukwekkende skyline van Miami.

Verken ook ‘Little Havana’, Miami’s Cubaanse wijk en Coral Gables, de ‘betere’ wijk van Miami waar de meer gegoede klasse zijn optrekje heeft. Je kan er bovendien een duik nemen in de ‘Venetian Pool’, een van de mooiste plaatsen ter wereld om te zwemmen. Het zwembad wordt gevoed door bronnen en ligt in een pittoresk decor van palmbomen, grotten en watervalletjes.

See you later alligator / Bron: Ataribravo99, PixabaySee you later alligator / Bron: Ataribravo99, Pixabay

Everglades National Park

Wanneer bezoeken?

De Everglades zijn een van de bekendste nationale parken ter wereld en beroemd voor de alligators en mangroves. Je kan de Everglades best bezoeken tussen november en mei. In de zomer kan de hitte erg oplopen.

Waar overnachten?

Plaatsen om te overnachten in de buurt van de Everglades zijn Flamingo (ligt midden in het park maar is weinig authentiek en druk), Florida City en Everglades City.

Hoe bezoeken?

Je kan de Everglades op verschillende manieren bezoeken en bekijken. De eenvoudigste manier is per auto hier en daar stoppen op de weg tussen Florida City en Flamingo en korte wandelingen maken. Rond het Royal Palms Visitor Center, ongeveer tien mijl voorbij Florida City, vind je het Gumbo-Limbo Trail-wandelpad en het korte Anhinga Trail. Ook verder langs deze weg heb je nog interessante hiking trails en stopplaatsen met fraaie uitzichtpunten zoals de Pa-hay-okee Overlook.

Heb je maar tijd voor één ding in de Everglades kan je ook de Shark Valley tram tour nemen vanaf het Tamiami Trail (de weg langs het noorden van het park) tot aan de Shark Valley Observation Tower.

Op de kajak de mangroves in

De beste manier om de Everglades te zien is echter deelnemen aan een tocht van een halve of hele dag per kajak onder leiding van een gids. Dat kan bijvoorbeeld met North American Canoe Tours vanuit het rustige Everglades City in het noorden van het park.

Je gaat dan pas echt het park in en ontdekt de mysterieuze mangroves waar wel eens een alligator of krokodil langs de kant kan drijven. Je ervaart het park op die manier heel anders dan wanneer je alleen langs de verharde wegen blijft.

Robert is Here

Een leuke stop op weg van of naar de Everglades is ‘Robert Is Here’ in Homestead (19200 SW 344th St), een van de bekendste ‘farmer markets’ in de VS en een paradijs voor liefhebbers van exotisch fruit. Zijn reputatie dankt Robert vooral aan zijn ongelooflijk lekkere milkshakes. Tussen de tientallen soorten vind je mango shakes, Key lime milkshake en nog veel meer.

Kennedy Space Center / Bron: Armelion, PixabayKennedy Space Center / Bron: Armelion, Pixabay

Kennedy Space Center

Wat zien?

Kennedy Space Center is een leuk dagje uit. Je kan hier Cape Canaveral bezoeken vanwaar decennialang de Space Shuttle werd gelanceerd. Vroeger kon je je bezoek zodanig plannen dat je de kans had om een lancering bij te wonen maar nu de space shuttle niet langer vliegt kan je het gevaarte alleen nog in een museum zien.

Je ziet hier een indrukwekkende verzameling van objecten uit de vroege dagen van het ruimte-tijdperk zoals Atlas en Titan raketten en ruimtecapsules zoals de Gemini 9 die in het verleden door astronauten werden gebruikt. Het indrukwekkendste is zonder twijfel de enorme Saturnus V raket die de mens naar de maan bracht.

Ook andere interessante zaken als de maanlandingscapsule of wagentjes om op het oppervlak van andere planeten te rijden kan je hier met eigen ogen ontdekken. Je vindt hier ook een exacte replica van een space shuttle. Je kan een kijkje nemen in de cockpit. In het ‘Vehicle Assembly Building’ zie je waar raketten en space shuttles aan elkaar werden gezet en vervolgens met een transportsysteem naar het lanceerplatform werden gereden.

Wat doen?

Daarnaast is hier genoeg te doen om je de rest van de dag bezig te houden: uiteenzettingen van voormalige astronauten met de mogelijkheid om hen vragen te stellen, indrukwekkende films in een Imax theater met groot scherm en nog veel meer.

Blue Spring State Park

Van zodra je Orlando noordwaarts verlaat kom je al gauw in rustiger en landelijker gebied met kleinere stadjes, groene recreatiegebieden en natuur. Blue Spring State Park is interessant om twee redenen.

Manatees

Je kan hier ‘manatees’ in hun natuurlijke habitat zien. Dit eigenaardig dier, een soort zeekoe, is met uitsterven bedreigd en is daarom door de overheid beschermd. Soms zitten hier wel 25 tot 50 manatees tegelijk. Vooral tussen november en maart heb je de meeste kans om er te zien.

In het water

Ook als je niet geïnteresseerd bent in bijzondere dieren is dit park een mooie plek. Je kan hier zwemmen in een van de mooiste wateren van Florida: een bijzondere ervaring. Ook snorkelen of een kano huren behoort tot de mogelijkheden.

Florida Keys / Bron: Paulbr75, PixabayFlorida Keys / Bron: Paulbr75, Pixabay

Florida Keys

Bezienswaardigheden langs de Keys

De ‘keys’ zijn kleine eilandjes langs de zuidkust van Florida. Ze zijn met elkaar verbonden door een highway die helemaal tot Key West loopt. Langs de keys is onderweg heel wat te beleven. Uiteraard zijn er tal van mooie stranden onderweg. Een van de mooiste stranden met wit zand ligt in het Bahia Honda State Park.

In John Pennekamp Coral Reef State Park in Key Largo kan je een boottocht met een ‘glass bottom boat’ maken en de kleurrijke koraalriffen met eigen ogen zien. Duiken en snorkelen zijn andere opties. In het ‘National Key Deer Refuge’ kan je de met uitsterven bedreigde Key-herten zien die hier vrij rondlopen en met wat geluk je pad kruisen.

Zwemmen met dolfijnen

Wie altijd al gedroomd heeft om eens met dolfijnen te zwemmen krijgt hier ook de kans. Je kan dit doen in het ‘Theater of the Sea’ in Islamorada of in het 'Dolphin Research Center' in Marathon. Het is duur maar als je het je kan veroorloven krijg je deze kans natuurlijk niet overal. Het blijft bovendien een unieke ervaring.

Key West / Bron: Mariamichelle, PixabayKey West / Bron: Mariamichelle, Pixabay

Key West

Key lime pie en zonsondergangen

In Key West kan je de beroemde ‘key lime pie’ proeven en genieten van de vele leuke cafeetjes en restaurants. Key West is ook beroemd voor zijn prachtige zonsondergangen en ‘sunset celebrations’ vanop Mallory Square. Elke avond verzamelen massa’s mensen zich op het plein aan het water om de beroemde zonsondergang van Key West te zien. Het geheel wordt opgeluisterd met veel show, spektakel en muziek.

Ernest Hemingway

Wie Key West zegt zegt ook Ernest Hemingway. Een bezoek aan het Hemingway House waar de wereldberoemde schrijver woonde en werkte is de moeite waard.

St. Augustine / Bron: Paulbr75, PixabaySt. Augustine / Bron: Paulbr75, Pixabay

St. Augustine

Dit stadje aan de oostkust in het noorden van Florida was de eerste Europese nederzetting in Amerika. De Spanjaarden stichtten hier een kolonie in 1565. Het is een aangename plek voor een korte wandeling door de historische straten met kasseistenen en langs de vele authentieke gebouwen.

Je vindt hier onder meer het oud Spaans militair hospitaal, een oude vuurtoren, de voormalige gevangenis, de oude stadspoort en oude kerkjes en huizen die teruggaan tot de koloniale tijd toen Spanje heel Midden-Amerika domineerde.

Ocala National Forest / Bron: Jeffweese, Flickr (CC BY-2.0)Ocala National Forest / Bron: Jeffweese, Flickr (CC BY-2.0)

Ocala National Forest

Deze weinig toeristische plek is een pareltje. Het enorme bos van maar liefst 160.000 hectare is eigenlijk één groot park met tal van wandelpaden, om en bij de zeshonderd meertjes, natuurlijke waterbronnen en nog veel meer.

De mooiste plekjes zijn Juniper Springs Recreation Area, waar je kan kajakken op Juniper Creek of zwemmen in Juniper Spring. Ook Salt Springs Recreation Area and Alexander Springs zijn mooie plaatsen. Lake Eaton is een heel diepe poel die wat meer afgelegen ligt en moeilijker te bereiken is.

Clearwater Lake is een ander plekje dat wat rustiger is. Je vindt hier een prachtig meer dat je kan ontdekken per kano of waar je gewoon kan rondwandelen. Gelukkig is het Ocala National Forest niet zo bekend bij toeristen, waardoor het er vaak niet al te druk is. Meestal ontmoet je hier alleen inwoners van Florida die hier even komen verpozen en uitblazen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Harry Potter in Orlando of Everglades, avontuur in FloridaWil je een weekje weg met de herfst-, voorjaars- of meivakantie en wil je een keertje iets anders dan een skivakantie? D…
Een rondreis in de Verenigde Staten: FloridaNaast New York en Californie, is Florida de derde populairste vakantiebestemming in de Verenigde Staten. Deze zonnige st…
Attractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USAAttractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USADe staat Florida was tot aan ver over de tweede helft van de vorige eeuw vooral een rustige plek waar rijkelui vakantie…
Populaire pretparken in FloridaPopulaire pretparken in FloridaFlorida zou met recht een titel als “pretpark van de wereld” verdienen. De Amerikaanse staat is bekend om zijn grote pre…

Florence - OrsanmicheleFlorence - OrsanmicheleDe Orsanmichele is één van de vele bezienswaardige kerken die Florence rijk is. Deze katholieke kerk uit de veertiende e…
Plekken die een toerist in Amsterdam moet hebben gezienPlekken die een toerist in Amsterdam moet hebben gezienSoms moet je een buitenlandse vriend of vriendin rondleiden in Amsterdam maar wat moeten ze nu per sé gezien hebben? Zel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Erikaalvesm0, Pixabay
 • http://jasonmatthews.hubpages.com/hub/The-Top-20-Must-See-Places-In-Florida
 • http://traveltips.usatoday.com/must-see-places-florida-109021.html
 • http://thingstodo.expedia.com/florida-usa-activities/
 • Lonely Planet Florida
 • Capitool reisgids Florida
 • Eigen ervaring
 • Afbeelding bron 1: Flynn Chris, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Caro Pixer87, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Ataribravo99, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Armelion, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Paulbr75, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Mariamichelle, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: Paulbr75, Pixabay
 • Afbeelding bron 8: Jeffweese, Flickr (CC BY-2.0)
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.