Plekken die een toerist in Amsterdam moet hebben gezien

Plekken die een toerist in Amsterdam moet hebben gezien Soms moet je een buitenlandse vriend of vriendin rondleiden in Amsterdam maar wat moeten ze nu per sé gezien hebben? Zelf komt men al snel met het Anne Frankhuis en het Rijksmuseum. Dat zijn echter vrij saaie musea met een zeer lange wachtrij. Wat zijn nu echt Amsterdamse plekken die niet vergeten mogen worden Kom je zelf ook niet vaak in Amsterdam, dan kun je hier lezen welke plekken je niet over mag slaan. Hier staan een paar echte Amsterdamse plekken op een rijtje. Alle plekken zijn in principe op één dag te belopen. Je kunt vanaf treinstation CS of Amsterdam RAI met lijn 4 naar de Albert Cuypmarkt gaan om de dag te beginnen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Albert Cuypmarkt / Bron: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Albert Cuypmarkt / Bron: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Albert Cuypmarkt

Het is misschien goed om de dag te beginnen op de Albert Cuypmarkt. Daar kan je terecht vanaf een uur of half elf. Je kunt vanaf de Van Woustraat de hele Albert Cuyp aflopen tot aan de Ferdinand Bolstraat. Dan ben je wel even bezig als je alles goed wilt bekijken. Overigens zijn er later op de avond restaurants in de Albert Cuypstraat. Als je via de Ferdinand Bol naar de Weteringschans loopt, waar Paradiso zit, kom je een L.P.-zaak tegen aan je linkerhand genaamd Record mania. Je kunt nu nog besluiten om een dag lang de 12 beste platenwinkels van Amsterdam te bezoeken.

Paradiso

Na de Albert Cuyp kun je via de Ferdinand Bol doorlopen naar het Leidseplein. Vlak voordat je bij het Leidseplein aankomt zie je aan je linkerhand op de Weteringschans een oud kerkgebouw staan. Dat is Paradiso. In de hippietijd heeft onder andere Led Zeppelin hier gespeeld. Hier worden allerlei belangrijke concerten gegeven zowel door lokale muziekgroepen als wereldsterren zoals David Bowie, Herbie Hancock die er enkele liedjes van zijn plaat Headhunters speelde, en The Rolling Stones. Paradiso is in de jaren 60 gekraakt door hippies. Toen werden er al concerten gegeven. Later heeft de gemeente er een gesubsidieerde instelling van gemaakt.

Hotel Americain / Bron: Jvhertum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hotel Americain / Bron: Jvhertum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Leidseplein

Het Leidseplein is een klein plein. Er komen meerdere tramlijnen aan op het Leidseplein. Vele mensen moeten hier overstappen. Op uitgaansavonden is het op het Leidseplein een drukte van jewelste tot vier uur ´s avonds aan toe. Het Leidseplein is een heel beroemd plein. Behalve alle terrasjes vind je er de Stadsschouwburg en het Jugenstilgebouw Hotel Americain wat gebouwd is in 1881. Voor cultuurminnend Nederland is dat een plek om je vingers bij af te likken. De gewone mensen kunnen terecht bij Melkweg, net achter de schouwburg. Daar vinden vrijwel elke avond hippe evenementen plaats zoals muziekoptredens, DJ´s, filmvertoningen en talentenjachten. Bij de Leidsedwarsstraat hen je achter het Leidseplein veel goedkope restaurants. Hier kun je voor 15 euro met zijn tweeën een pizza drinken met een kopje thee erbij.

Vondelpark

Als je van het Leidseplein terug gaat kun je voor Paradiso tussen de pilaren door het Max Euweplein doorlopen om de brug over te steken en de ingang van het Vondelpark te zien lonken. In 1865 ging het eerste deel van het Vondelpark open voor publiek. Het Vondelpark is vooral bij mooi weer een must om lekker in te chillen. Er zijn allerlei mooie plekjes in te vinden. Er is altijd wel een mooi plekje voor jou erbij. Ook is er het theehuis, met het grootste terras van Amsterdam. Daar kun je even naar het toilet en iets drinken om vervolgens weer op je rug in het gras naar de blauwe hemel te kijken terwijl de vogels om je heen fluiten.

Een koffieshop in de Jordaan

Na het Vondelpark kun je via het Leidseplein doorlopen in noordelijke richting. Loop of via de Prinsengracht of via de Marnixstraat. Als je aan het eind van een van deze twee straten de Rozengracht oversteekt, zit je in de Jordaan. Je hoeft niet speciaal voor een koffieshop naar de Jordaan te gaan maar de Jordaan is gewoon een leuke gezellige buurt. Als je daar ergens een kopje koffie drinkt doe je altijd wel een gezellig praatje op. Bovendien zijn in de Jordaan allerlei leuke, unieke winkeltjes te vinden. Combineer een ochtendje Noordermarkt eens met een bezoekje aan de echte Jordaan, die vlak achter de Noordermarkt ligt. Ook als je net Bij Moooi bent geweest, de winkel van van Marcel Wanders aan de Westerstraat 187, kun je daarna even in een levensechte Amsterdamse volksbuurt rondstappen om de elitaire poeha van je af te schudden. In de Jordaan kun je aardig verdwaald raken.

Een smartshop

De smartshops zijn meer in het centrum te vinden. Het is leuk om te kijken wat ze er hebben. Ook kun je soms een kopje thee drinken. Er zijn vele smartshops en soms lijken ze meer op een toeristische winkel. Maar als er paddenstoelen te koop zijn dan weet je eigenlijk wel zeker dat het een smartshop betreft. Overigens zijn er alleen nog truffels te koop; dat zijn ondergronds groeiende paddenstoelen die behoren tot de softdrugscategorie. Je vindt ook smartshop op de Wallen, voor je bezoeker beter bekend als Red Light District.

Red Light district

Hier moet je echt geweest zijn met een toerist. Toeristen vinden het prachtig om schaars geklede dames te zien terwijl dit voor ons Nederlanders gesneden koek is. Wij zien elke dag mooie vrouwen hoewel misschien niet altijd in bikini. Het Red Light district is globaal bezien gelegen tussen de Warmoestraat en de Zeedijk. Het begint hier meestal gezellig te worden rond de schemering. De naam de wallen slaat op de verhogingingen die zijn gemaakt in het water waar de huizen staan. Van deze naam komt ook de naam Wall Street in New York, wat uiteraard vroeger Nieuw Amsterdam heette.

Waterlooplein

Waarschijnlijk heb je voor Amsterdam niet genoeg aan één dag maar het kan op zich wel. Na de Wallen kun je als het nog voor 16.000 uur is naar het Waterlooplein gaan via de Nieuwmarkt. Ook kun je kiezen om de rest de volgende dag te doen. De volgende dag kun je de tour vervolgen op een tweedehands spullenmarkt. Daar kunnen de toeristische vrienden goedkope inkopen doen. Op het Waterlooplein is zes dagen in de week een rommelmarkt te vinden. Het is gelegen achter de Stopera, het gebouw waar zowel het gemeentehuis als de Nederlandse Opera is gevestigd. Je kunt even om dit gekke gebouw heen lopen. Ondertussen zul je ook het standbeeld van Spinoza kunnen bewonderen. Hij woonde ooit in de Jodenbuurt die hier stond maar na de Tweede Wereldoorlog hebben Amsterdamse gemeentebestuurders besloten om de Joodse Wijk te vernietigen. Elk huis is vernietigd behalve het huis waar Rembrandt vroeger in heeft gewoond. Dat is nu het Rembrandthuis en is als museum geopend voor publiek.

De gratis veerpontjes

Toeristen hebben zelden geld dus kun je ze adviseren om met de gratis veerpontjes over het IJ te varen. Je vindt ze achter het Centraal Station. Er zijn vier verschillende veerpontjes. Vertel aan je vrienden dat het aan te raden is om gelijk de veerpontjes terug te nemen want aan de overkant is verder niks te doen. Alleen bij de NSDM-haven kun je aan de overkant in een ludieke broodjeswinkel op een loungebed rusten en over ´t IJ heenkijken met op de voorgrond het beeld van een zinkende onderzeeër. Na de veerponten bevaren te hebben kun je het Centraal Station verlaten en eens rechts afslaan, de Haarlemmerdijk op. Er is een aantal goede restaurants op de Haarlemmerdijk.

Begijnehof

Op het Spui bevindt zich een poort die overdag niet op slot is. Achter deze hoge deur schuilt een oud klooster. Het Begijnehof is gevestigd in een voormalig nonnenklooster. Nog steeds worden er in de huizen van het Begijnehof slechts vrouwen aangenomen om te wonen. Tot 17.00 is het Begijnehof open voor publiek. Binnen op het hofterrein staat een Engelstalige kerk. Het geheel ziet er authentiek uit, zoals alle huizen er 300 jaar gelden hebben moeten uit gezien. Tegenover de kerk staat een kapel.

Paradiso / Bron: Andreas Praefcke, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Paradiso / Bron: Andreas Praefcke, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Kalverstraat

Je kunt de P.C. Hoofdstraat bezoeken met een toerist maar die zal weinig onder de indruk zijn van al die dure winkels daar. De Kalverstraat is de drukste en gezelligste winkelstraat van Amsterdam. Hier kun je naar hartelust inkopen doen of flaneren. De Kalverstraat loopt van de Munt tot de Dam. Vrijwel alle bekende winkelketens zijn er gevestigd. Aan de kant van de Dam gaat aan de andere kant de Kalverstraat verder als winkelstraat die de Nieuwendijk heet. Deze winkelstraat zal verderop zijn naam veranderen in Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk. In feite zijn alle straten aaneen een kilometerslange winkelstraat. Vertel ook aan je buitenlandse vriend of vriendin dat de Kalverstraat de duurste straat is op het Nederlandse Monopolybord.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinen en parken in AmsterdamTuinen en parken in AmsterdamBij een bezoek aan Amsterdam is er veel meer te zien dan alleen pittoreske grachten, leuke winkels en markten, interessa…
Bezienswaardigheden in AmsterdamBezienswaardigheden in AmsterdamIn vakantietijd boeken veel mensen een stedentrip. Rome, Parijs en Londen zijn populaire steden. Maar waarom doe je niet…
Een dagje uit in AmsterdamAmsterdam is een leuke stad om een dagje te bezoeken. Het centrum van Amsterdam is de grootste oude binnenstad ter werel…

Florida (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missenFlorida (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missenFlorida is de Amerikaanse staat die Europese toeristen het vaakst bezoeken. Het heeft iets aparts en lijkt soms één groo…
Vijf leuke musea in ToulouseToulouse is de hoofdstad van de regio Midi-Pyrénées en de vierde stad van Frankrijk. De stad heeft ook wel de bijnaam 'V…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jorge Royan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • American hotel leidseplein: "American hotel amsterdam" by Jvhertum - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Hotel Americain: http://nl.wikipedia.org/wiki/American_Hotel
  • Vondelpark: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vondelpark
  • Foto paradiso: "Amsterdam Paradiso" by Photo: Andreas Praefcke - Eigen werk. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons
  • Afbeelding bron 1: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Jvhertum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Andreas Praefcke, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.