Slovenië, beklimming Triglav

Slovenië, beklimming Triglav De Triglav is met zijn 2864m de hoogste berg van Slovenië. De traditie wil dat iedere Sloveen minstens één maal in zijn of haar leven de Triglav beklimt, dus kan je als bezoeker moeilijk achterblijven. Let wel op, deze beklimming is enkel weggelegd voor goed geoefende wandelaars, en sommige passages vergen enige voorzichtigheid. Desalniettemin halen dagelijks ook vele kinderen het torentje op de top.

De Triglav

De Triglav steekt 2864 meter boven zeeniveau uit en is daarmee de hoogste berg van Slovenië. Letterlijk betekent 'Triglav', driekoppige, wat verwijst naar zijn vorm. De drie koppen van de Triglav symboliseren het verleden, het heden en de toekomst. De Triglav is de trots van de Juliaanse Alpen in het Noord-Westen van Slovenië, en ligt zowat te midden van het nationale Triglavski Narodni Park, het grootste beschermde natuurgebied van het land.
Het silhouet van de Triglav is het nationale symbool van Slovenië en vindt men terug op de vlag, in het wapenschild, en op de eurostukken van vijftig cent. Deze stukken hebben zelfs het opschrift "oj Triglav, moj dom" (Oh, Triglav, mijn thuis)

Traditie

De Sloveense traditie zegt dat iedere Sloveen minstens één keer in zijn of haar leven de top van de Triglav gehaald moet hebben. Je moet er dus niet van verschieten als je op je tocht vaders of moeders met hun jonge kinderen de berg ziet opschieten. Eenmaal de top bereikt, wacht je nog een extra verrassing. In het torentje boven op de top liggen namelijk berkentakken, waarmee de klimmers zachtjes op hun achterwerk worden geslagen. Nog zo 'n traditie. Bij mooi weer kan je er ook zeker van zijn dat er boven een deugddoend, fris biertje op je wacht.

De beklimming

Er zijn ontzettend veel verschillende routes om de top te bereiken. Allen leiden ze langs verschillende berghutten richting de top. Van aan de laatste berghut, waar je je bagage gerust kan achterlaten, is het nog een tweetal uur klimmen en klauteren tot aan de echte top. Neem dit gerust letterlijk. Via stalen pinnen en kabels, waaraan je je kan zekeren, moet nog een steil, onherbergzaam stuk afgelegd worden. Snelle klimmers nemen een korte route en leggen de weg naar de top en weer terug af in een tiental uren, anderen kiezen ervoor het iets rustiger aan te doen, en een overnachting te boeken in één van de vele berghutten onderweg.

 • Eén van de gemakkelijkste routes vertrekt in de Vrata vallei aan de Aljazev Dom (1015m). Na een 5tal uur goed doorwandelen kom je aan bij de Triglavski Dom na Kredarici, vanwaar het nog een tweetal uur klimmen is tot aan de top.
 • De kortste route vertrekt in Rudno Polje (1340m) in Pokljuka en brengt je na 3à4u wandelen bij de Vodnikov Dom (1817m). Van hieruit ga je verder naar de laatste berghut voor de top, Dom Planinka pod Triglavom (2400m).
 • Veruit de mooiste route is deze die vertrekt aan het meer van Bohinj, in Stara Fuzina. Hiervoor dien je minstens twee dagen uit te trekken. Een mooie cirkelvormige tocht van 38kilometer leidt je langs de mooiste plekjes van het Triglavgebergte. Via Koca na Uskovnici (1154m) en de Vodnikov Dom, bereik je de laatste berghut: Triglavski Dom na Kredarici (2515m). De weg terug loopt langs de prachtige Triglavmeren.

Als je geen geoefend bergsporter bent, vermijd dan absoluut de steile route langs de noordzijde van de berg. Ook al waarschuwt het gedenkteken onderaan deze route de klimmers voor de gevaren, toch sterven er nog jaarlijks klimmers door onvoorzichtigheid, of ongelukkige valpartijen.

Uitrusting

 • Gebruik stevige wandelschoenen: sportschoenen zijn geen aanrader op de rotsige ondergrond.
 • Voldoende warme kledij: het weer kan plots omslaan in de bergen.
 • Drinkbaar water: behalve in de berghutten is er nergens water te vinden onderweg.
 • Eten: met een hongerklop geraak je de berg niet meer op.
 • Mobiele telefoon: zorg dat je steeds iemand kan bereiken in geval van nood
 • Fototoestel: het zou spijtig zijn moest je vergeten al die pracht op foto vast te leggen
 • Extra klimmateriaal zoals zekeringsmateriaal of een helm zijn niet verplicht, maar kunnen een grote hulp zijn en je een groter gevoel van veiligheid geven

Ook dat nog

 • Op de Triglav ben je nooit alleen. Als er iets gebeurt, zal er steeds iemand in de buurt zijn om jou te helpen. Al is het ten zeerste aan te raden nooit alleen op pad te gaan.
 • Wees voorzichtig en niet overhaast. Laat mensen eventueel passeren om je eigen tempo te kunnen kiezen.
 • Stop tijdig aan een berghut en laat je niet verrassen door plots invallende duisternis.
 • Reserveer indien mogelijk je slaapplaats. Zeker in het hoogseizoen.
 • Eind juli tot september zijn de ideale maanden om de beklimming te wagen.
 • Heb respect voor de natuur. Gooi niets weg, en laat dieren rustig hun gang gaan.
 • Zeg 'Doberdan' (=goede dag) tegen de wandelaars die je passeert. Nog een Sloveense traditie.

En vooral, ondanks pijnlijke benen, kuiten en voeten, geniet ervan!

Lees verder

© 2014 - 2024 Maartends, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Bled in SloveniëTussen de bergketens van de Karawanken en de Julische Alpen ligt de pittoreske stad Bled. De stad, met 11.000 inwoners,…
Slovenië, Midden EuropaSlovenië, een land dat is ontstaan uit het voormalige Joegoslavië. In 1991 werd het onafhankelijk verklaard en na een ko…
Mont Ventoux beklimmen met de fietsDe Mont Ventoux is één van de bekendste bergen van Europa en ook wel “De reus van de Provence” en “De kale berg” genoemd…

Santander en de provincie Cantabrië - oneindig mooiSantander en de provincie Cantabrië - oneindig mooiSantander is en goed omringde hoofdstad en combineert een stedelijke omgeving met de essenties van Cantabria: stranden,…
Zhangjiajie - Het mooiste stenen bos van de wereldZhangjiajie - Het mooiste stenen bos van de wereldHet gebied van Wulingyuan, heeft in de buurt van de stad Zhangjiajie een bos dat verrast met meer dan 3.000 zandsteen pi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PeterT, Pixabay
Maartends (19 artikelen)
Laatste update: 30-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.