Bled in Slovenië

Tussen de bergketens van de Karawanken en de Julische Alpen ligt de pittoreske stad Bled. De stad, met 11.000 inwoners, ligt in de regio Gorenjska in het noordwesten van Slovenië. Bled is bij Nederlanders vooral bekend om het meer waar het aan ligt en het zomerhuis dat Tito, voormalig president van Joegoslavië, er liet bouwen. Bled en haar omgeving hebben echter nog veel meer te bieden.

Geschiedenis

De geschiedenis van Bled gaat al duizenden jaren terug. De eerste tekenen van een beschaving in Bled stammen uit de steentijd. In de ijzertijd, toen de winning van ijzer in de Alpen toenam, nam ook de hoeveelheid inwoners toe. Later kwamen Slavische volkeren in twee periodes naar Bled. De eerste periode was in de 7e eeuw en de tweede periode tijdens de 9e en 10e eeuw. De eerste keer dat het Kasteel van Bled genoemd wordt, is in een tekst van 10 april 1004. Bled heeft dan de naam Veldes en is onderdeel van de mark Carniola. In die tekst wordt Carniola, inclusief Bled, door keizer Hendrik II geschonken aan bisschop Albuin I van Brixen. Rudolf van Habsburg krijgt Carniola en Bled in 1278 in handen nadat hij Ottokar II bij de slag van Dürnkrut wist te verslaan. Vanaf 1364 werd Bled onderdeel van het hertogdom Carniola. Bled werd tussen 1809 en 1806 onderdeel van de Illyrische Provincies onder leiding van Napoleon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Bled in handen van nazi-Duitsland en werd de naam van de stad weer veranderd in Veldes. Sinds 1996 is Bled een onafhankelijke gemeente.

Bezienswaardigheden in Bled

De belangrijkste trekpleister van Bled is het Meer van Bled. Het meer is 2120 meter lang en 1380 meter breed. In de 19e eeuw ontdekte de Zwitserse arts Arnold Rikli thermale bronnen in het noordoosten van het meer. Gemotoriseerde boten zijn verboden in het meer. Zeilen en roeien is wel toegestaan en Bled heeft dan ook een rijke geschiedenis in de roeisport. Zo werden er in 1966, 1979, 1989 en 2011 de wereldkampioenschappen roeien op het meer georganiseerd. Ook is er de mogelijkheid om een boottocht te maken met een Pletna. Dit zijn overdekte gondels van 7 meter lang en 2 meter breed die vroeger gebruikt werden om pelgrims naar het eilandje in het meer te brengen, maar nu vooral toeristen vervoeren.

Op het kleine eilandje staat de Maria Hemelvaartkerk. In 1465 werd er een gotische kerk met een 52 meter hoge klokkentoren gebouwd. Door een aardbeving in 1509 werd de kerk echter erg beschadigd. De kerk zoals die er nu staat stamt uit de 17e eeuw, toen de kerk werd hersteld in barokstijl. Wel overgebleven zijn fresco's over het leven van de maagd Maria en het gouden altaar. Tegelijk met de restauratie in de 17e eeuw, werd er een trap met 99 treden naar de ingang van de kerk aangelegd. Om in de Maria Hemelvaartkerk te mogen trouwen, schrijft de traditie voor dat de bruidegom zijn bruid alle 99 treden naar boven moet dragen.

Op een 130 meter hoge rots aan het Meer van Bled staat het Kasteel van Bled, compleet met torens en twee binnenplaatsen. Het huidige kasteel stamt uit de 16e eeuw. Dit komt doordat het kasteel in 1511 zwaar beschadigd werd door een aardbeving en deze daarna weer is hersteld. In het kasteel bevindt zich een kleine kapel met daarin fresco's van rond 1700 en schilderijen van keizer Hendrik II en zijn vrouw Kunigunda. Verder huisvest het huidige kasteel een museum waarin de geschiedenis van Bled tentoongesteld wordt, een restaurant, een wijnkelder en een souvenirwinkel. Bovendien vinden er in de zomer boogschutterswedstrijden en klassieke concerten plaats.

Omgeving

Bij het plaatsje Gorje, op 4 kilometer ten noordwesten van Bled, ligt de Vintgarkloof. De kloof werd in 1891 ontdekt door burgemeester van Gorje Jakob Žumer en foto- en kartograaf Benedikt Lergetporer en staat in de top 10 van meest indrukwekkende en meest bezochte bestemmingen van Slovenië. De 1,6 kilometer lange Vintgarkloof baant zich door een landschap van steile rotswanden en wordt begeleid door de Radovna-rivier, die onderweg vele watervallen, poelen en stroomversnellingen heeft gecreëerd. Het pad van de kloof eindigt op een brug, waar men de 13 meter hoge waterval Šum kan bekijken.

Ook in de regio Gorenjska ligt het Nationaal Park Triglav. Het park is vernoemd naar de berg Triglav, met 2864 meter de hoogste berg van Slovenië. De naam Triglav, wat driehoofdig betekent, komt waarschijnlijk van de legende dat er in de berg een driekoppige Slavische God woont die de aarde, de hemel en de onderwereld in de gaten houdt. Met een oppervlakte van 880 vierkante kilometer beslaat het park ongeveer 3% van de totale oppervlakte van Slovenië. Populair in het park zijn de vele verschillende sporten die beoefend kunnen worden. De enigste restricties bij het beoefenen van een sport in het park is dat de sport de omgeving niet mag beïnvloeden, vervuilen of vernietigen. Er wordt dan ook veel aan hiken, klimmen, hardlopen, fietsen, watersport, vissen, golf en wintersporten gedaan.

Waar te overnachten?

Aangezien Bled voor een groot gedeelte van het toerisme leeft, zijn er veel verschillende soorten van overnachting mogelijk in Bled. Er bevinden zich veel hotels, waarvan er een aantal aan het meer liggen. Daarnaast zijn er vele pensions, villa's, appartementen, boerderijen voor touristen en hostels voor jongeren. Tot slot telt Bled zelf één camping, maar er liggen wel meer campings bij Bled in de buurt.

Hotels

 • Grand Hotel Toplice *****
 • Hotel Ribno ****
 • Hotel Vila Bled ****
 • Hotel Kompas ****
 • Hotel Park ****
 • Hotel Triglav ****
 • Hotel Golf ****
 • Best Western Premier Hotel Lovec ****
 • Hotel Jadran ***
 • Hotel Krim ***
 • Hotel Savica ***
 • Hotel Trst ***
 • Hotel Jelovica ***
 • Hotel Astoria ***

Camping

 • Camping Bled *****
 • Camping Šobec, Lesce *****
 • Camping Kopališče, Radovljica ****
© 2013 - 2024 Rikvane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Slovenië, Midden EuropaSlovenië, een land dat is ontstaan uit het voormalige Joegoslavië. In 1991 werd het onafhankelijk verklaard en na een ko…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Slovenië, de verborgen plekjesSlovenië heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen als vakantieland voor vele Belgen en Nederlanders. Voora…

Pamplona, stad van het stierenrennenIn het noorden van Spanje, tegen Frankrijk aan, ligt de provincie Navarra. Hoofdstad van deze provincie is Pamplona. De…
Berlijn, stad van contrastenBerlijn, stad van contrastenEr zijn vele redenen om Berlijn te bezoeken. De joodse geschiedenis is nadrukkelijk aanwezig maar evenzeer de voormalige…
Bronnen en referenties
 • www.bled.si/en/
 • www.vintgar.si/en/
 • www.tnp.si/national_park/
Rikvane (3 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.