Pamplona, stad van het stierenrennen

In het noorden van Spanje, tegen Frankrijk aan, ligt de provincie Navarra. Hoofdstad van deze provincie is Pamplona. De 194.000 inwoners tellende stad staat vooral bekend om de stierenrennen tijdens de San Fermínfeesten. Op andere dagen zijn er echter nog genoeg andere bezienswaardigheden in de stad te vinden.

Geschiedenis

De geschiedenis van Pamplona, gelegen aan de rivier de Arga, begint in het jaar 75 voor Christus. De Romeinse generaal Pompeius slaat zijn kampement op een heuvel op waar vandaag de dag de kathedraal staat. Hij urbaniseert de stad en geeft haar tenslotte de naam Pompaelo. De stad valt daarna in handen van de West-Goten en de moslims. In de Middeleeuwen wordt Pamplona de hoofdstad van het Koninkrijk van Pamplona en later van het Koninkrijk van Navarra. Door een behoefte aan herbevolking wordt Pamplona omgesplitst in drie ommuurde burchten: Navarrería, San Cercin en San Nicolás. Door de aanhoudende gevechten tussen de burchten, besluit koning Karel III om in 1423 het Voorrecht van de Unie te tekenen. Dit zorgt ervoor dat Pamplona vanaf dat moment in één stad verandert, waar de bouw van forten verboden is. Daarnaast wordt het nieuwe gemeentehuis, de Jurería genoemd, gebouwd en een nieuw stadswapen gemaakt.

Vanaf het moment dat Navarra door Castilië tussen 1512 en 1515 wordt ingelijfd, neemt Pamplona een belangrijke positie in de Spaanse kroon ten aanzien van Frankrijk in. Het beeld van Pamplona als vestingstad wordt versterkt door de bouw van de Citadel. Bovendien wordt er tussen de 16e en 18e eeuw een nieuw ommuurd stadsdeel gebouwd. Vanaf de 18e eeuw begint de stad te moderniseren. Zo wordt er verlichting en riolering aangelegd en een nieuw stadhuis gebouwd. Dit werd echter onderbroken door de invallen van Napoleon. In 1915 wordt een deel van de stadsmuur afgebroken voor de uitbreiding van de stad. Samen met de industriële, sociale en culturele ontwikkelingen heeft dat geleid tot het Pamplona zoals het nu is.

De stierenrennen

Ieder jaar van 6 tot en met 14 juli zijn er de San Fermínfeesten. Het bekendste aan de feesten zijn de stierenrennen die iedere ochtend gehouden worden. Om precies 8 uur wordt er een vuurpijl vanaf het stadhuis afgeschoten als teken dat de stieren losgelaten worden. Een tweede vuurpijl gaat de lucht in wanneer alle stieren hun hok bij de Santo Domingo verlaten hebben. De stieren stormen dan 900 meter door de binnenstad van Pamplona richting de arena, de duizenden lopers voor zich uit jagend. Als alle stieren in de arena aangekomen zijn, gaat de derde vuurpijl de lucht in. Tenslotte gaat de laatste pijl omhoog wanneer alle stieren in hun hok zitten. Hierna hebben de stieren niet lang meer te leven. De stieren overleven de stierenrennen namelijk nooit. Volgens traditie dragen bijna alle lopers witte kleding met een rode sjaal. Ongevaarlijk is de run zeker niet. Ieder jaar vallen er ongeveer 200 tot 300 gewonden en af en toe zelfs een dodelijk slachtoffer.

Bezienswaardigheden

Buiten de San Fermínfeesten om heeft Pamplona ook genoeg te bieden. Zo is er op de plek van het vroegere Pampaelo de Kathedraal van Santa María te vinden. In deze kathedraal werden vroeger de koningen gekroond en kwam het parlement bijeen. De sobere neoclassicistische gevel, ontworpen door Ventura Rodríguez, staat in groot contrast met het gotische interieur. In het middenschip is de graftombe van Karel III van Navarra en zijn vrouw Leonor van Castilië te vinden. Nog indrukwekkender is de kloostergang, die beschouwd wordt als een van de beste voorbeelden van de gotische kunst. Tussen 1992 en 1994 is deze kathedraal gerestaureerd.

Het gemeentehuis, dat in 1423 gebouwd werd nadat Karel III het Voorrecht van de Unie uitgevaardigd had, staat midden in het centrum. Het werd gebouwd op het punt waar de drie verdedigingssystemen van de burchten samenvielen. Na die tijd werd het twee keer afgebroken, maar de kenmerkende façade aan het Plaza Consistorial is intact gebleven. Het bovenste gedeelte bestaat uit een voorstelling van de Roem met klaroenblazer, stadsomroeper van kronieken en heldendaden. Daaromheen staan de wapens van Pamplona en Navarra afgebeeld. Middenin bevindt zich de klok, die aangeeft wanneer de vuurpijl van de San Fermínfeesten afgeschoten kan worden. Aan de zijjkanten staan twee grote beelden van Hercules. Al deze beelden zijn het werk van Juan Lorenzo Catalán. Aan de onderkant staan ook twee beelden, De Prudentie en De Gerechtigheid. Beiden werden in 1754 gemaakt door José Jiménez. Binnen, in de Raadzaal, bevindt zich een groot raam dat het Voorrecht van de Unie in herinnering brengt.

In de stad staat nog 5 kilometer aan onder andere stadsmuur, bolwerken, bastions en vestigingen. Dit deel is zelfs uitgeroepen tot nationaal monument. Ook de drie burchten zijn nog te bewonderen. Dit zijn de Navarrería, San Cercin en San Nicolás. De bijbehorende oorlogskerken zijn achtereenvolgens de Kathedraal in de Navarrería, de Kerk van San Saturnino en de Kerk van San Nicolás.
© 2013 - 2024 Rikvane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiesta de San Fermin (stierenrennen) in PamplonaFiesta de San Fermin (stierenrennen) in PamplonaDit festival begint in de middag van 6 juli en eindigt om middernacht op 14 juli in Pamplona. Tijdens dit feest is er mu…
Spanje: politieke indeling: Autonome GemeenschappenSpanje: politieke indeling: Autonome GemeenschappenDoor de moderne Spaanse grondwet van 1978 werd het mogelijk gemaakt om autonome gewesten en regio´s met elk hun eigen pa…
EK voetbal 1964In 1964 werd toen alweer het 2e EK voetbal gehouden, dit jaar werd het toernooi georganiseerd door Spanje. Dit EK werden…
Vakantie in SpanjeVeel Nederlanders trekken jaarlijks per auto, bus of vliegtuig richting Spanje om daar te genieten van een welverdiende…

Cuenca, verborgen parel in La ManchaCuenca is de hoofdstad van de gelijknamige Spaanse provincie en ligt op 150 kilometer ten oosten van de hoofdstad Madrid…
Bled in SloveniëTussen de bergketens van de Karawanken en de Julische Alpen ligt de pittoreske stad Bled. De stad, met 11.000 inwoners,…
Bronnen en referenties
  • www.turismo.navarra.es/hol/
Rikvane (3 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.