Vakantie in Spanje

Veel Nederlanders trekken jaarlijks per auto, bus of vliegtuig richting Spanje om daar te genieten van een welverdiende vakantie. Het is een geweldig land waar over het algemeen altijd de zon schijnt. Daarom is het voor veel mensen ook in de winter een ideale bestemming. Wanneer het in Nederland kraakt dat het vriest, kun je daar overheerlijk nazomeren.

Vakantie

Spanje is een populair vakantieland voor jong en oud. Er is hier van alles te zien en te beleven. De jongeren trekken vaak naar de bekende badplaatsen zoals Salou en Lloret de Mar. De Costa’s bieden een verscheidenheid aan landschap, zon, zee en strand waar vele Nederlandse vakantiegangers jaarlijks op af komen. Maar ook het binnenland heeft zijn eigen charmes met zijn talrijke bergen. Wie liever een kijkje op één van de eilanden wil nemen kan terecht bij de eilandengroep de Balearen zoals Mallorca en Ibiza ten oosten midden in de Middellandse zee, maar ook de Canarische Eilanden ten westen van Afrika met onder andere Tenerife en Gran Canaria behoren tot Spanje. Er zijn vele mogelijkheden voor het doorbrengen van je vakantie in dit land. Je vindt er vele all-in hotels, diverse bungalowparken, maar ook campings en een groot aanbod aan privé vakantiehuizen. De prijzen variëren van goedkoop en betaalbaar tot aan luxe en vrij dure accommodaties. Tevens kun je ook kiezen voor een rondreis, een stedentrip of een paar maanden overwinteren. Het land biedt een zonzekere vakantie en genoeg vertier voor iedereen.

Bezienswaardigheden

De hoofdstad van Spanje is Madrid en zeer zeker de moeite waard voor een bezoekje. De stad biedt vele musea voor de kunstliefhebber, maar ook kun je hier heerlijk winkelen of slenteren door één van de vele parken. Een typisch Spaanse sfeer kun je terug vinden in Sevilla, het hart van Andalusië. Ook Barcelona is een kijkje waard en wanneer je er bent aanschouw dan ’s avonds de beroemde fontein op Plaça España. Hier dansen waterstralen op de maat van de muziek en er wordt een spectaculaire lichtshow getoond. Ook erg leuk zijn de markten die je kunt bezoeken. Ze zijn er van grote vlooienmarkten tot aan echte Spaanse weekmarkten. Liefhebbers van attractie parken kunnen hun hart ophalen in de vele achtbanen in het park Port Aventura in Villaseca, nabij Toledo.

In Zuid Spanje vind je het prachtige berggebied Siërra Nevada met een groot nationaal park. Het is een schitterend gebied voor natuurliefhebbers, want het gebied is rijk aan fauna. Er verblijven hier meer dan 60 vogelsoorten, vele Spaanse berggeiten en ook vossen en everzwijnen kun je hier tegenkomen. In de winter is dit gebied een zeer populaire bestemming voor ski fanaten.

Activiteiten

In Spanje kun je ook tal van activiteiten ondernemen. In de binnenlanden en de bergen kun je mountainbiken, wandelen of zelfs een berg beklimmen. Vele trekpleisters liggen aan zee, zodat watersport liefhebbers zich hier niet hoeven te vervelen. Zeilen, surfen en zwemmen, maar je kunt ook de prachtige wereld onder water gaan bekijken en een duikcursus volgen. Er worden vele bootexcursies georganiseerd of je kunt een dag mee gaan zeevissen. Wie meer van rust houdt, kan terecht op één van vele golfterreinen. Ook paardrijden, het bezoeken van festivals en een jeepsafari behoren tot de vele activiteiten die in Spanje mogelijk zijn.

Klimaat

Het klimaat in Spanje kent grote verschillen. Zo vind je een typisch landklimaat in het binnenland met hete zomers en koude winters. Aan de oost- en zuidkust heerst het Middellandse Zee klimaat met zonnige, hete zomers, zachte winters en weinig regen. Het noorden heeft een gematigd zeeklimaat met aangename, koelere zomers en zachte winters. Het zuidwesten kent milde winters, warme zomers en de meeste neerslag. De eilandengroep de Balearen kent een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en zachte winters. De Canarische Eilanden hebben een subtropisch klimaat zonder seizoensverandering. Hier heerst een constante temperatuur.

Bevolking

Je vindt in Spanje verschillende bevolkingsniveaus. Zo zijn er lang uitgestrekte regio’s waar geen mens woont, terwijl de stad Madrid het dichtsbevolkte gebied is. Ook trekken steeds meer mensen uit het binnenland naar de kust. De officiële taal is Spaans, echter zijn meerdere talen als officieel bestempelt vanwege de uitgestrektheid van het land. Zo wordt er in Baskenland Baskisch gesproken en is ook Valenciaans een wettige taal. De meeste Spanjaarden zijn van rooms-katholieke afkomst.

Eten & Drinken

Elke regio in Spanje kent zijn eigen culinaire hoogstandjes, maar typisch Spaanse gerechten die je moet eten zijn toch wel de bekende gerechten Paëlla, rijst met schaaldieren, Gazpacho, een koude soep en natuurlijke de beroemde Tortilla’s en Tapas, de overheerlijke kleine hapjes. De Spaanse keuken is heel divers en bevat uiteraard veel verse vis die soms diezelfde dag nog is gevangen. De hoofdingrediënten zijn knoflook en olijfolie. Het land is liefhebber van wijnen en sherry’s, maar ook bier is favoriet en eigengestookte likeur. Bekende drankjes zijn Sangria en Cava.

Evenementen & Feestdagen

Het hele jaar door kun je in Spanje genieten van de vele terugkerende festivals. Bijvoorbeeld het gitaarfestival en theater- en filmfestival. De Heilige Week is een belangrijk katholiek festival en vindt plaats rond Pasen. Februari is in vele streken de carnavalsmaand en in maart vindt traditiegetrouw de jaarlijkse marathon van Barcelona plaats. Belangrijke evenementen zijn ook de Formule 1 Grand Prix, de Vuelta, dit is de wielerronde van Spanje en natuurlijk het stierenvechten met als hoogtepunt het stierenrennen door de straten van Pomplona in het noorden. In augustus wordt in het hele land Maria Hemelvaart gevierd en 12 oktober is uitgeroepen tot nationale feestdag.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in SpanjeSpanje is in de zomer zeer in trek, maar in de winter wordt dit vakantieland ook goed bezocht. Er zijn verschillende moo…
De hond meenemen naar SpanjeWanneer je je hond wil meenemen op vakantie naar Spanje is er een aantal zaken waaraan je moet denken. In dit artikel wo…
Wonen in SpanjeVeel Nederlanders emigreren naar Spanje omdat het een geweldig land is. Maar waar krijg je allemaal mee te maken als je…
EK voetbal 1964In 1964 werd toen alweer het 2e EK voetbal gehouden, dit jaar werd het toernooi georganiseerd door Spanje. Dit EK werden…

Vakantie in MaleisiëMaleisië is een prachtig vakantieland en geschikt voor elk type toerist. Steeds meer mensen ontdekken dit land waar zeer…
Vakantie in de Verenigde StatenHet land van de onbegrensde mogelijkheden is met stip de Verenigde Staten van Amerika. In dit immense land raakt de vaka…
Bronnen en referenties
  • ANWB Landen
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.