Slovenië, Midden Europa

Slovenië, een land dat is ontstaan uit het voormalige Joegoslavië. In 1991 werd het onafhankelijk verklaard en na een kort conflict kon het land zijn eigen dingen bepalen. Al eeuwenland maakte Slovenië deel uit van het Habsburgse keizerrijk en voelde zich beter aangetrokken tot Wenen dan tot Belgrado. Slovenië ziet zichzelf als een Alpennatie, net als Zwitserland en Oostenrijk.

Vlag van SloveniëVlag van Slovenië
 • Staatsvorm: Republiek
 • Munteenheid: Euro
 • Taal: Sloveens
 • Inwoners: 2 miljoen
 • Religie: Rooms-Katholiek
 • Tijdverschil: 1 uur later

Klimaat

In het noorden heeft Slovenië een gebergteklimaat, wat betekent dat de temperaturen in de dalen en aan de meren in de zomer hoog kunnen zijn. De neerslag is vaak kort, maar hevig. Ten zuiden en oosten van de Alpen heeft Sloveniën een landklimaat, in de zomer is het heet en in de winter is het, soms zeer, koud.

Istrië heeft een mediterraan klimaat, de zomers zijn heet en droog en de winters mild en vochtig.

Bereikbaarheid

Wegennet

In Slovenië is het wegennet redelijk. Het wordt vernieuwd en uitgebreid, waarvan sommige gebieden tolwegen bezitten, vooral in de omgeving van Ljubljana. Er zijn verschillende grensovergangen tussen Oostenrijk en Slovenië:
 • de Würzenpas – tussen Villach en Kranjska Gora
 • de Karawankentunnel – tussen Villach en Jesenice
 • de Loiblpas/ tunnel – tussen Klagenfurt en Kranj, welke niet voor caravans bestemd is

Grensovergangen tussen Italië en Slovenië zijn:
 • overgang bij Gorica
 • Overgang bij Triëst-Kozina

Bovendien is het openbaarvervoer goed geregeld.

Luchtvaart

Er zijn drie luchthavens in Slovenië, Ljubljana, Maribor en Portoro. Klagenfurt, Oostenrijk, wordt gebruikt voor de wintersport in de Julische Alpen.

Accommodatie

In Ljubljana en in de toeristische gebieden vindt men de hotels. De hotels zijn wat verouderd, dit vanwege het geldgebrek voor modernisering. Het is ook mogelijk om bij de mensen privé te overnachten of in pensions. Toeristen die graag kamperen, komen campings vooral in de Julische Alpen tegen.

Sloveense keuken

De Sloveense keuken lijkt erg op de Oostenrijkse keuken: grote porties met veel vlees. De bediening is erg goed.

Toeristische gebieden

Slovenië kent veel verschillende landschappen. Het is bergachtig, wat voor de helft met bossen is bedekt. Een gebied voor liefhebbers van natuur en rust.
In het noordwesten ligt de Karawanken, dit vormt de grens met Oostenrijk, en ten zuiden vindt men de Julische Alpen. De grens met Kroatië, in het zuiden, wordt gevormd door het Karst-gebergte.

Ljubljana

De hoofdstad. Ljubljana bezit een aantal mooie barokpaleizen en barokkerken uit de 18e eeuw. Het is een moderne stad met op een rots een kasteel.
De rivier Ljubljanica stroomt door de stad.

Het Noordwesten

Julische Alpen
In de Julische Alpen ligt het Triglav Nationalal Park, waar de hoogste top Triglav van Slovenië is, 2.864 meter. Bovendien zijn in het park veel wandelmogelijkheden, ook voor een aantal dagen. Er zijn een aantal berghutten te vinden, die dit mogelijk maken. De Julische Alpen kent zomer- en wintertoerisme.

Kranjska Gora
Gelegen op de noordgrens van het park ligt Kranjska Gora. In de zomer wordt dit bezocht voor het alpinisme, in de winter voor de wintersport. Het is de belangrijkste wintersportplaats van Slovenië.
Jesenice, Podkoren en Ratece zijn bezig om wintersportplaatsen te worden. Bovec is ook een bekend skioord, gelegen ten westen van het park.

Bled
Ten oosten van het Triglav Nationaal Park ligt Bled, met een schitterende liggen aan het gelijknamige meer. Dit meer wordt ook wel ‘de Parel van Slovenië’ genoemd.

In Bohinj vindt men veel campings.

Oosten

Het oosten kent veel wijngaarden en kuuroorden met minerale bronnen. Maribor, gelegen aan de voet van de Pohorje bergen, is de tweede stad van Slovenië.

Karst gebied

Het Karst gebied, het zuiden van Slovenië, bestaat voor het grootste gedeelte uit kalksteen. Duizenden jaren heeft regenwater het kalksteen opgelost, rivieren zijn hierdoor ondergronds verdwenen en op grote afstand te voorschijn komen.
Honderden druipsteengrotten zijn hier te vinden, waarvan slechts een aantal te bezichtigen zijn. Postojna zijn de grootste, die door honderdduizenden jaarlijks wordt bezocht.
De grotten van Skocjan zijn imposanter, vanwege het watergeweld.

Istrië
Een klein deel van het schiereiland Istrië behoort tot Slovenië, de rest bezit Kroatië. In Lipica, dichtbij Triëst, werden de paarden voor de Spaanse Rijschool in Wenen gefokt in de tijd van het Habsburgse keizerrijk.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Op vakantie naar SloveniëOp vakantie naar SloveniëSlovenië wordt een steeds populairder vakantieland onder Nederlanders. Slovenië is een land met prachtige natuur, het is…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Een stedentrip naar de hoofdstad van Slovenië: LjubljanaEen stedentrip naar de hoofdstad van Slovenië: LjubljanaLjubljana is de hoofdstad van Slovenië en is met haar oude centrum, vele pleinen en mooie bezienswaardigheden een ideale…

Duitsland, Mecklenburg-Vorpommern, Saksen-Anhalt+BrandenburgDe overige noordelijke deelstaten, bundesländer, van Duitsland worden in dit artikel behandeld: Mecklenburg-Vorpommeren,…
Costa Blanca, indrukwekkende kustCosta Blanca, indrukwekkende kustDe Costa Blanca is een van de populairste kusten van Spanje bestaande uit vele badplaatsen waarvan Benidorm beroemd is.…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.