Een stedentrip naar de hoofdstad van Slovenië: Ljubljana

Een stedentrip naar de hoofdstad van Slovenië: Ljubljana Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en is met haar oude centrum, vele pleinen en mooie bezienswaardigheden een ideale stad voor een stedentrip. De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Ljubijanica en beschikt daardoor over enkele bijzondere bruggen, waaronder de bekendste brug van Ljubljana: de Tromostovje. Ljubljana herbergt één van de grootste universiteiten ter wereld en mag dan ook met recht een echte studentenstad genoemd worden. Dit zorgt er dan ook mede voor dat de stad een gezellig uitgaansleven heeft met veel restaurants, terrasjes en cafés.

Inhoud


Over Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Slovenië en heeft zo'n tweehonderdtachtigduizend inwoners. Ljubljana kent een lange geschiedenis. Zo is de stad in vierhonderdtweeënvijftig na Christus, onder leiding van Atilla de hun, verwoest door de hunnen. De stad heette toentertijd nog Emona. En tussen 1803 en 1813 was Ljubljana de hoofdstad van de ingelijfde Illyrische provincies van de Franse keizer Napoleon. Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloot Slovenië zich aan bij de nieuwe staat Joegoslavië en is het gedurende de Tweede Wereldoorlog enige tijd geweest bezet door de Duitsers en de Italianen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Ljubljana de hoofdstad van het communistische Slovenië.

Onafhankelijkheid

Op 23 december 1990 werd er een nationaal referendum gehouden in Slovenië. De inwoners stemden toen voor de onafhankelijkheid van Slovenië. Op 25 juni 1991 verklaarde Slovenië vervolgens haar onafhankelijkheid en werd het tevens het eerste land dat zich afscheidde van Joegoslavië. Sindsdien heeft de hoofdstad Ljubljana zich ontwikkeld tot het economische en culturele hart van Slovenië. Dit werd nog eens versterkt door de toetreding van Slovenië tot de Europese Unie op 1 maart 2004. Dit heeft er, samen met de opkomst van low budget vliegtuigmaatschappijen, voor gezorgd dat Ljubljana steeds meer in trek is bij toeristen. En dat is ook niet zo gek. Ljubljana heeft een gezellig oud centrum met tal van restaurants en cafés. De bezienswaardigheden liggen niet ver bij elkaar uit de buurt en op nog geen vijftig kilometer afstand ligt het schitterende meer Bled.

Bezienswaardigheden

Het Prešerenplein

Het Prešerenplein ligt aan de rivier de Ljubljanica en is het bekendste en belangrijkste plein van Ljubljana. In het midden van het plein staat het standbeeld van de dichter Frans Prešeren. Hij is een bekende Sloveense dichter uit de achttiende eeuw en ook de bedenker van het volkslied van Slovenië. Aan het plein ligt een van de mooiste en bekendste kerken van Slovenië: het Franciscanenklooster.

Het Franciscanenklooster

Wanneer u op het Prešerenplein staat kunt u niet om het franciscanenklooster heen. Dit komt voornamelijk door de rode kleur van de kerk. De bouw van de kerk werd voltooid in 1660 en was tot de achttiende eeuw eigendom van de Augustinus monniken. Op de gevel staat het grootste Mariabeeld van Ljubljana.

De drievoudige brug: de Tromostovje

De drievoudige brug, in het Sloveens Tromostovje genoemd, is de bekendste brug van Ljubljana. De brug loopt over de rivier Ljublijanica en verbindt het oude gedeelte van Ljubljana met het Prešerenplein. Vanaf 1842 tot aan 1931 was er sprake van één brug. In 1931 werden er twee bruggen toegevoegd aan de zijkanten van de eerste brug. Deze twee nieuwe bruggen worden nu gebruikt door voetgangers. De middelste brug wordt gebruikt door auto’s.

Ljubljanski Grad

Ljubljanski Grad is een groot kasteel op een heuvel in Ljubljana. Het kasteel is bijna net zo oud als de stad en bood vroeger bescherming tegen aanvallen van vijanden. In het begin van de 19e eeuw heeft het kasteel enige tijd dienst gedaan als gevangenis. Dit heeft geduurd tot 1905. Het werd toen gekocht door de stad. Het kasteel is daarna opgeknapt en wordt nu gebruikt als museum. In het museum wordt de geschiedenis van het kasteel en Ljubljana getoond. Om bij het kasteel te komen, kunt u gebruik maken van een kabelbaan of u kunt ervoor kiezen de heuvel op te lopen. Het hoogtepunt van het kasteel is een bezoek aan de toren. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over Ljubljana.

De Sint-Nicolaaskathedraal

De Sint-Nicolaaskathedraal wordt ook wel de Stolna Cerkev SV. Nikolaja genoemd en is de belangrijkste kerk van Ljubljana. De kerk komt uit de achttiende eeuw en is opgedragen aan de patroonheilige van vissers en scheepslieden. De kerk is geel van kleur, waardoor hij niet te missen is wanneer u op het Pogarjev trg Marktplein bent. In 1996 werd de kerk bezocht door paus Johannes Paulus II. Ter ere van dat bezoek werden er twee massief bronzen deuren geplaatst, met daarop de namen van de voormalig bisschoppen en de geschiedenis van Ljubljana.

De Drakenbrug

De Drakenbrug, in het Sloveens Zmajski Most genoemd, verwijst naar de vier draken die bij de toegang van de brug staan. Volgens een legende is Ljubljana gesticht tijdens een queeste van de Griekse prins Jason naar het Gulden Vlies. Hij zou tijdens deze queeste een draak hebben gedood in het moeras rond de stad. De brug is gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw en was een van de eerste bruggen van beton in Europa.

Het Nationaal museum

Het Nationaal museum ligt buiten het stadscentrum van Ljubljana. In het gebouw van het Nationaal museum bevindt zich ook het Natuurhistorisch museum. Het Nationaal museum bestaat uit twee delen. Het ene deel gaat over onder andere de bronsttijd en de middeleeuwen. Het andere deel herbergt een bibliotheek en een schilderijencollectie. Het hoogtepunt, en tevens topstuk van het museum, is een Egyptische mummie uit de zestiende eeuw voor Christus.

De Centrale Markt

De Centrale Markt bevindt zich vlakbij de drievoudige brug en is elke dag geopend. De markt is gebouwd tussen 1940 en 1944 en bestaat uit twee verdiepingen. Op de markt wordt van alles verkocht zoals groente en fruit, kruiden en specerijen.

Het Tivolipark

Voor wie even wilt ontspannen en de drukte van de stad wilt ontvluchten, is er het Tivolipark. Het park is de plek voor de inwoners van Ljubljana om te ontspannen en wordt ook wel de longen van de stad genoemd. In het park zijn sculpturen en beeldhouwwerken te zien.

De dierentuin

De dierentuin van Ljubljana ligt op zo’n twintig minuten wandelen vanaf het centrum. De dierentuin ligt in het Tivolipark en is niet heel erg groot. Het is onderverdeeld in drie regio’s (Alpen, Mediterraan en de Balkan) en bezit een collectie van zo’n zeshonderd dieren. Wanneer u een naar de dierentuin loopt, komt u langs de zwaarbewaakte Amerikaanse ambassade. Want dankzij alle beveiliging al een attractie op zich is.

Het Kongresni trg plein

Het Kongresni trg plein is één van de grootste pleinen van Ljubljana. Aan het plein liggen enkele bekende gebouwen zoals het casino en de Universiteit van Ljubljana. De huidige universiteit bestaat sinds 1919 en is met vijfenvijftigduizend studenten één van de grootste universiteiten ter wereld. Al aan het begin van de zeventiende eeuw kende de school verschillende academies. Maar de eerste universiteit werd pas in 1810 gesticht door Napoleon.

Het meer van Bled

Het meer van Bled ligt op ongeveer vijftig kilometer van Ljubljana en is gemakkelijk te bereiken vanaf de stad. Het is een schitterende plek met veel groen en helder water, waardoor het een geliefde toeristische bestemming is in de zomermaanden. In het midden van het meer ligt een klein eiland met een kerk. In de zomermaanden kunt u, vanaf het vasteland, met een bootje naar het eiland en de kerk bezichtigen. U wordt gebracht met een roeibootje, want het meer is verboden terrein voor gemotoriseerde boten. De omgeving van het meer is erg heuvelachtig en er liggen verschillende wandelpaden. Op één van de heuvels staat een kasteel van waaruit u een prachtig uitzicht heeft over het meer en de rest van de omgeving. Het is het oudste kasteel van Slovenië en is één van de meest bezochte toeristische attracties van het land.

Klimaat

In Slovenië valt jaarlijks zo'n veertienhonderd mm neerslag in de vorm van regen en sneeuw. In de wintermaanden vriest het gemiddeld zo'n negentig dagen en hangt er regelmatig een dikke mist in Ljubljana. Het leven speelt zich in de winter dan ook grotendeels binnen af. In de zomermaanden is de temperatuur een stuk aangenamer met een gemiddelde temperatuur van zo'n twintig graden. In de maanden juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot rond de dertig graden. De beste reistijd is van april/mei tot en met augustus. Gezien de vele neerslag die jaarlijks valt in Slovenië, is het wel verstandig om daarmee rekening te houden bij het inpakken van uw koffer.

Overige reisinformatie

 • De officiële taal van Slovenië is Sloveens. In de toeristische gebieden kunnen de Slovenen zich goed verstaanbaar maken in het Engels.
 • In Slovenië wordt betaald met euro's.
 • Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Slovenië.
© 2016 - 2024 Mrvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slovenië, Midden EuropaSlovenië, een land dat is ontstaan uit het voormalige Joegoslavië. In 1991 werd het onafhankelijk verklaard en na een ko…
Culinair SloveniëSlovenen zijn van nature uit gepassioneerde koks. Honger brengt hen op fantastische ideeën en ze weten dat de weg naar h…
Op vakantie naar SloveniëOp vakantie naar SloveniëSlovenië wordt een steeds populairder vakantieland onder Nederlanders. Slovenië is een land met prachtige natuur, het is…
Slovenië, de verborgen plekjesSlovenië heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen als vakantieland voor vele Belgen en Nederlanders. Voora…

Split, een schitterende stad aan de Adriatische zeeSplit, een schitterende stad aan de Adriatische zeeSplit is een oude havenstad in Kroatië, gelegen in de provincie Dalmatië. De stad ligt op een klein schiereiland aan de…
Een stedentrip naar de hoofdstad van Bulgarije: SofiaEen stedentrip naar de hoofdstad van Bulgarije: SofiaSofia is de hoofdstad van Bulgarije en is één van de hoogst gelegen hoofdsteden van Europa. De stad ligt in het Sofiadal…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MemoryCatcher, Pixabay
 • http://www.landenweb.nl/slovenie/ljubljana/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ljubljana
 • http://www.steden.net/slovenie/ljubljana/
 • http://www.weeronline.nl/Europa/Slovenie/Ljubljana/4120959
 • http://www.top10bezienswaardigheden.nl/slovenie/
 • https://www.take-a-trip.eu/nl/ljubljana/bezienswaardigheden/
 • http://www.slovenievoorbeginners.nl/bezienswaardigheden.htm
Mrvriend (23 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.