Een stedentrip naar de hoofdstad van Bulgarije: Sofia

Een stedentrip naar de hoofdstad van Bulgarije: Sofia Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en is één van de hoogst gelegen hoofdsteden van Europa. De stad ligt in het Sofiadal en ligt aan de noordelijke voet van de berg Vitosha. Sofia heeft een lange en rijke geschiedenis en beschikt daardoor over tal van mooie bezienswaardigheden, waaronder de op twee na grootste synagoge van Europa en een groot aantal kerken. Voor wie van uitgaan houdt zijn er talloze cafés, nachtclubs en niet minder dan twintig bioscopen. Op het gebied van winkelen loopt Sofia anno 2016 nog wat achter vergeleken met andere grote Europese hoofdsteden.

Inhoud


Over Sofia

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en heeft bijna anderhalf miljoen inwoners. Daarmee is het veruit de grootste stad van Bulgarije. Sofia ligt in het westen van het land aan de rivier de Iskar. De stad heette in het verleden Serdica, vernoemd naar de Serden die hier vroeger woonde. Zij leefden hier tot het jaar 29 voor Christus, daarna kregen de Romeinen de stad in handen. In 1376, nadat de Slavische Bulgaren de stad in handen kregen, kreeg de stad de naam Sofia, vernoemd naar de Sveti Sofiakerk. In 1382 werd Sofia door de Turken ingenomen en behoorde het vanaf dat moment bij het Ottomaanse Rijk. Deze bezetting duurde 500 jaar en werd in 1878 gestopt door de Russen.

Vitosha

Sofia ligt midden tussen de bergen: in het oosten ligt het Middelgebergte, in het noorden het Balkangebergte en in het zuiden het Rilagebergte. En wanneer u in zuidwestelijke richting kijkt ziet u de berg Vitosha liggen. Deze berg is op zijn hoogste punt 2990 meter hoog en is de blikvanger van de stad. Het is een populaire toeristenbestemming die met de kabelbaan te bereiken is vanuit de stad. Van december tot begin april kunt u er skiën.

Stadsparken

Sofia is ruim opgezet en overal in de stad liggen tuinen en parken. Zo is er het stadspark, het park Borisova Grading, het park Zeimova Gradina en het Yuzhen Park. In de parken zijn allerlei voorzieningen aangebracht ter ontspanning van de inwoners van Sofia. Zo zijn er speelplaatsen en speelweiden voor kinderen, picknickplaatsen, ijs- en snoepverkopers en dam- en schaakborden.

Bezienswaardigheden

Sofia Synagoge

De Sofia Synagoge werd geopend in 1909 en is de op twee na grootste Synagoge van Europa. De Synagoge is ontworpen door de Oostenrijkse architect Friedrich Grünanger en is gebaseerd op de oude Sefardische Synagoge in Wenen. In de Sofia Synagoge passen 1300 mensen, maar aangezien het grootste deel van de Joodse gemeenschap is geëmigreerd naar Israël en de Verenigde Staten, wordt dit aantal (bij lange na) niet meer gehaald. Het plafond van de Synagoge wordt gekenmerkt door de kroonluchter die er hangt. Met twee ton is dit de zwaarste kroonluchter van Bulgarije.

Ivan Vazov Nationaal Theater

Het Ivan Vazov Nationaal Theater werd geopend in 1907 en is benoemd naar een vooraanstaande Bulgaarse schrijver. Het theater is ontworpen door de beroemde Weense architecten Helmer en Felner. Het is het oudste theater van Bulgarije en is in 2006 nog grondig gerenoveerd.

Naast het Nationaal Theater dat hem is vernoemd, is er ook nog het Ivan Vazov-huis. In dit huis woonde en werkte Ivan Vazov van 1985 tot zijn dood.

Alexander Nevski Kathedraal

De Alexander Nevski Kathedraal mag u zeker niet overslaan bij uw bezoek aan Sofia. De Kathedraal is één van de grootste orthodoxe kerken ter wereld en is gebouwd als eerbetoon aan de Russische soldaten die omkwamen in de Russisch-Turkse oorlog. Bulgarije werd in deze oorlog bevrijd van de Ottomanen. De basiliek, bestaande uit verschillende koepels, is 3170 vierkante meter groot en er passen maar liefst vijfduizend mensen in. De kerk heeft twaalf klokken, waarvan de grootste twaalf ton weegt. In de crypte van de Kathedraal bevindt zich een tentoonstelling met vele kerkschatten, die komen uit de eeuwen die voorafgaan aan de bouw van de kerk.

Nationaal Paleis van Cultuur

Het Nationaal Paleis van Cultuur is een wat apart uitziend gebouw en wordt ook wel een modern kasteel genoemd. Het gebouw heeft een oppervlakte van 120.000 m² en verdeeld over acht verdiepingen bevinden zich er verschillende zalen, tentoonstellingsruimtes en congreszalen. In 2005 werd het Nationale Paleis uitgeroepen tot het beste Congres Centrum ter wereld.

Centrale mineraalbaden

Sofia staat bekend om de vele mineraalbronnen die er in de omgeving te vinden zijn. In 1913 werden de centrale baden geopend en tot 1986 gebruikt als openbare badplaats. Ondanks dat ze niet meer worden gebruikt, is het de moeite waard om ze te bekijken, dit vanwege de bijzonder mooie architectuur.

Banya Bashi Moskee

De Banya Bashi Moskee, letterlijk vertaald `vele baden`, bestaat al sinds 1576 en is daarmee één van de oudste moskeeën van Europa. De moskee is ontworpen door dezelfde ontwerper van de Süleymaniye Moskee in Istanbul: Koca Mimar Sinan.

De Boyanakerk

De Boyanakerk ligt aan de voet van de Vitosha en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De kerk is gebouwd in de middeleeuwen en was in die tijd één van de 35 forten die de stad Sredets moesten beschermen. De fresco’s van deze kerk behoren tot de best bewaarde schilderingen van de schilderschool van Turnovo.

Sint Joris kerk

De Sint Joris kerk is een kerk uit de vierde eeuw en is het oudste gebouw van Sofia. Het is een christelijke kerk, gebouwd tussen de ruïnes van de oude stad Serdica.

Dierentuin

De dierentuin van Sofia bestaat al sinds 1888 en is daarmee de oudste dierentuin van Bulgarije en één van de oudste dierentuinen van Europa. U kunt hier meer dan 1100 dieren zien, waaronder enkele bedreigde diersoorten.

Musea

De museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen wanneer ze een bezoek brengen aan Sofia. De stad kent namelijk een groot aantal musea die het bezoeken meer dan waard zijn. Zo is er het Nationaal Archeologisch museum, dat gevestigd is in de vroegere `Grote Moskee`. Hier zijn vele gebruiksvoorwerpen uit de Thrasische en Romeinse tijd tentoongesteld. Het grootste museum van Bulgarije is het Nationaal Historisch museum. Hier zijn een groot aantal historische voorwerpen tentoongesteld, die een beeld geven van de geschiedenis van Bulgarije. In het voormalig Koninklijke Paleis van Sofia, op het Battenbergplein, zit de Nationale Kunst Galerij. Het museum beschikt over meer dan 50.000 kunstwerken, uit zowel het heden als uit de middeleeuwen. En voor wie nog niet uitgekeken is in de musea is er ook nog het Militair museum, de Nationale Galerie voor Buitenlandse Kunst, de Nationale Bibliotheek, het museum van Peyu Yavarov en het Stedelijk museum voor kunst.

Klimaat

Door haar ligging tussen de bergen kan het weer nogal wisselvallig zijn in Sofia. Dit uit zich vooral in de lente, wanneer het de ene dag kan vriezen en het de volgende dag prachtig lenteweer kan zijn. In de zomer is het er warm en kan de temperatuur oplopen tot boven de dertig graden. In de winter is het er gemiddeld zo’n twee tot tien graden met kans op vorst. Het kan het hele jaar door regenen, maar in de maanden mei en juni valt er de meeste neerslag. De beste periode voor een stedentrip naar Sofia is in de maanden juni tot en met september.

Overige reisinformatie

  • De officiële taal van Bulgarije is Bulgaars. In de toeristische plaatsen en grote steden wordt er ook Engels en Duits gesproken.
  • In Bulgarije is het één uur later dan in Nederland. Dit geldt voor zowel de zomer- als wintertijd.
  • In Bulgarije wordt betaald met de Lev (Leva). Uw euro’s kunt u omwisselen bij wisselkantoren en banken.
© 2016 - 2024 Mrvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een blik op ... Sofia, BulgarijeEen blik op ... Sofia, BulgarijeWaarom overweeg je eens geen stedentrip naar de hoofdstad van de Balkan, ... het Bulgaarse Sofia! Je kan er goedkoop gen…
Bulgarije, land aan de Zwarte ZeeBulgarije, land aan de Zwarte ZeeBulgarije is een land in Europa en ligt aan de kust van de Zwarte Zee. Het land grenst ook aan Roemenië, Servië, Macedon…
Vlag van BulgarijeVlag van BulgarijeDe Bulgaarse vlag is een horizontale driekleur en bevat de kleuren wit, groen en rood. Deze vlag wordt al gebruikt sinds…

Een stedentrip naar de hoofdstad van Slovenië: LjubljanaEen stedentrip naar de hoofdstad van Slovenië: LjubljanaLjubljana is de hoofdstad van Slovenië en is met haar oude centrum, vele pleinen en mooie bezienswaardigheden een ideale…
Varanasi: een van de heiligste steden ter wereldVaranasi: een van de heiligste steden ter wereldBreng je een bezoek aan India en heb je interesse in het hindoeïsme, dan moet je absoluut een bezoek brengen aan de stad…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elionas, Pixabay
  • http://www.top10bezienswaardigheden.nl/bulgarije/sofia.htm
  • https://www.take-a-trip.eu/nl/sofia/
  • http://www.landenweb.nl/bulgarije/sofia/
  • http://www.vakantiearena.nl/bulgarije/sofia
  • http://royalbulgarije.nl/plaatsen/sofia
Mrvriend (23 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.