Bulgarije, land aan de Zwarte Zee

Bulgarije, land aan de Zwarte Zee Bulgarije is een land in Europa en ligt aan de kust van de Zwarte Zee. Het land grenst ook aan Roemenië, Servië, Macedonië, Griekenland en Turkije.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Bălgarija
  • Taal: Bulgaars
  • Valuta: Lev

Steden van Bulgarije

Sofia

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en tevens ook de grootste stad van het land. De stad ligt aan de voet van het Vitosjagebergte. De stad is hierdoor aan alle kanten omgeven door bergen. De stad is de op één na oudste stad van Europa en er zijn veel schatten die ruim 7000 jaar oud zijn. In de stad vind je Sofia Airport, een internationale luchthaven. De bekendste bezienswaardigheid van Sofia is de Alexander Nevski-kathedraal. Ook interessant is de St. Sofiakerk, die in de zesde eeuw is gebouwd. Er zijn veel historische gebouwen en monumenten, zoals grote pleinen en fonteinen. Er zijn tevens meer dan driehonderd verschillende parken. Er is ook een boekenmarkt op het Slaveykokplein die voor boekenliefhebbers zeker de moeite waard is. Op veel plaatsen kun je heerlijk eten en er zijn veel cafés waar je ís avonds prima heen kunt gaan.

Plodiv

Plodiv is de op één na grootste stad van het land en heeft een zeer cultureel centrum met veel musea en bezienswaardigheden.
De stad heeft een geschiedenis die 8000 jaar terug gaat. Het is hiermee de oudste stad van heel Europa. Ondanks dat het zoín lange geschiedenis heeft, heeft de stad toch een heel modern uiterlijk. Dit komt omdat veel vernietigd was tijdens een aardbeving. Toch heeft ook veel van de stad nog een historisch uiterlijk en is het net een groot openluchtmuseum. Veel van de gebouwen zijn namelijk herbouwd na de aardbeving.

Varna

Varna is gelegen aan de Zwarte Zee en is een belangrijke havenstad. De stad heeft ook veel bezienswaardigheden, waaronder erg veel musea.

Natuur

De natuur van Bulgarije is erg divers. Je hebt het kustgebied bij de Zwarte Zee. Daarnaast zijn er veel bergen in het land. In het noordoosten is het daarentegen vooral vlak in het land. Het Nationaal park Pirin kenmerkt zich door de vele meren, watervallen en pijnboombossen. Er zijn ook veel bossen in dit nationale park. Ook het Natuurreservaat Srebarna is zeer de moeite waard om eens te bezoeken.

Beste reistijd Bulgarije

De beste periode om Bulgarije te bezoeken is doorgaans in het voorjaar, vanaf april, tot aan de vroege zomer. De temperatuur is dan het meest aangenaam. Ook is het toerisme dan nog niet echt op gang gekomen en is het een stuk minder druk. In de zomer kan het erg warm worden, waardoor je de meeste activiteiten in de ochtend dient te doen. In de winter kun je wintersporten in verschillende gebieden, of een mooie winterrondreis maken.

Klimaat van Bulgarije

Het grootste gedeelte van Bulgarije kent een gematigd landsklimaat. Dit houdt in dat de zomers doorgaans een stuk warmer zijn dan in Nederland, maar de winters ook een flink stuk kouder kunnen zijn. Het klimaat wordt erg beïnvloed door de Zwarte Zee en de vele bergen. Hierdoor kan de temperatuur soms erg divers zijn. Gemiddeld genomen is het in juli en augustus doorgaans rond de 30 graden Celsius.

Reisdocumenten voor Bulgarije

Behalve als je met de auto reist, heb je een geldig retourticket nodig als je naar Bulgarije gaat. Ook ben je verplicht om een goede reisongevallen- en ziekteverzekering hebben bij een bezoek aan Bulgarije. Een visum is verder niet nodig. Wel heb je een geldig Nederlands paspoort of identiteitsbewijs nodig. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade voor meer informatie.

Gezondheidszaken

Vaccinaties zijn voor een reis naar Bulgarije niet nodig. Wel wordt aangeraden om vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP te nemen. De gezondheidszorg in Bulgarije is redelijk. Je bent wel verplicht om een goede reisongevallen- en ziekteverzekering te hebben als je op reis gaat naar Bulgarije. Het kan tevens voorkomen dat je voor bepaalde behandelingen en medicatie een eigen bijdrage moet betalen. Dit kun je terugvorderen met je reisverzekering.

Lev

In Bulgarije wordt betaald met de Lev. Lev. De koers hiervan is gekoppeld aan die van de Euro. Je kunt wisselen bij wisselkantoren of op straat. Het inwisselen op straat is echter niet aan te raden. Pinnen is op veel plaatsen mogelijk en ook de creditcard wordt vrijwel overal geaccepteerd. Reischeques kunnen bij grote hotels en banken worden ingewisseld, maar dit kan wel erg tijdrovend zijn. Bij verleende diensten is het doorgaans gebruikelijk om een fooi te geven.

Bulgaars

De officiële taal van Bulgarije is het Bulgaars, dit wordt met het cyrillische alfabet geschreven. Sommige mensen spreken ook Turks of Romani. Met Engels kun je doorgaans redelijk terecht in Bulgarije. Vooral in de toeristische gebieden is het Engels geen enkel probleem. Wel wordt het gewaardeerd als je probeert wat van de Bulgaarse taal te leren, of als je vragen stelt over de taal.

Bulgaarse muziek

De Bulgaarse muziek is zeer populair en vooral bij liefhebbers van wereldmuziek en volksmuziek zeer geliefd. De muziekstijl is zo geliefd, vanwege de zeer onregelmatige maatsoorten. Daarnaast heeft de muziek veel moderne muziek beïnvloed. Veel mensen komen dan ook speciaal voor de muziek naar Bulgarije. Ook de operaís zijn zeer groot en bekend in het land.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een blik op ... Sofia, BulgarijeEen blik op ... Sofia, BulgarijeWaarom overweeg je eens geen stedentrip naar de hoofdstad van de Balkan, ... het Bulgaarse Sofia! Je kan er goedkoop gen…
Vlag van BulgarijeVlag van BulgarijeDe Bulgaarse vlag is een horizontale driekleur en bevat de kleuren wit, groen en rood. Deze vlag wordt al gebruikt sinds…
Beleggingskansen in Bulgarijemijn kijk opBeleggingskansen in BulgarijeSinds Bulgarije in 2007 is toegetreden tot de EU, ontwikkelt het land zich gestaag en is het een interessant land geword…

Cambodja - Phnom-Penh, Heuvel van PenhCambodja - Phnom-Penh, Heuvel van PenhCambodja is een land gelegen in Azië. Het land grenst aan Laos, Thailand en Vietnam. Ook ligt Cambodja aan de Zuid-Chine…
Botswana, bezoek de mooie natuurparkenBotswana, bezoek de mooie natuurparkenBotswana ligt in Afrika en is geheel omgeven door land. Wel stroomt de rivier Okavango door het land, met een moerassige…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hubertgui, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.