Op vakantie naar Slovenië

Op vakantie naar Slovenië Slovenië wordt een steeds populairder vakantieland onder Nederlanders. Slovenië is een land met prachtige natuur, het is een van de groenste landen van Europa. Maar wat houdt het eigenlijk in om op vakantie te gaan naar Slovenië?

Slovenië

Slovenië is lid van de Europese Unie en de NAVO. Het land ligt in Centraal-Europa, in de oostelijke Alpen. Ondanks dat het een klein land is, is het wel een van de belangrijkste doorvoerlanden van Europa. Slovenië is sinds 1991 onafhankelijk.

De reis naar Slovenië

Slovenië is gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland, je hoeft slechts Duitsland en Oostenrijk te doorkruisen. Je hebt wel een vignet nodig voor de Sloveense snelwegen. Je kunt ook gemakkelijk naar Slovenië toe vliegen: in 1 uur en 30 minuten sta je op Sloveense bodem, er gaan dagelijks vluchten vanaf Amsterdam naar Ljubljana.

Accommodatie

In alle toeristische steden vind je hostels. De gemiddelde prijs voor een bed in slaapzaal ligt tussen de €10-20. Het is niet toegestaan om in het wild te kamperen, er zijn tevens wel genoeg campings. Hotels zijn ook niet erg duur in Slovenië en er zijn genoeg te vinden.

Veiligheid

Slovenië is een relatief veilig land om te bezoeken. Homoseksuelen zijn er in het algemeen niet in gevaar. In de zomer kan er op toeristische plaatsen wel kleine criminaliteit plaatsvinden. Als je de politie wilt bellen moet je 113 intoetsen. Er staan veel praatpalen langs de snelwegen en enkele hoofdwegen, voor als je pech met de auto hebt.

Gezondheid

Je kunt het kraanwater in Slovenië gewoon drinken, het water is namelijk erg schoon. Het alarmnummer voor de ambulance en brandweer is 112. De gezondheidszorg is van hoge kwaliteit. Je hoeft geen inentingen als je naar Slovenië gaat.

Respect

Slovenen zijn over het algemeen erg vriendelijk, dus aarzel niet om met ze te praten. Veel Slovenen kunnen Engels praten (vooral de jongere generatie). Het is gebruikelijk om de handen te schudden als je je voorstelt aan iemand. Bij de jongere generatie, is knuffelen gebruikelijk tussen vrienden. Je kunt mensen groeten met dober dan (goedendag).

Winkelen

In Slovenië kun je met de euro betalen, veel dingen zijn er goedkoper als in Nederland. Je betaalt in Slovenië op alle producten 22% belasting. De standaardopeningstijden van de winkels zijn 8:00-20:00.

Taal

91,1% van de bevolking spreekt Sloveens, de rest spreekt Italiaans of Hongaars. De meeste Slovenen spreken ook op een goed niveau Duits, vooral in de oostelijke regio. Sloveense studenten leren twee vreemde talen vanaf de basisschool, meestal zijn dat de talen Duits en Engels. Op de middelbare school leren ze nog een derde taal (Frans, Italiaans of Spaans).

Rondreizen in Slovenië

Slovenië is een relatief klein land, vanuit Ljubljana zijn alle hoeken van het land binnen anderhalf uur te bereiken. Het is goedkoper om met de trein te reizen dan met de bus, je moet tickets voor de trein en bus van tevoren kopen anders moet je meer geld betalen. De treinen zijn er net zo mooi als in Nederland, de stations zijn ook erg goed onderhouden. De autosnelwegen zijn erg goed onderhouden, dus met de auto door Slovenië rondreizen is ook een goede optie.

Eten

De Sloveense keuken is erg beïnvloed door de Oostenrijkse en Italiaanse keuken, je kunt de Sloveense keuken het beste omschrijven als zwaar en met veel vlees. Een typisch Sloveens gerecht is de luchtgedroogde ham. Slovenië is niet de beste plek voor vegetariërs, er zijn namelijk niet veel veganistische restaurants.

Drinken

Koffie staat meestal voor een klein bakje Turkse koffie. Koffie met melk of slagroom is in het algemeen ook beschikbaar. Thee is niet heel populair, je kunt meestal alleen maar thee met smaakjes krijgen. Bier is de populairste drank, de belangrijkste twee Sloveens biermerken zijn Laško en Union. In Slovenië zijn erg veel wijngaarden, er wordt per jaar ongeveer 1 miljoen hectoliter wijn geproduceerd.

Activiteiten

De bergen en rivieren van de Julische Alpen en de Kamnik-Savinja Alpen zijn de perfecte locatie om te skiën, wandelen, mountainbiken, raften en kajakken. In de zuidelijke regio zijn erg veel grotten te vinden.
Reizigers kunnen van veel verschillende spa-resorts genieten in de oostelijke regio, ze kunnen een duik in de Adriatische Zee nemen, steden bezoeken of van het platteland genieten.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slovenië, Midden EuropaSlovenië, een land dat is ontstaan uit het voormalige Joegoslavië. In 1991 werd het onafhankelijk verklaard en na een ko…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Bled in SloveniëTussen de bergketens van de Karawanken en de Julische Alpen ligt de pittoreske stad Bled. De stad, met 11.000 inwoners,…
Slovenië, de verborgen plekjesSlovenië heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen als vakantieland voor vele Belgen en Nederlanders. Voora…

Op vakantie naar DuitslandDuitsland is een heel erg populair vakantieland bij Nederlanders en dat is niet voor niets. Er zijn erg veel redenen te…
Sulina, RoemeniëSulina, RoemeniëIn de Donaudelta van Roemenië ligt het kleine badplaatsje Sulina. Hier komen redelijk wat toeristen op af, maar vooral R…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Adriankirby, Pixabay
  • http://www.slovenie.nl/
Emilytje (133 artikelen)
Laatste update: 08-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.