Costa Blanca, indrukwekkende kust

Costa Blanca, indrukwekkende kust De Costa Blanca is een van de populairste kusten van Spanje bestaande uit vele badplaatsen waarvan Benidorm beroemd is. De streek staat bekend om zijn fraaie zandstranden en amusement voor iedereen. De grootste verrassing van de Costa Blanca is echter gelegen achter de kale bergen die de regio omzomen. Eenmaal op een slingerweg langs sinaasappelplantages komt de ruige schoonheid van de Costa Blanca naar voren. En het palmenwoud van Elche, zuidelijk van Alicante, is een streling voor het oog.

De witte kust

De Costa Blanca betekent 'Witte kust' en is de aan de Middellandse Zee gelegen grillige kuststrook dat zich uitstrekt van Vinaros in het noorden tot Torrevieja in het zuiden. Het omhelst de zuidoostkant van Spanje en beslaat een lengte van 250 kilometer. De naam stamt van de bloesem van de amandelbomen die in het verleden werden geteeld. Deze bloesem had een witroze kleur. De bekendste plaats in deze streek waar Nederlanders graag komen is de hotelstad Benidorm, een zeer uitgestrekte badplaats waar het toeristenleven hoogtij viert. Je vindt er overal Nederlandse restaurants, bars, terrassen en zeer veel uitgaansgelegenheden. Wie wil shoppen komt ruimschoots aan zijn trekken hoewel veel winkels kitsch verkopen. Lederwaren zijn wel een goede keus, deze zijn goedkoper dan in Nederland.

Ondanks de 'overdosis' toerisme die de Costa Blanca kent zijn er ook nog wel plekken te vinden waar het authentieke Spanje tot uiting komt, bijvoorbeeld in het veel rustiger achterland dat verscholen ligt achter hoge bergen. Als je de moeite neemt met een (huur)auto op pad te gaan zul je de indrukwekkende natuur van de witte kust ervaren. Slingerwegen en bergdorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan zijn de verrassing van de Costa Blanca.

Stranden en klimaat Costa Blanca

De Costa Blanca beschikt over veel goede stranden. Ze zijn zeer lang en breed en hebben een fijn, goudkleurig zand. Er wordt wel eens gezegd dat de stranden van Benidorm de witste van heel Spanje zijn. Je hebt er twee, het Poniente strand en het Levante strand. Voor kinderen is het zeer geschikt want de stranden lopen langzaam in zee af. In het hoogseizoen zijn de stranden erg vol maar wie verder zoekt vindt stillere plekken en mooie baaien. De stranden van Benidorm behoren tot de hoogst aangeschreven stranden van Europa. De stad kreeg in 1997 een onderscheiding voor het schone water en zand. In totaal is daar meer dan vier kilometer strand dus ondanks drukte is er toch altijd wel een plek te vinden. Op alle stranden zijn ligbedden en parasols te huur. De kustlijn wordt verder gekenmerkt door enorme rotsformaties die soms steil uit zee oprijzen.

Het zeewater is buitengewoon aangenaam en het water oogt zeer helder, daarbij komt dat de zee er vrijwel altijd rustig is. In augustus kan de temperatuur oplopen tot een graad of 30C, maar in januari is het mediterrane klimaat, zeker voor onze begrippen, lenteachtig met een gemiddelde temperatuur van 16C en daarom is de Costa Blanca geschikt voor overwinteraars die de Hollandse kou willen ontvluchten. Met kerst kun je soms nog rekenen op een temperatuur van 20C. Regen is niet te verwachten, behalve in oktober/november en maart/april.

Calpe

Calpe is een toeristische badplaats 20 km ten noorden van Benidorm waarvan de bekende 332 meter hoge rots El penon de Ifach van heinde en verre zichtbaar is en de stad een bijzonder aangezicht geeft. Neem vooral het looppad dat pal langs de rots loopt en vanwaar je prachtige uitzichten op Calpe hebt. De stad heeft een moderne jachthaven maar ook nog een vissershaven aan de voet van de kolossale rots. Calpe was ooit een klein dorpje maar daar is niet zoveel meer van over wegens de overvloed aan vakantiehuisjes die zich uitstrekken over de groene heuvels, de verstedelijking in het centrumgedeelte en de torenflats aan zee. Maak ook een boottocht om de Ifach rots heen. Er zijn boten met een glazen bodem (Vision Submarina) zodat je de vele vissen kunt zien zwemmen in het heldere water. Calpe heeft twee uitgestrekte stranden, eentje ten noorden van de rots en de andere ten zuiden. Veel mensen hebben in Calpe een tweede huis gevonden.

Guadalest

Een bekende bezienswaardigheid is het 200 inwoners tellende dorpje Guadalest dat in het ruige en ongerepte achterland van de Costa Blanca is gelegen. Er leidt een slingerweg heen die langs sinaasappelboomgaarden voert en uiteindelijk het dorp bereikt. Vanaf deze weg kun je het dorpje al zien liggen, de huizen zijn tegen de rotsen aangebouwd en kijken uit over het dal. Om in het eigenlijke dorpje te komen ga je eerst over een pad dat boven een klif leidt. Eenmaal boven heb je een magnifiek uitzicht over de omgeving en pal beneden zie je een smaragdgroen kunstmatig aangelegd meer dat gedeeltelijk de vallei bedekt. Je vindt er tevens vele souvenirwinkels waar handgemaakte waren worden verkocht en enkele musea. Eigenlijk bestaat het dorp uit twee delen. Het middeleeuwse kasteel-gedeelte dat boven de omgeving torent en door een oude muur wordt beschermd en het Arrabal dat zich uitstrekt over de bergkliffen.

Bron: Xiquinhosilva, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Xiquinhosilva, Flickr (CC BY-2.0)

Palmenwoud van Elche

Een hoogtepunt van een vakantie in Costa Blanca zal ongetwijfeld het palmenwoud van Elche zijn. De stad Elche, gelegen ten zuiden van Alicante is omgeven door duizenden palmen. Maar het paradepaardje van deze stad is de Huerto del Cura, een botanische palmentuin waar een ongekende hoeveelheid palmbomen, gigantische cactussen en mediterrane beplanting te vinden is. Er zijn palmensoorten vanuit de hele wereld, waaronder zeer aparte.

Je kunt in deze prachtige maar 's zomers zeer hete tuin oneindig dwalen. Het tropische park is een zeer idyllische plek met bankjes, watertjes, vijvers, steengroepen, promenades en zelfs schildpadjes. Er loopt een wandelroute door het park maar je kunt ook andere paden kiezen en steeds weer verrast worden door de bijzondere, serene sfeer en het harmonische geheel van de bijna duizend palmen en ontelbare planten. Een fototoestel is een must want bijna niets is fotogenieker dan het palmenwoud van Elche.

Voor wie niet genoeg kan krijgen van de Costa Blanca, bezoek dan eens:
 • Javea, Denia en Altea. Badplaatsen met elk een eigen sfeer.
 • Valencia. Derde grootste stad van Spanje dat een kathedraal, kerken, winkels, paleizen en musea biedt.
 • Torrevieja. Hier zijn de grootste zoutmeren van heel Europa. Deze meren zouden geneeskrachtig zijn voor tal van aandoeningen.
 • Alicante. Boulevard, baai, kasteelruïne, winkels, kathedraal, stadhuis, pleinen, museum voor moderne kunst.
 • Terra Mitica. Grootste attractiepark van Europa in de omgeving van Benidorm.
 • Benidorm Palace. Nachtclub van internationale allure.
 • Santa Pola. Vissersplaatsje.
 • Canalobre. Druipsteengrotten.
 • Torneo Medieval. Middeleeuwse ridderfeesten.
 • Mundomar dierenpark.
 • Aqualandia waterpark. Waterpretpark met glijbanen, golfzwembad, watergrotten.
 • Safari Aitana
 • Terra Natura. Nieuw themapark in omgeving Benidorm

"All my life is in Spain. I will stay." ~ Paz Vega
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in SpanjeSpanje is in de zomer zeer in trek, maar in de winter wordt dit vakantieland ook goed bezocht. Er zijn verschillende moo…
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…
Playa Blanca: een stad met mooie strandenPlaya Blanca: een stad met mooie strandenPlaya Blanca is begonnen als klein vissersdorpje en de laatste tientallen jaren uitgegroeid tot een heus toeristenoord.…
Wat kan je allemaal doen in de buurt van Benidorm?Wat kan je allemaal doen in de buurt van Benidorm?Veel Vlamingen overwinteren in Benidorm. Maar zonder aan overwinteren te denken, zijn er nog heel wat mensen die tijdens…

Slovenië, Midden EuropaSlovenië, een land dat is ontstaan uit het voormalige Joegoslavië. In 1991 werd het onafhankelijk verklaard en na een ko…
Duitsland, algemene informatieDuitsland, onze oosterburen. Een land wat negen keer zo groot is als Nederland en wordt omringd door negen Europese land…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.