Santander en de provincie Cantabrië - oneindig mooi

Santander en de provincie Cantabrië - oneindig mooi Santander is en goed omringde hoofdstad en combineert een stedelijke omgeving met de essenties van Cantabria: stranden, landschappen, natuur, gastronomie en cultuur. De provincie Cantabria is oneindig met al haar mooie plekjes en heeft met Santander, als favoriete stad van de Spanjaarden, een juweeltje in handen dat de moeite waard is te ontdekken.

Santander

Zeer mooie havenstad in het noorden van Spanje. Trots op haar baai, stranden, elegantie en geschiedenis. De stad is georganiseerd rond een grote natuurlijke haven, al in gebruik voordat het Romeinse Rijk zijn intrede maakte. Het omliggende landschap is bevoorrecht met voldoende groene ruimtes en de stranden met opvallende gebieden zoals de omgeving van Matalenas, Sardinero en La Magdalena, waar koning Alfonso XIII zijn zomerresidentie had.

De eerste indruk van Santander (35 km² en 179.000 inwoners) is die van een tijdloze, statige, elegante en sobere stad, die lijkt vast te zitten in een ander tijdperk met haar ontelbare architectonische schatten. Helaas werd een groot deel van de oude stad in 1941 verwoest door een brand. Vandaag de dag zijn de straten en pleinen van de oude stad volledig gerestaureerd en vormen een harmonieus geheel waardoor Santander een chique, kosmopolitische, moderne en “smart city” is geworden.

De mooiste gebouwen in de binnenstad zijn:
  • Kathedraal: Gelegen in de straat Somorrostro, bestaande uit twee overlappende constructies van gotische stijl, waarvan de bouw begon in de twaalfde eeuw. Binnen wordt het graf van Menéndez Pelayo bewaard.
  • Bibliotheek Menéndez Pelayo: Gebouw gelegen aan Rubio No. 4, gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw en uitgeroepen tot Historisch-artistiek monument in 1982.
  • Kerk van Anunciación: In het centrum van Santander, dicht bij La Plaza Porticada bevindt zich dit gebouw, een voormalig Jezuïeten klooster (zeventiende eeuw).

Bron: Josugoni, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Josugoni, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De stranden

De stad Santander en de provincie Cantabria bieden een aantal van de beste stranden in het noorden van Spanje. Hier vinden we stranden die met volle kracht de geuren en geluiden van de zee oproepen. Het zijn stranden met fijn goudkleurig zand, ongerept en ideaal om te ontspannen van de alledaagse stress. Playa de la Concha, gelegen in de baai van Santander, wordt beschouwd als de meest beroemde stadsstrand in heel Spanje. De baai van Santander (lengte 9 km) heeft een mooie boulevard, omgeven door een witte balustrade (gesneden in mariene motieven), vanwaar adembenemende uitzichten te bewonderen zijn. Veel stranden zijn er op idyllische plekken zoals de stranden van Valdearenas, Somocuevas,Matalenas en Sardinero.

Bron: Maria Victoria Gomez Fernandez, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Maria Victoria Gomez Fernandez, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Palacio de la Magdalena

Paleis van Magdalena is gelegen op het schiereiland Magdalena, in het hart van een prachtig park met hele mooie wandelpaden. Het paleis was een geschenk van de stad Santander aan koning Alfonso XIII om het te gebruiken als zomerverblijf. Later werd het door de republikeinse regering omgezet tot zetel van de Internationale Zomer Universiteit wat het vandaag de dag nog is. Wereldwijd bekend is de Menéndez Pelayo International University, die cursussen organiseert in het Paleis de la Magdalena. Het is een ontmoetingsplaats voor cultuur en kennis, wat leidt tot het bestaan van een platform voor discussies en debatten tussen leraren, wetenschappers en studenten in diverse disciplines.

In de omgeving van Santander

De Grotten van Altamira
Waarschijnlijk de meest opmerkelijke culturele erfenis, met de bekendste schilderijen, uit de prehistorie (paleolithisch tijdperk) van zeventien beschilderde grotten met afbeeldingen van mammoeten, everzwijnen, herten en bizons. Mensen zijn niet afgebeeld maar wel menselijke handen. De grot, ongeveer 300 meter lang, bevat 150 prenten, in de kleuren oker, rood en zwart. Deze grotten zijn ontdekt in 1879 door Marcelino Sanz de Sautuola en zijn dochter Mary. De schilderijen zijn gemaakt met natuurlijke polychrome pigmenten die bewaard zijn gebleven sinds het Quartair tijdperk.

Bron: David Gómez Fontanills, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: David Gómez Fontanills, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Santillana del Mar
Santillana del Mar is een middeleeuws dorp (4.000 inwoners) en een van de mooiste dorpen in Spanje. Het ligt op ongeveer 30 kilometer van Santander. Het is een levend museum en is alleen te voet te bezichtigen. In de negende eeuw bestond het klooster van Santa Juliana al in het dorp, dat in de twaalfde eeuw uitgebreid werd met de prestigieuze kerk van Santa Juliana, de eerste en een van de belangrijkste exponenten van de Romaanse kunst in Cantabrië. Dit dorp kende tijden van grote economische rijkdom en rond de kerk en haar prachtige klooster, heeft zich een dorpskern ontwikkeld met grote herenhuizen en paleizen. De torens van Merino en Don Borja behoren tot de oudste gebouwen in het dorp, en op middeleeuwse keistraatjes, maak je een wandeling terug in de tijd langs prachtige huizen en gebouwen uit de middeleeuwen.

Los Picos de Europa
Picos de Europa zijn een massief op circa een uur van Santander met meer dan 200 berg pieken boven de 2.000 meter. Een kennismaking met deze hoge bergen wordt toegankelijk en geschikt gemaakt voor iedereen, met schitterende wandelpaden langs canyons, kloven en grotten. Een van de meest populaire attracties zin de Lagos de Covadonga en Fuente De.
Picos de Europa is een uniek decor voor de natuurliefhebber, avonturier of verwend wandelaar.

Gastronomie

Haar keuken geniet van het voorrecht te zijn samengesteld uit producten van topkwaliteit afkomstig van het land, de rivieren en de zee. De rijke verscheidenheid aan vis, schaal-en schelpdieren, vlees, groenten en fruit, worden eenvoudig maar bijzonder smakelijk klaargemaakt en weggespoeld met prachtige wijnen. De prijs kwaliteit verhouding is bijzonder gunstig.

Feesten

De meest bekende feesten zijn die, ter ere van de apostel Santiago (25 juli), en ter ere van San Emeterio en San Celedonio, beschermheren van de stad (29 augustus), met open lucht feesten, stierengevechten, zeilen op de baai, sardientjes eten en vuurwerk spektakels.
© 2014 - 2024 Unpais, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen bij SantanderLenen bij SantanderHet is mogelijk om tegen relatief lage rentepercentages geld te lenen bij de Spaanse bank Santander. De bank is sinds 19…
Lening: geld lenen bij SantanderLening: geld lenen bij SantanderDe Spaanse bank Santander is langzaam aan een opmars bezig. Zij heeft vooral heel veel geprofiteerd van het faillissemen…
Geld lenen en sparen: Santander en OpenbankGeld lenen en sparen: Santander en OpenbankBij Santander kunt u in 2020 en 2021 relatief goedkoop, eenvoudig en snel geld lenen, maar ook sparen. Sparen doet u via…

Pokljuka, ongerepte natuur in hartje SloveniëDe plaatsen waar de natuur nog ongeremd haar gang kan gaan, worden, zeker in het dichtbevolkte Europa, steeds beperkter.…
Slovenië, beklimming TriglavSlovenië, beklimming TriglavDe Triglav is met zijn 2864m de hoogste berg van Slovenië. De traditie wil dat iedere Sloveen minstens één maal in zijn…
Bronnen en referenties
Unpais (32 artikelen)
Laatste update: 17-11-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.