Pokljuka, ongerepte natuur in hartje Slovenië
De plaatsen waar de natuur nog ongeremd haar gang kan gaan, worden, zeker in het dichtbevolkte Europa, steeds beperkter. Slovenië is een onopvallende groene parel in dit grijze geheel. Het is het eerste land waar aan intensief bosbeheer werd gedaan, waardoor nu reeds meer dan de helft van de oppervlakte bebost is, een cijfer dat nog ieder jaar stijgt. Voor wie uren achter elkaar door prachtige bossen wil lopen zonder ook maar één iemand tegen te komen is Pokljuka een echte aanrader.
Bebossing in Slovenië
Met een bebossingsgraad van 63% is Slovenië de derde beste leerling van de Europese klas. Het moet enkel de Scandinavische landen, Zweden en Finland, voor zich dulden. Sinds 1960 is het het land met de grootste bosaanwinst in het Middellandse Zeegebied. Tijdens een rondrit door Slovenië vallen meteen de pittoreske houten huisjes, stallingen in weides, en houten hooirekken op. Het hoeft dus ook niet te verwonderen dat houtkap steeds erg belangrijk geweest is voor de Slovenen. Ook voor de verwarming van hun huizen zijn vele Slovenen nog steeds op hout aangewezen. Mede hierdoor is er veel vroeger dan in de rest van Europa, het besef doorgedrongen dat een intensief bosbeheer noodzakelijk is. Al in de 15e eeuw gaven leenheren hun boswachters strikte richtlijnen in verband met het kappen en weer aanplanten van bomen. Vandaag de dag worden nog steeds de vruchten van dit intensieve beleid geplukt. Slovenië is het enige Europese land waar de bebossingsgraad nog jaar na jaar toeneemt.
Pokljuka
Pokljuka is een plateau van ongeveer 20km x 20km, gelegen op een gemiddelde hoogte van 1300m in grootste natuurgebied van Slovenië, het Triglavski Narodni Park. Het Pokljuka-plateau strekt zich uit tussen de populaire meren van Bled en Bohinj, maar wordt al te vaak overgeslagen door toeristen. In de zomer is het, mede door zijn hoge ligging, één van de zonnigste plaatsen van de Julische Alpen, en in de winter is sneeuwzekerheid gegarandeerd. Enkele meters wit poeder zijn geen uitzondering. Er vindt hier dan ook jaarlijks een wereldbeker wedstrijd biatlon plaats.
Pokljuka Soteska
Pokljuka Soteska is het meest populaire punt van het gehele plateau. De wagen moet je laten staan aan het begin van Pokljuka (15km van Bled) waarna een wandeling doorheen desolate bossen en verlaten skigebieden met een grote verscheidenheid aan planten en dieren, je weer jaren terug in de tijd lijken te voeren. Echte wandelpaden zijn er niet. Je volgt een uitgedroogde rivierbedding, en een occasionele klauterpartij over enkele omgevallen bomen hoort er zeker bij. Het uiteindelijke hoogtepunt, Pokljuka Soteska, is een 1,5km lange kloof. De kloof wordt gaandeweg smaller en smaller tot er slechts een nauwe spleet overblijft. Houten paden zijn langs 50meter hoge rotswanden bevestigd en geven je een fabelachtig zicht. De kloof eindigt bij een waterval die zich 22meter diep stort. Onderweg passeer je nog een overhangende rots, waaronder zich een grot bevindt.
Planina Zajamniki
Wegwijzers naar Planina Zajamniki zal je niet snel tegenkomen, maar wie goed uitkijkt, komt op de westelijke zijde van Pokljuka een reeks houten herdershutjes tegen. Deze 80 authentieke huisjes zijn één van de oudste Sloveense nederzettingen en vallen dan ook onder monumentale bescherming. Omwille van het prachtige uitzicht hier wordt Zajamniki ook wel 'het balkon van Pokljuka' genoemd.
Lees verder