Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld

Eisriesenwelt is één van de mooiste bezienswaardigheden in Salzburgerland. Dit is de grootste ijsgrot ter wereld. De totale lengte van de grot bedraagt meer dan 40 kilometer. Alleen de eerste kilometer is publiek toegankelijk. De grotten zijn gesloten in de winter. Men kan de grotten bezoeken vanaf mei tot eind oktober. Vergeet zeker niet om je warm aan te kleden voor deze uitstap, ook al is het zomer.

De grootste ijsgrotten ter wereld

Eisriesenwelt, in het dorpje Werfen, is de grootste grot ter wereld. De ijsgrot strekt zich uit over een lengte van meer dan 40 kilometer diep in en onder het Tennengebirge. De eerste kilometer is publiek toegankelijk gemaakt door planken en trappen aan te leggen. Het is een serieus klimmen om deze mooi ijsgrot te aanschouwen: men moet ongeveer 1400 treden beklimmen tijdens de hele rondleiding. In de grot zijn natuurlijke ijssculpturen gevormd doorheen de tijd. Er zijn figuren, holtes en zelfs tunnels op natuurlijke wijze ontstaan in deze grotten. Met olielampen, die je zelf mag dragen wordt de grot verlicht, en kan je een blik werpen op de mooie ijsformaties. De gids schijnt met een gekleurd licht op de ijsblokken, waardoor je erg goed de vorm kan onderscheiden. Dit geeft een mooi effect. De rondleiding is volledig gegidst in Duits en Engels. De kabelbaan die je naar de ijsgrotten brengt, is bijzonder. Het is namelijk de snelste kabelbaan in Oostenrijk.

Geschiedenis

De ijsgrotten werden pas ontdekt aan het einde van de 19de eeuw door de natuurwetenschapper Anton von Posselt-Czorich uit Salzburg. Hij verkende in 1879 de eerste 200 meter van de donkere grot. Een jaar later schreef hij een gedetailleerd rapport over zijn ontdekking in een alpine krant. Toen werd de grot weer vergeten. Men wist nog niet dat de grot veel dieper was dan slechts 200 meter. Alexander von Mörk las het artikel opnieuw en besefte dat de grot nog niet verder onderzocht was. Hij begon een nieuw onderzoek in 1913. Na de eerste wereldoorlog was het zover: Friedrich Oedl, Robert Oedl en Walter Czernig gingen in de labyrinten van de immense ijsgrot. Al snel groeide de publieke belangstelling. Vanaf de jaren '20 kwamen er steeds meer toeristen naar de grot. In 1924 lager een houten planken. Een 35-tal jaar was te voet de enige mogelijkheid om tot aan de grot te geraken. Men legde een provisorische weg aan die ervoor zorgde dat voertuigen de grot konden bereiken. Een kabelbaan kwam er al in 1955, die de steilste stukken overbrugde, van 1084 tot 1586 meter, in slechts enkele minuten. Vanaf dan kwam het toerisme echt op gang.

Hoe ontstaat een ijsgrot?

Het heeft een hele lange tijd geduurd om deze grot te vormen. De eerste spleten en gaten in de kalksteen zijn ontstaan 100 miljoen jaar geleden bij de verschuiving van tektonische platen. Gedurende millennia zorgen chemische processen en watererosie voor de spleten. Deze worden steeds groter en vormen uiteindelijk immense grote holtes in de kalksteenrots.
Het ijs in de rots kan op verschillende manieren gevormd worden. De hoge holtes en galerijen van de Eisriesenwelt zijn verbonden met de onderste kamers. Het systeem is vergelijkbaar met een schoorsteen: er is een verticale luchtverplaatsing tussen de kamers en galerijen die vanboven liggen en de kamers die zich onderaan bevinden. In de winter is de lucht in de grot warmer dan de buitenlucht. De lucht die wordt binnengetrokken is koud en verplaatst zich naar de onderste kamers. Dat betekent dat de temperatuur in de grot kouder wordt. In de lente wordt het warmer en smelt de sneeuw. Dit smeltwater druppelt de grot binnen. De lucht in de grot is kouder dan de lucht buiten waardoor het binnensijpelende smeltwater bevriest in de onderste kamers waar het nog steeds koud is.

Belangrijke informatie als je de grot bezoekt

  • Eisriesenwelt bevindt zich in Werfen, ongeveer op 40 minuten rijden van Salzburg.
  • De grotten zijn gesloten begin mei tot eind oktober.
  • De rondleiding duurt ongeveer een uur en een kwartier. Reken voor het hele uitje wel drie uur. Het kan aanschuiven zijn voor de kabelbaan. Men kan het best aanwezig zijn als de grotten openen.
  • Doe zeker warme kleren en goede schoenen aan. Zelfs in de zomer is schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Goede schoenen zijn een must, want er moet flink gewandeld worden (ongeveer 1400 treden).
  • Als men de grot wil bezoeken met kinderen, wees er dan zeker van dat je kind de lange wandeling aankan. Kleuters zijn meestal overweldigd door de grot en zijn snel bang en moe. Vergeet niet om je kind warm aan te kleden met een muts en handschoenen.
  • Een goede fysieke gezondheid is ook belangrijk. De wandeling van de kabelbaan naar de ijsgrotten duurt 20 minuten. In de grotten stijgt men in een snel tempo met behulp van trappen. De ijsgrotten zijn niet rolstoeltoegankelijk.
  • Men adviseert om geen huisdieren mee te nemen op deze trip.
  • Veel mensen doen deze trip als het slecht weer is. Op mooie dagen heb je echter vanuit de grot een mooi panoramazicht op de omgeving.
  • Neem een regenjas mee want het weer kan snel omslaan in de Alpen. Het is niet aangenaam om met natte kleding in de koude grotten te lopen.

Laat je niet afschrikken door de fysieke moeite die men voor deze uitstap moet doen. De magnifieke ijsformaties zijn de moeite waard!
© 2014 - 2024 Elineboon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitstapjes SalzburgBen je in Salzburg op vakantie, is het ook zeker de moeite waard om te omgeving te bekennen. Hierbij een lijstje met een…
De Untersberg, DuitslandDe Untersberg, DuitslandDe Untersberg is de uitloper van de Berchtesgadener Alpen en ligt tussen Salzburg en Berchtesgaden. De aantrekkngskracht…
De Rhônegletsjer in Zwitserland wordt steeds kleinerDe Rhônegletsjer in Zwitserland wordt steeds kleinerDe rivier de Rhône - die stroomt door Zwitserland en Frankrijk - ontspringt bij de Rhônegletsjer. Deze gletsjer ligt op…
Alanya, Turkse badplaats met een rijke historieDe Turkse Rivièra is de laatste jaren steeds populairder geworden onder Nederlandse toeristen. Gelegen in het zuiden van…

Veenwinning en het Veenpark Barger-compascuumVeenwinning heeft een belangrijke rol gespeeld in het Nederlandse landschap. Turf, het gevolg van veenwinning, is een br…
Pokljuka, ongerepte natuur in hartje SloveniëDe plaatsen waar de natuur nog ongeremd haar gang kan gaan, worden, zeker in het dichtbevolkte Europa, steeds beperkter.…
Bronnen en referenties
  • http://www.eisriesenwelt.at/
Elineboon (5 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.