De Untersberg, Duitsland

De Untersberg, Duitsland De Untersberg is de uitloper van de Berchtesgadener Alpen en ligt tussen Salzburg en Berchtesgaden. De aantrekkngskracht, de mogelijkheid tot bewandelen van de Untersberg en nog meer over deze berg wordt hieronder behandeld.

Ligging

Ongeveer 2/3 deel van de Untersberg ligt op Duits gebied, Beiern en voor 1/3 deel op Oostenrijks gebied, Salzburgerland. Dat wil dus zeggen dat de Untersberg de grens vormt tussen Duitsland en Oostenrijk. De berg is 70km2 groot en de hoogtes verschillen, gaande van 1780m, 1853m aan de Oostenrijkse kant en het hoogste punt in Duitsland van 1973m.

Kalksteen

De Untersberg bestaat voornamelijk uit kalksteen. Door weersomstandigheden lost het kalksteen op, waardoor er gaten/holen ontstaan. Ondertussen zijn er al 400 gaten in de Untersberg! De bekendste hiervan zijn de ‘Schellenberger Eishöhle’.(De Schellenbergse IJsgrot) Het diepste punt hier is –927m. Tevens is dat het diepste punt van Duitsland.

Eishöhle

De IJsgrot in Marktschellenberg is de moeite waard om te bezoeken. Dit gaat echter wel gepaard met een behoorlijke wandeling. De Eishöhle ligt op 1.570 meter boven de zeespiegel. Maar het is het zeker waard. De wandeling naar boven duurt ongeveer 2,5/ 3 uur en je bevindt je in de prachtige natuur. Midden in de bergen, allerlei soorten planten, bomen, beestjes en veel water. Fris, stromend bergwater wat je zonder gevaar kunt drinken. Als de Eishöhle bijna binnen je bereik zijn, kom je een leuke en gezellige berghut tegen, waar je heerlijk bij kunt komen, genieten van het uitzicht en wat kunt drinken en eten. De Eishöhle is meestal geopend van mei tot oktober. De wegen zijn dan ijs- en sneeuwvrij en is dus aangenaam begaanbaar. Tegen een kleine vergoeding kun je onder begeleiding naar binnen. De rondleider vertelt je heel veel over het ontstaan, het behouden en nog veel meer. Let wel op dat de temperaturen een stuk lager zijn, ongeveer –2 tot +1 graden. Neem een warme trui mee, de klap is groot als je van buiten naar binnen gaat.

Aantrekkingskracht

De Untersberg heeft een aantrekkingskracht. Als er in Salzburg of Berchtesgaden wolken, regen of onweer hangt, trekt de Untersberg deze aan. Daardoor komt vaak het slechte weer richting Marktschellenberg. Nu denkt men vaak dat het slecht weer is in Marktschellenberg, maar het tegendeel. De wolken hangen wel boven de Untersberg, maar beneden de berg (Marktschellenberg) is het goed weer. Helaas weet niemand dit te verklaren.

Bron

De Untersberg zorgt voor het water in Salzburg, Berchtesgaden en alle andere dorpen/ steden rondom de Untersberg, behalve Marktschellenberg.

Wandelroutes

Men kan ook met de Untersbergbahn (lift) naar boven en dan een wandelroute nemen naar de Eishöhle. Dit is minder vermoeiend en ook voor de wat oudere mensen te doen. Er zijn veel verschillende routes om de Untersberg te bezichtigen. Vanaf Marktschellenberg, Berchtesgaden, Salzburg, Grossgmain, noem maar op. Tevens zijn er klimwegen aan de zuidkant van Salzburg.

Tip

Ga je de Untersberg beklimmen neem een rugzak mee met voldoende drinken, een kleine snack en een warme trui en eventueel een regenjas. Zoals ik al zei, het weer op de Untersberg is omvoorspelbaar en kan zo veranderen. Is het ’s ochtends een strak blauwe hemel? Eind van de ochtend kan het in no-time dichttrekken. En neem je tijd om het te beklimmen, vooral als je er geen ervaring in hebt. En het allerbelangrijkste: Geniet!
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salzburg, de geboortestad van MozartSalzburg, de geboortestad van MozartSalzburg, de hoofdstad van Salzburgerland, is een stad in Oostenrijk met ongeveer 150.000 inwoners. Salzburg wordt opges…
Studeren in OostenrijkStuderen in OostenrijkOostenrijk is een land waar je goed kunt studeren. Dit komt doordat je hier gemakkelijk wordt toegelaten tot een hogesch…
Uitstapjes SalzburgBen je in Salzburg op vakantie, is het ook zeker de moeite waard om te omgeving te bekennen. Hierbij een lijstje met een…
Berchtesgaden: Liften in de bergen en wandelwegenBerchtesgaden en omgeving staat bekend als een geweldig groen en bergachtig gebied. Veel liften leiden naar de mooiste p…

Bora Bora: exclusief, tropisch eilandBora Bora is een vulkanisch eiland in de Stille oceaan dat omringd is door een turquoise lagune. Om het eiland loopt een…
Eilanden, Tuvalu (toe-vaa-loe)Eilanden, Tuvalu (toe-vaa-loe)Eén van de kleinste bewoonde staatjes die onafhankelijk zijn geworden is Tuvalu, een archipel die 9 atollen telt, en bes…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 23-07-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.