Salzburg, de geboortestad van Mozart

Salzburg, de geboortestad van Mozart Salzburg, de hoofdstad van Salzburgerland, is een stad in Oostenrijk met ongeveer 150.000 inwoners. Salzburg wordt opgesplitst door de rivier de Salzach, wat de ligging ervan speciaal maakt. Het is onder andere beroemd als de geboortestad van Mozart en de Salzburger Festspiele. In de zomer wordt Salzburg druk bezocht door toeristen. Er zijn vele bezienswaardigheden in Salzburg zelf én in de omgeving.

Het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart is in 1756 in dit huis aan de Getreidegasse geboren. Zijn familie woonde daar, op de 3e verdieping, van 1747 tot 1773. De eigenaar van het huis, Johann Lorenz Hagenauer, was een goede vriend van de familie Mozart. Nu is het huis een museum waar beroemde stukken toongesteld worden. Onder andere kan men zijn viool uit de kindertijd bekijken, zijn concertviool, zijn piano, portretten en brieven van de familie en nog veel meer. Ook Johann Lorenz Hagenauer is bekend geworden in Salzburg. De plaats direct voor het huis is naar hem vernoemd en een café op het Universiteitsplein is naar hem vernoemd. In 1880 werd het museum al geopend voor de internationale Mozart Stichting. De laatste jaren is het museum om- en uitgebouwd.

Salzburger Festspiele

In de zomer is Salzburg ook druk bezocht vanwege de Salzburger Festspiele. Sinds 1920 is dit traditie. Meestal vindt het plaats van eind juli tot eind augustus. De gehele dag door worden er op verschillende plaatsen een voorstelling, muziek of theater, georganiseerd. Erg bekend is de Jedermann. De gehele maand van de Salzburger Festspiele vindt je in Salzburg rijke mensen. Voor de kaarten betaal je veel geld en het is vaak al een half jaar van te voren uitverkocht.

Burcht

Midden in de oude stad staat een oud burcht. Op twee manieren kun je deze bezoeken tegen vergoeding. Met het kabeltreintje, of met de voet. Let wel op dat het een pittige wandeling is tegen de berg op. Eenmaal boven is het uitzicht schitterend. Bij het restaurant kun je onder het genot van een drankje of hapje genieten van Salzburg. De burcht lijkt van binnen op een slakkenhuis. Verschillende gangen en mogelijkheden om aan te vallen en het af te sluiten voor de vijand.

Salzach

Met mooi weer vindt je veel mensen langs de Salzach. Zoals vernoemd splitst deze rivier Salzburg op in tweeën. Net als Salzburg heeft de Salzach zijn naam te danken aan de zouthandel van vroeger. De Salzach is een ruige rivier. Het water komt uit de bergen, maar is niet drinkbaar. Je kan heerlijk genieten op de oever van de Salzach of met een rondvaart op de Salzach.

In Salzburg en omgeving zijn er vele uitstapjes te ondernemen, voor jong en oud.

Eten

Over het eten in Oostenrijk zijn de meningen verdeeld. Het is vooral vet eten. Men eet veel ‘leberkäse’ (leverkaas), ‘schwein’ (varken). En natuurlijk de bekende ‘Wiener Schnitzel’. In de gerechten gebruikt men ook veel knödel. Er zijn verschillende soorten, maar de meest bekende is de Semmelknödel. Deze bestaat uit brood, deeg en melk. Het bekende gerecht tijdens de wintersport is ‘Kaiserschmarnn’. Een heerlijke maaltijd van een soort pannenkoeken met rozijnen erin gebakken, geserveerd met appelmoes of jam.

Vervoer

Het is zeker de moeite waard om Salzburg te bezoeken. Salzburg is te bereiken met het vliegtuig, de trein en de auto. En vanuit Salzburg kun je ook met de trein of auto andere plaatsen bezoeken welke de moeite waard zijn, bijvoorbeeld met de trein naar Zell am See. Dit duurt één uur en het is een rechtstreekse verbinding. Zell am See is in de zomer én de winter de moeite waard om te bezoeken.

Ga je met de auto naar Oostenrijk moet je rekenen met ongeveer 9 uur rijden vanaf Utrecht. De reisduur is mede afhankelijk van hoe hard je rijdt in Duitsland. In Duitsland is op bepaalde stukken de snelheid ongelimiteerd.

Accomodatie

Met het hele gezin naar Salzburg, of gezellig met z'n tweetjes. Salzburg heeft verschillende onderkomens voor 2 personen of meer. Zelfs voor een groep van 15 man! Deze zijn gelegen in Salzburg of in de omgeving.

Autovignet

In Oostenrijk zijn de afstanden tussen steden en gebieden vrij groot. Een auto is dus altijd handig, een eigen auto of een auto huren, dit kan ook in Oostenrijk.
Let wel: In Oostenrijk is een vignet voor de snelwegen verplicht! Deze is verkrijgbaar bij tankstations voor 10 dagen (€9,05), 2 maanden (€23,55) en een jaarvignet (€75,15). Schaf je deze niet aan, kan je een boete riskeren van €220,00. De mogelijkheid tot parkeren is er genoeg. Naar mijn mening kun je Salzburg het beste bezoeken van eind september tot mei. In deze maanden zijn de minste toeristen en is het nog niet zo warm.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oostenrijk, Salzburg, muziekstadSalzburg is een gezellige stad, die beroemd is als de wieg van Mozart. Ruim 27 jaar heeft de wereldberoemde componist hi…
Componist: Wolfgang Amadeus MozartMozart is een van de grootste componisten die de wereld ooit gekend heeft. Als kind trad hij al op en was een 'wonderkin…
Sachertorte, geniet van de beroemdste taart uit OostenrijkWanneer u naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen gaat voor een bezoekje aan Der Staatsoper, Schloß Schönbrunn of de Spaans…
Wolfgang Amadeus MozartWolfgang Amadeus Mozart27 januari 1756 vond de geboorte plaats van een muzikaal genie; Wolfgang Amadeus Mozart. Zijn muziek wordt nog steeds me…

Eilanden, PitcairnHet is nog net niet onbewoond, maar het is wel één van de meest geïsoleerde gebieden in de wereld. Vijf kleine eilandjes…
Sicilië: Alcantara-KloofWanneer je op Sicilië op vakantie gaat, is de Alcantara-Kloof een echte must om te zien. In dit artikel lees je er alles…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 12-03-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.