Eilanden, Pitcairn

Het is nog net niet onbewoond, maar het is wel één van de meest geïsoleerde gebieden in de wereld. Vijf kleine eilandjes, met een totale oppervlakte van nog geen 5 km². Het eiland is niet ingesteld op toerisme, en het is ook heel erg moeilijk om er te komen.

Algemeen

In de zuidelijke Grote Oceaan, tussen Paaseiland en Tahiti, liggen de Pitcairneilanden (precies in het midden tussen Australië en Peru). De groep bestaat uit 5 kleine vulkaaneilanden en zijn de enige Britse eilanden in de Oceaan. Het totale oppervlakte van alle eilandjes samen is 5 km². De hoofdstad is Adamstown. Op het eiland zijn geen faciliteiten om toeristen te ontvangen, zelfs het strand voldoet niet.

Geschiedenis

In 1767 ontdekte de Engelsman Carteret het eiland. In 1838 werden de 5 eilanden bij het Britse Imperium gevoegd. In 1856 werden bijna alle eilandbewoners overgebracht naar Nordfolk Island, omdat het logistiek en administratief beter uitkwam. Tussen 1858 en 1864 kwamen enkele familie´s terug. De huidige bewoners stammen voornamelijk van deze familie´s af.

In 1937 was het hoogste aantal bewoners ooit op het eiland, namelijk 223 inwoners. Nu in 2007 wonen op het eiland nog ongeveer 50 mensen. Zij leven in een gemeenschappelijk dorp, in huizen van een gemengde Europese en Tahitische bouwstijl.

Muiterij op de Bounty

De muiterij op het schip de HMS Bounty begon op 28 april 1789 en werd geleidt door Fletcher. De kapitein, William Bligh, werd met een aantal loyale schepelingen overboord gezet. Na drie maanden voeren de muiters met hun schip langs de Fiji- en Cook eilanden zonder daar aan te durven leggen, bang ontdekt te worden. Ze ontdekten het onbewoonde eiland Pitcairn dat foutief op de maritieme kaarten was aangegeven.

Zij vestigden zich op het eiland en staken hun schip op 23 januari 1890 in brand. Het gezonken schip ligt duidelijk zichtbaar voor duikers onder water. Heel toepasselijk is de baai waar het schip ligt de Bounty Baai genoemd.

Pitcairn

Voor de inwoners van Pitcairn zijn de inkomsten van de door het eiland uitgegeven eigen postzegels. Honing is ook een belangrijk exportartikel. Zelf verbouwen ze Taro en zoete aardappels in hun tuinen voor eigen gebruik.

Het eiland heeft geen vliegveld of haven, om het eiland het snelst te bereiken vliegt men naar Tahiti. Vervolgens vliegt men naar Mangareva (behorend bij de Gambiereilanden) in Frans Polynesië, waar vandaan iedere paar maanden een boot naar het eiland vaart. De tocht duurt maar liefst 30 uur.

Helaas is het eiland een aantal jaren geleden negatief in het nieuws gekomen doordat er geruchten gingen dat er veelvuldige verkrachtingen op het eiland zouden plaatsvinden, waarbij de helft van de bevolking betrokken zou zijn. De vrouwen van het eiland bevestigde dat jonge meisjes niet zelden door oudere mannen worden ontmaagd.

Het eiland bied weinig mogelijkheden tot ontspanning. Zwemmen kan natuurlijk altijd, een wandeling rond het eiland duurt maar een half uur. Er zijn oude Polynesische houtsculpturen te bewonderen, alsmede de typische Bounty Bijbel. Er is één winkel die drie dagen in de week haar deuren opent. Verder is het vieren van een verjaardag van één van de eilandbewoners een gezamenlijk iets. De belangrijkste gebeurtenis op het eiland is de wekelijkse zaterdag mis.

Tegenwoordig is Pitcairn nog steeds één van de meest geïsoleerde gebieden ter wereld.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pitcairn Eilanden  eilanden in de Stille ZuidzeePitcairn Eilanden eilanden in de Stille ZuidzeeDe legendarische Pitcairn Eilanden bestaan uit het bewoonde eiland Pitcairn en enkele onbewoonde koraaleinden. Het zijn…
Restoration Island - Eiland van kapitein Bligh en de BountyRestoration Island - Eiland van kapitein Bligh en de BountyRestoration Island is een eiland voor de kust van noordoost Australië. Het is een klein eiland dat beroemd is vanwege zi…
Rongorongo, het geheimzinnige schrift van het PaaseilandHet Rongorongo is een geheimzinnig schrift, dat we vinden op objecten afkomstig van het Paaseiland. Het ontcijferen erva…
Eilanden; zuidelijke Line eilandenIn de Centrale Oceaan liggen de Line eilanden, een groep van 11 atollen en lage koraaleilanden. Ze liggen ten zuiden van…

Eilanden, Tuvalu (toe-vaa-loe)Eilanden, Tuvalu (toe-vaa-loe)Eén van de kleinste bewoonde staatjes die onafhankelijk zijn geworden is Tuvalu, een archipel die 9 atollen telt, en bes…
Salzburg, de geboortestad van MozartSalzburg, de geboortestad van MozartSalzburg, de hoofdstad van Salzburgerland, is een stad in Oostenrijk met ongeveer 150.000 inwoners. Salzburg wordt opges…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.