Disney Cruise Line

Disney Cruise Line Disney Cruise Line is de naam van het bedrijf dat onder The Walt Disney Company valt en cruises aanbiedt die gericht zijn op gezinnen. De vloot van de Disney Cruise Line bestaat uit vier schepen. Hoewel de thuishavens van de schepen in Amerika zijn gevestigd, doen de schepen regelmatig Europa en Canada aan. De schepen varen jaarlijks verschillende routes, veelal door de Caraïben. Een van de meest populaire aanlegplaatsen is Castaway Cay, het privé-eiland van The Walt Disney Company, gelegen in de Bahama's. Dit eiland is alleen te bezoeken tijdens een cruise op een van de Disneyschepen wat het een zeer geliefde locatie maakt.

De vloot

De huidige vloot van de Disney Cruise Line bestaat uit vier schepen; Disney Magic, Disney Wonder, Disney Dream en Disney Fantasy. Hierbij zijn de eerste en laatste twee schepen kopieën van elkaar. Voor 2020 en 2021 staan er twee nieuwe schepen gepland. De namen en gegevens hiervan zijn in 2016 nog niet bekendgemaakt.

Bron: Pjotr Mahhonin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Pjotr Mahhonin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Disney Magic en Disney Wonder
Op 30 juli 1998 werd de Disney Magic als eerste schip van Disney Cruise Line in gebruik genomen. Op 15 augustus 1999 volgde het tweede schip, de Disney Wonder. De schepen zijn op het gebied van exterieur exacte kopieën van elkaar en hebben dezelfde specificaties. Zoals van Disney verwacht mag worden is dit tot in de kleinste details doorgevoerd. Zo is de laslijn waarbij de twee delen van de Disney Magic aan elkaar gelast zijn, nagemaakt op de Disney Wonder. Het interieur van de schepen bevatten wel onderling wat verschillen. Leuk detail is dat de scheepstoeter de Disney klassieker 'When you wish upon a star' speelt bij het verlaten van de haven.

Gegevens van de schepen:

 • lengte: 294 meter
 • breedte: 32,33 meter
 • gewicht:
 • capaciteit: 2700 passagiers
 • passagierskamers: 870

Disney Dream en Disney Fantasy
Respectievelijk in 2011 en 2012 werden Disney Dream en Disney Fantasy te water gelaten. Ook deze boten zijn qua exterieur identiek. Op het gebied van interieur zijn er kleine verschillen, zoals een ander thema in het volwassenen gebied en een verschillende kids club. De boten verdubbelden niet alleen de huidige vloot, ook werden de boten aanzienlijk groter gemaakt dan de twee voorgangers. De boten zijn te herkennen aan de glijbaan die op beide boten rond het bovendek gaan. De scheepstoeters van de schepen hebben ook een flinke upgrade ten opzichte van de twee voorgangers gehad. Op beide boten spelen deze "When You Wish Upon a Star" (Pinocchio), "A Dream is a Wish Your Heart Makes" (Cinderella), "Be Our Guest" (Beauty and the Beast), "Yo Ho (A Pirate's Life for Me)" (Pirates of the Caribbean), "Hi-Diddle-Dee-Dee (An Actor's Life for Me)" (Pinocchio) "Do you want to build a Snowman?" (Frozen) and "It's a Small World". Wel hebben deze schepen een digitale scheepshoorn, in tegenstelling tot de Magic en Wonder die voor elke noot een aparte hoorn heben.

Gegevens van de schepen:

 • lengte: 340 meter
 • breedte: 42 meter
 • gewicht: 130.000
 • capaciteit: 4000 passagiers
 • passagierskamers: 1250

Nieuwe schepen

Voor 2020 en 2021 zijn er twee nieuwe schepen aangekondigd. Details hiervan zijn in 2016 nog niet bekend.

Aan boord van de schepen

De schepen zijn vrijwel volledig ingericht op familiereizen met entertainment voor zowel volwassenen en kinderen. Zo zijn er verschillende dekken ingericht voor kinderen van een bepaalde leeftijdsgroep. Kinderen worden hier de gehele dag vermaakt met activiteiten. Naast de familie- en kinderdelen zijn er delen op het schip die alleen voor volwassenen toegankelijk zijn. Hierbij behoren onder andere clubs, een restaurant en een zwembad op het voordek van de boten. De Dream en Fantasy worden gekenmerkt door een buisvormige glijbaan die rond een groot deel van de boot gaat.

Entertainment aan boord

Zoals van Disney verwacht wordt zijn de schepen volgeladen met entertainment. Alle schepen bevatten onder andere meerdere restaurants en bars, drie zwembaden, sportvelden, een theater en een bioscoop. In het theater worden elke avond voorstellingen gegeven. Per reis zijn hier een aantal Disneyshows te zien, welke van Broadwaykwaliteit zijn. Speciaal voor de cruises is het Pirates in The Caribean-feest, waar alle passagiers gevraagd wordt om als piraat gekleed te gaan dineren. De avond wordt afgesloten met een vuurwerk op open zee. De Disney Cruise Line is hiermee de enige rederij, die naast de marine, explosieven (vuurwerk) aan boord heeft.

Uiteraard ontbreken de Disneyfiguren zelf niet. Geregeld zijn deze op de boot te vinden voor speciale fotomomenten. Tevens komen de figuren verschillende malen langs tijdens het diner.

Eten en drinken

Hoewel de arrangementen die geboekt worden op basis van vol pension zijn, kan er de hele dag gratis gegeten en drinken worden. Alleen voor gebotteld water, luxe koffie en alcoholische dranken dient extra betaald te worden. Betalen gaat via een boordkaart en zal aan het einde van de reis van de creditcard afgeschreven worden.

Ontbijt en lunch
Ontbijt en lunch kunnen genoten worden in één van de verschillende restaurants aan boord. Op basis van het restaurant kan er gekozen worden tussen buffet en à la carte.

Diner
De boten hebben meerdere restaurants voor het diner en werken volgens een roulatieprincipe. Dit betekent dat de passagiers elke avond in een ander restaurant eten. De driegangendiners zijn à la carte. Elke avond wordt er, onafhankelijk van het restaurant, een andere kaart aangeboden. Zelfs op de 16-daagse transatlantische reizen. Hoewel de passagiers elke avond van restaurant wisselen wordt er aan het begin van de reis een vaste bediening aangewezen die gedurende de hele reis met de passagiers mee-rouleren tussen de restaurants. Op deze manier hoeven dieetwensen maar een maal doorgegeven te worden.

Op elk schip is tevens het Italiaanse restaurant Palo aanwezig. Dit restaurant is alleen voor passagiers boven de 18 jaar. Voor een kleine bijbetaling kan hier zeer luxe geluncht (buffet) of gedineerd (à la carte) worden. Palo dient gereserveerd te worden. Het is verstandig dit vooraf bij het boeken van de reis te doen.

Bestemmingen

De Disney Cruise Line kent net als de meeste rederijen vele vaarroutes, welke elk jaar worden aangepast. Naast routes rond het Amerikaanse continent vaart de Disney Magic ook naar en in Europa.

Caribische Cruises

De meeste cruisen van de Disney Cruise Line bevinden zich in het Caribisch gebied. Er is een ruim aanbod op de verschillende schepen aan data, aanlegplaatsen en duur van de reis. Wat de Caribische reizen vrijwel allemaal gemeen hebben is een bezoek aan Castaway Cay.

Bron: EmbraerSkyPilot (bewerkt), Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: EmbraerSkyPilot (bewerkt), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Castaway Cay
Castaway Cay is een eiland in de Bahama's, dat vroeger een smokkelaarseiland was, maar inmiddels eigendom is van The Walt Disney Company. De enige mogelijkheid om hier te komen is tijdens een cruise op één van de Disney Cruise Line-boten. Zodoende is het een zeer gewilde plek voor Disney-fans om te bezoeken. Het eiland biedt tal van activiteiten (voor te boeken) zoals tochten over het eiland, snorkel- en duikexcursies en een 5 mile-hardloopwedstrijd en heeft meerdere stranden, waarvan er één voor volwassenen gereserveerd is. Tevens ligt hier de originele Vliegende Hollander-boot die in de Pirates of the Caribean-films wordt gebruikt (mits deze niet gebruikt wordt voor opnames). Tijdens alle stops op Castaway Cay wordt de lunch verzorgd door middel van barbecues over het gehele eiland heen. Ook hier geldt het all you can eat-principe.

Cruises naar Alaska

Een aantal keer per jaar biedt Disney cruises naar Canada en Alaska aan. Naast een aantal stops in Canada en Alaska, varen de schepen door de indrukwekkende fjorden en ijspartijen.

Panamakanaal

Een aantal keer per jaar vaart de Disney Wonder van Californië naar Florida en terug door het Panamakanaal. Deze reizen zijn aardig duur omdat de tol om het kanaal te mogen bevaren erg hoog is. De Disney Magic staat overigens op plaats nummer twee als hoogste tol ooit betaald, met een schrikbarende som van 500.000 dollar voor een enkele doortocht.

Transatlantische cruises

Sinds 2013 biedt Disney Cruise Line tevens cruises in Europa aan. Om de schepen niet leeg naar Europa te laten varen, worden er zogeheten transatlantische cruises georganiseerd. Deze hebben een duur van minimaal elf dagen en bieden aanlegplaatsen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Omdat er vaak meerdere zeedagen zijn zonder stop zijn de cruises over het algemeen voordeliger geprijsd dan de andere vaarroutes.

In maart 2017 zal de Disney Magic voor het eerst in Nederland aankomen. Tijdens de Atlantische Cruise van Port Canaveral, Florida naar Kopenhagen, zal Amsterdam één van de aanlegplaatsen zijn.

Disney Cruise Line biedt een goed overzicht van alle cruises in 2016 en de reeds bekende routes voor 2017.

Lees verder

© 2016 - 2024 Crba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de kinderen op cruise met Disney Cruise LineAls je met je kinderen een leuke familievakantie zoekt, dan is de Disney Cruise Line misschien iets voor jou. Een droomc…
De vloot van de Disney Cruise LineDe magie van Disney is al decennia lang populair bij jong en oud. Naast de Disney themaparken in onder andere Florida, A…
Goedkope cruises Hoe vind je cruise aanbiedingen?Goedkope cruises Hoe vind je cruise aanbiedingen?Wie wel eens een cruise heeft gemaakt, weet dat cruisevakanties erg duur kunnen zijn. Toch is het mogelijk om goedkope c…
De mooiste bestemming voor een cruise: de Caribische ZeeEen helderblauwe zee, prachtig eilanden, zonovergoten witte stranden, palmbomen en een heerlijk tropisch klimaat. Dat zi…

SEA LIFE Scheveningen: een verrassende onderwaterwereldSEA LIFE Scheveningen: een verrassende onderwaterwereldGa je een dagje naar Scheveningen en houd je van onderwaterdieren, dan is een bezoek aan SEA LIFE Scheveningen zeker iet…
De houten achtbaan in de Efteling: PegasusDe houten achtbaan in de Efteling: PegasusOp de plek waar nu de populaire achtbaan Joris en de Draak staat in het Ruigrijk in de Efteling, heeft voorheen de achtb…
Bronnen en referenties
Crba (23 artikelen)
Laatste update: 20-04-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.