De vloot van de Disney Cruise Line

De magie van Disney is al decennia lang populair bij jong en oud. Naast de Disney themaparken in onder andere Florida, Anaheim en Parijs genieten ook de cruises van Disney steeds meer bekendheid. Tot de Disney Cruise Line behoren inmiddels vier cruiseschepen: Disney Magic, Disney Wonder, Disney Dream en Disney Fantasy. De Disney Cruise Line staat garant voor heel bijzondere familiecruises door enkele van de mooiste vaargebieden ter wereld... In 1998 startte de Disney Cruise Line met vier- en vijfdaagse cruises met de Disney Magic van Port Canaveral naar de Bahamas, maar dit werd al snel uitgebreid met zevendaagse cruises in het Caribisch gebied. Vanwege het grote succes van de Disney Magic en de overweldigende vraag naar Disney cruises, kwam er al in 1999 een nieuw cruiseschip, de Disney Wonder. Met deze twee cruiseschepen werden de cruisebestemmingen en vaargebieden van de Disney Cruise Line steeds meer uitgebreid. Toch duurde het nog tot 2011 en 2012 voordat de vloot van de Disney Cruise Line verder werd uitgebreid. Eerst werd de Disney Dream toegevoegd en een jaar later de Disney Fantasy.

Disney Cruise Line

Disney Cruise Line is een in 1996 in Londen opgericht Amerikaans bedrijf dat cruises aanbiedt als onderdeel van de Disney resorts en parks divisie en waarvan de Walt Disney Company eigenaar is. Het operationele hoofdkantoor is gevestigd in Celebration, Florida en de directie is in handen van Karl Holtz. Naast de vier cruiseschepen bezit de Disney Cruise Line ook een eiland in de Bahama’s, Castaway Cay: dit is Disney’s privé eiland en de haven is dan ook exclusief voor de Disney cruiseschepen. Alle cruiseschepen varen onder de vlag van de Bahama’s. Naast het gebruikelijke toetergeluid laat de signaalhoorn ook Disney muziekstukken horen: “When you wish upon a star” uit de Disney film Pinokkio, “A dream is a wish your heart make” uit de Disney film Assepoester, “Be our guest” uit de Disney film Belle en het beest, “Yo Ho (A Pirate’s life for me)” uit de Disney film Pirates of the Caribbean, “Hi-diddle-dee-dee” uit de Disney film An actor’s life for me en “It’s a small world”. De Disney Magic, Disney Wonder, Disney Dream en Disney Fantasy hebben in tegenstelling tot de meeste cruiseschepen geen casino aan boord, maar zijn wel de enige cruiseschepen die in het bezit zijn van een vergunning voor het aan boord afsteken van vuurwerk.

Disney Magic

Het eerste cruiseschip van de Disney Cruise Line werd op 30 juli 1998 in gebruik genomen. Dit cruiseschip, de Disney Magic, werd gebouwd door de Italiaanse scheepswerf Fincancieri en heeft in ongeveer 900 hutten plaats voor zo’n 2.400 gasten en is uitgerust met vijf restaurants, enkele bars en snackbars, een theater, een bioscoop, een fitnesszaal, een wellnesscentrum, enkele zwembaden en kinderclubs. De officiële peettante van het cruiseschip is Patricia Disney.

Disney Wonder

Op 15 augustus 1999 nam de Disney Cruise Line het tweede cruiseschip, de Disney Wonder, in gebruik. Dit cruiseschip werd gebouwd door de Italiaanse scheepswerf Fincancieri en kan in zo’n 950 hutten ongeveer 2.700 gasten onderbrengen. De Disney Wonder heeft zes restaurants en net zoals de Disney Magic een aantal bars en snackbars, een bioscoop en theater, kinderclubs, enkele zwembaden en wellnesscentrum. Kapitein Haak, Mickey, Jack Sparrow en de dienst doende kapitein worden alle vier als kapitein van de Disney Wonder gezien, terwijl Tinkerbel de officiële peettante van het cruiseschip is.

Disney Dream

Het derde cruisschip van de Disney Cruise Line, de Disney Dream, werd op 26 januari 2011 in gebruik genomen. Het cruiseschip werd gebouwd door de Duitse scheepswerf Meyer Werft, heeft ongeveer 1.200 hutten en plaats voor maximaal 4.000 passagiers, is uitgerust met meerdere restaurants, enkele bars en snackbars, een theater, een bioscoop, een fitnesszaal, een wellnesscentrum, enkele zwembaden en kinderclubs. De officiële peettante van de Disney Dream is Jennifer Hudson. Zij was voor haar American Idol avontuur een performer op de Disney Wonder.

Disney Fantasy

De afvaart van het vierde cruisschip van de Disney Cruise Line, de Disney Fantasy, vond plaats op 31 maart 2012. Het cruiseschip werd gebouwd door de Duitse scheepswerf Meyer Werft. De Disney Fantasy is de grootste van de vier Disney cruiseschepen, heeft ruim 1.200 hutten en plaats voor 4.100 passagiers. Het cruiseschip is net als de Disney Dream uitgerust met meerdere restaurants, enkele bars en snackbars, een theater, een bioscoop, een fitnesszaal, een wellnesscentrum, enkele zwembaden en kinderclubs. Mariah Carey is de officiële peettante van het cruiseschip.

De restaurants en bars van de Disney Cruise Line

Elk cruiseschip heeft meerdere, meestal vijf of zes restaurants aan boord. Alle restaurants zijn verschillend van thema, keuken en zelfs kwaliteit. Alle gasten aan boord, meestal families, krijgen een dinerrotatie waardoor ze elke avond in een ander restaurant kunnen dineren. Het bedienend personeel roteert op dezelfde wijze van restaurant naar restaurant mee, waardoor iedereen de gehele cruise door dezelfde bemanningsleden bediend wordt. Hiernaast zijn er nog tal van eet- en drinkgelegenheden waar de passagiers gedurende de dag vrij, soms met bijbetaling, gebruik van kunnen maken.

Animators Plate

Animators Plate is een rotatierestaurant met special effects / entertainment. Het thema van dit Disney restaurant is het tekenen en ontwerpen van cartoonfiguren. Er schitteren dan ook cartoontekeningen aan de wand: de eerste helft van de dinerzitting is dit nog in zwart / wit, terwijl het de tweede helft wordt gewijzigd in kleur. Dit special effect wordt doorgetrokken in de gilets van de obers: die starten de avond in een gilet met een zwart / witte cartoon print en met het verschijnen van de gekleurde cartoon tekeningen op de wand, draaien ze hun gilet om tijdens de tweede helft van de dinerzitting een gilet met een gekleurde cartoon print te dragen.

Parrot Cay

Parrot Cay is een rotatierestaurant met een buffet tijdens de lunch en tafelservice tijdens het diner. Het restaurant is geïnspireerd op het leven in het Caribisch gebied en serveert Amerikaanse en Caribische gerechten.

Lumière

Lumière is een rotatierestaurant in Art Deco stijl met accessoires uit de film Belle en het Beest; hier komt de naam Lumière ook vandaan. Het restaurant serveert à la carte Franse gerechten tijdens het ontbijt en het diner. Tijdens de lunch wisselt men à la carte af met een buffet.

Triton’s

Triton’s is een rotatierestaurant met tafelservice voor ontbijt, lunch en diner. Het thema van dit restaurant is het verhaal van de kleine zeemeermin.

Echanted Garden

Echantend Garden is een rotatierestaurant met tafelservice voor ontbijt, lunch en diner. Het continentale restaurant is geïnspireerd op de luxe tuinen van Versailles en tussen dag en nacht ondergaat het magische veranderingen.

Royal Palace

Royal Palace is een rotatierestaurant met tafelservice voor ontbijt, lunch en diner. Het restaurant serveert continentale en Franse haute cuisine en is geïnspireerd door klassieke Disney films als Assepoester en Doornroosje.

Royal Court

Royal Court is een rotatierestaurant met tafelservice voor ontbijt, lunch en diner en serveert continentale en Franse haute cuisine. Het restaurant is geïnspireerd door klassieke Disney films als Assepoester, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Doornroosje en Belle en het beest. Het decor en de sfeer is hier heel bijzonder.

Palo

Palo is een van de restaurants aan boord van de Disney cruiseschepen waar kinderen (onder de achttien) niet welkom zijn. Het is een Italiaans restaurant waar volwassen romantisch kunnen dineren, met uitzicht op zee.

Remy

Remy is een van de weinige restaurants van de Disney Cruise Line dat alleen gasten vanaf achttien jaar toelaat. Het restaurant is geïnspireerd op de Disney film Ratatouille en serveert Franse gerechten.

Pinnocchio

Pinnocchio is de pizzeria van de Disney Cruise Line die tijdens de lunch en laat in de avond diverse pizza’s serveert.

Flo’s restaurant

Flo’s restaurant is een informeel restaurant dat is geïnspireerd op Disney / Pixar’s film Cars. Er worden pizza’s, burgers, kip, sandwiches, wraps, salades en vers fruit geserveerd als Luigi’s pizza, Tow Mater’s Grill en Fillmore’s Favorites.

Cabana’s

Cabana’s is een informeel buffetrestaurant voor ontbijt en lunch met uiterst verse producten en ingrediënten; het diner is à la carte.

Topsider Buffet

Topsider Buffet is een informeel buffetrestaurant voor ontbijt en lunch; het diner is à la carte.

Goofy’s Gally

Goofy’s Gally is een snelbuffet dat open is voor ontbijt en diner.

Pluto’s Doghouse

Pluto’s Doghouse in een fastfood restaurant dat hamburgers en hotdogs serveert voor de lunch en het diner.

Eye Scream Treats

Eye Scream Treats is genoemd naar de Disney / Pixar film The Incredibles en serveert heerlijke fruit smoothies.

Frozome Treats

Frozome Treats serveert de heerlijkste softijsjes met de populairste Sundae toppings en is genoemd naar de Disney / Pixar film Monsters Inc.

Preludes

Preludes is een informele bar waar iedereen kan genieten van snacks waaronder pretzels, chips en snoep. Daarnaast zijn er cocktails en andere drankjes verkrijgbaar.

Quite Cove

Quite Cove is een koffiebar waar in een rustige omgeving genoten kan worden van vooral een heerlijke en bijzondere koffie.

Bon Voyage

Bon Voyage is een ontspannende bar waar gezinnen kunnen genieten van een drankje of een hapje.

Meridian

Meridian is een lounge waar volwassenen voor of na het diner welkom zijn.

Pink

Pink is een bar waar alleen volwassenen worden toegelaten en waarvan het interieur eruit ziet als de binnenkant van een champagnefles.

District Lounge

In de District Lounge kunnen overdag gasten van alle leeftijd een drankje nuttigen, maar na middernacht zijn er alleen volwassenen welkom.

687

687 is een sportbar die vernoemd is naar het schip “Hullnumber”.

Currents

Currents is een bar met een prachtig uitzicht, gelegen boven de Quite Cove Pool.

Evolution

Evolution is de dance club van de Disney Cruise Line.

Skyline

Skyline is een cocktail lounge voor alleen volwassenen. De aangeboden cocktails verschillen per nacht, doordat deze gerelateerd zijn aan de stad waar men die dag in de haven ligt en / of lag.

La Piazza

La Piazza is een cocktaillounge die alleen voor volwassenen toegankelijk is. De lounge is geïnspireerd door Italiaanse steden.

Ooh La La

Ooh La La is een cocktaillounge voor alleen volwassenen. De lounge is geïnspireerd door de Franse boudoirs en heeft onder meer Louis XIV stoelen, fluwelen wanden, Victoriaanse meubels en spiegels.

O’Gills Pub

O’Gills Pub is een Ierse pub waar niet alleen Ierse drankjes verkrijgbaar zijn, maar waar ook live naar sportwedstrijden en evenementen gekeken kan worden.

The Tube

The Tube is een nachtclub die alleen toegang biedt aan volwassenen. De club is geïnspireerd op Groot-Brittannië en heeft onder andere Engelse telefooncellen en een Engelse Union Jack vlag als dansvloer.

Waves

Waves is een buitenbar die geïnspireerd is door het leven aan zee en op het strand.

Entertainment en ontspanning aan boord van de Disney cruiseschepen

Aan boord van de Disney cruiseschepen bevinden zich vele faciliteiten om de passagiers te entertainen of zich te (laten) ontspannen.

Buena Vista movie theater

Dit is de bioscoop aan boord waar gedurende de dag Disney films vertoond worden.

Disney Dreams

Disney Dreams is een heuse Disney musical die wordt opgevoerd in het Disney theater aan boord. De hoofdrol is voor Peter Pan en hij neemt het publiek mee op een avontuur waarin de meeste sprookjes van Disney naar voren komen.

Golden Mickey’s

In het zich aan boord bevindende Disney theater wordt tevens de musical Golden Mickey’s opgevoerd. Deze musical is opgezet als een prijsuitreikingshow waardoor alle ooit in de prijzen gevallen Disney films erin aan bod komen.

Toy Story the Musical

De titel Toy Story the Musical verraadt al een musical die helemaal in het teken staat van Disney / Pixar’s Toy Story. Deze wordt eveneens opgevoerd in het Disney theater aan boord.

Pirates of the Caribbean Party

Tijdens de Pirates of the Caribbean Party kan er helemaal in stijl van de film Pirates of the Carribbean gefeest worden.

The Mickey Pool

The Mickey Pool is een zwembad dat speciaal is ontworpen voor kinderen van drie maanden tot drie jaar. Het zwembad, dat de vorm van Mickey’s hoofd heeft, is tot anderhalve meter diep en heeft twee hot tubs als oren.

The Goofy Pool

The Goofy Pool is het familiezwembad van Disney Cruise Line met allerlei leuke details voor jong en oud.

The Aqa Duck

De Disney Dream nam de eerste waterachtbaan, the Aqua Duck, in gebruik. Het is een kronkelende glijbaan die bijna het oppervlakte van een voetbalveld heeft.

Quite Cove pool

Privé zwembad voor volwassenen met twee bubbelbaden en bar (de Quite Cove) die late openingstijden kent.

Vista Spa

In de Vista Spa bevindt zich een spa met stoombaden, massages etc. en een fitnesszaal.

Sportfaciliteiten

Aan boord zijn diverse sporten mogelijk waaronder atletiek, basketbal, voetbal, volleybal en tafeltennis.

Animatie voor kinderen en tieners aan boord van de Disney cruiseschepen

Voor kinderen en tieners is er op leeftijd aangepast entertainment aan boord van de Disney cruiseschepen.

Oceaners Club

In de Oceaners Club zijn er aparte speelruimtes voor zowel drie- en vierjarigen als voor kinderen in de leeftijd van vijf tot en met zeven. Deze ruimtes bevinden zich in een soort van nagebouwd schip van Kapitein Haak. Kinderen kunnen hier meedoen aan een door Kapitein Haak gegeven piratentraining of een onder leiding van Mickey staande musketierstraining. Daarnaast is er de mogelijkheid om voorgelezen te worden door een van de vele prinsessen aan boord.

Oceaners Lab

Kinderen in de leeftijd van acht en negen en tien tot en met twaalfjarigen kunnen terecht in het Oceaners Lab. In deze ruimte kunnen zij zich vermaken op de vele spelcomputers die er staan opgesteld. Ook worden er hier voor deze twee leeftijdsgroepen de hele dag activiteiten georganiseerd waaronder ook kooklessen.

Zowel de Oceaners Club als het Oceaners Lab werkt met vier thema’s:
 • Andy’s Room (uit de film Toy Story)
 • Monsters Academy (uit de film Monsters Inc.)
 • Pixie Hollie (uit de filmserie Tinker Bell)
 • Explorer Pod (uit de film Finding Nemo)

Rand

Rand is een speeltuin voor tieners in de leeftijd van elf tot en met dertien jaar. Hier kunnen videogames op onder andere een groot televisie scherm gespeeld worden, maar de tieners kunnen er ook deelnemen aan Chromakey presentaties waarbij ze kunnen doen alsof ze deel uitmaken van films en televisieshows van Disney en ABC zoals Good Morning America.

Vibe

Een unieke club die speciaal en alleen voor tieners is ontworpen. De activiteiten hier omvatten onder meer het spelen van videogames en het doen van dj-werkzaamheden. Ook hebben ze toegang tot een exclusief Vibe zonneterras bij twee zwembaden. Hier bevindt zich onder meer een smoothie bar en er zijn mogelijkheden voor tafeltennis.

A Loft Teen Club

Er is een speciale ruimte ingericht waar tieners in de leeftijd van dertien tot en met zeventien elkaar kunnen ontmoeten. Deze ruimte is ingericht in de stijl en sfeer van Central Perk, de kroeg uit de comedyserie Friends.

Vaarroutes

De vaarroutes wisselen per seizoen en per cruiseschip. Daarnaast wordt er af en toe een speciale route gevaren. Voorbeelden van regelmatig terugkerende routes zijn:
 • Alaska: Vancouver - Tracy Arm – Skagway – Juneau – Ketchikan – Vancouver
 • Bahama’s: Port Canaveral – Nassau – Castaway Cay – Port Canaveral
 • Bahama’s: Miami – Key West – Nassau – Castaway Cay – Miami
 • Bahama’s: Galveston – Key West - Castaway Key - Nassau – Galveston
 • Caribisch gebied: Galveston – Cozumel – Galveston
 • Caribisch gebied: Galveston – Grand Cayman – Cozumel – Galveston
 • Caribisch gebied: Galveston – Castaway Cay – Port Canaveral – Key West - Galveston
 • Caribisch gebied: Port Canaveral – St. Thomas – San Juan – Castaway Cay – Port Canaveral
 • Caribisch gebied: Port Canaveral – St. Maarten – St. Thomas – Castaway Cay – Port Canaveral
 • Caribisch gebied: Port Canaveral – Grand Cayman – Costa Maya – Cozumel – Castaway Cay – Port Canaveral
 • Caribisch gebied: Miami – Cozumel - Castaway Cay – Miami
 • Caribisch gebied: Miami – Grand Cayman – Cozumel – Castaway Cay - Miami
 • Caribisch gebied: San Juan – Antigua – St. Lucia – Grenada – Barbados – St. Kitts – San Juan
 • Middellandse Zee: Barcelona – Nice – La Spezia – Rome – Athene – Kusadasi – Mykonos – Valetta – Barcelona
 • Middellandse Zee: Barcelona – Palma de Mallorca – Ibiza - Barcelona
 • Middellandse Zee: Venetië – Olympia – Athene – Kusadasi – Rhodos –Mykonos – Venetië
 • Middellandse Zee: Venetië – Athene – Kusadasi – Rhodos – Kreta – Mykonos – Santorini – Valetta – Barcelona

Op elke bestemming is er de mogelijkheid om gedurende de dag van boord te gaan. Passagiers zijn vrij om de bezienswaardigheden op de bestemming zelf te bezoeken of om ze te bewonderen op een door Disney Cruise Line georganiseerde excursie. De excursies die Disney aanbiedt variëren in duur van een paar uur tot een complete dag.

Castaway Cay – Disney’s privé eiland

In de Bahama’s ligt het privé eiland van The Walt Disney Company. Voordat het Disney’s eigendom werd, had het eiland de naam Gorda Cay en was het min of meer een doorvoerpunt van drugs. Het eiland kreeg van Disney de naam Castaway Cay en is speciaal ontworpen als exclusieve bestemming voor de cruiseschepen van de Disney Cruise Line. Het thema van Castaway Cay is gebaseerd op een aangespoeld schip, waar met attributen van een schip een primitief dorp gebouwd is. Castaway Cay heeft een officiële eigen postzegel die speciaal voor de Disney Cruise Line ontworpen is. Het verzenden van een kaartje vanaf Castaway Cay, waar ook een heus postkantoortje staat, is hierdoor dan ook ook erg populair onder de gasten. Op het eiland is een grote variatie aan activiteiten en amusement aanwezig. Er zijn drie verschillende stranden: een familiestrand, een strand voor tieners en een exclusief strand voor volwassenen. Disney verhuurt er fietsen, waterfietsen en zeilboten en daarnaast zijn er ook mogelijkheden om te snorkelen en te parasailen. Twee onderzeeërs van de inmiddels gesloten Disney attractie Submarine Voyage zijn speciaal van Disney World naar Castaway Cay vervoerd en liggen nu op de bodem van de snorkelarea van het eiland. Castaway Cay (Gorda Cay) was ooit het strand waar Tom Hanks en Daryl Hannah elkaar voor het eerst ontmoetten in de film Splash. The Flying Dutchman uit de Pirates of the Caribbean films is te bewonderen in de lagune bij het eiland. Het originele schip is na het filmen naar Castaway Cay gehaald, om het thema van het eiland te versterken. Momenteel heeft The Walt Disney Company plannen om Castaway Cay uit te breiden, zodat er meer ruimte en meer en betere faciliteiten aan het groeiende aantal Disney Cruise Line passagiers kan worden aangeboden. De verwachting is dat dit in 2019 gerealiseerd zal zijn.

Niet alle Disney cruiseschepen beschikken over dezelfde faciliteiten voor onder andere dineren, entertainment en ontspanning en ook is Castaway niet in elke vaarroute opgenomen.
© 2013 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de kinderen op cruise met Disney Cruise LineAls je met je kinderen een leuke familievakantie zoekt, dan is de Disney Cruise Line misschien iets voor jou. Een droomc…
Disney Treasures: On The Front LinesIn de Tweede Wereldoorlog zijn er veel middelen gebruikt als propaganda. Ook Walt Disney heeft in die tijd propaganda ge…
Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…
Disney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioDisney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioIn de Disney Treasures collectie zijn zeer veel films opgenomen. Ook is er een treasure gemaakt waar je een indruk kan k…

De tijd voor wachtrijen bij attracties verkortenVeel mensen vinden het leuk om attractieparken te bezoeken. Zowel jong als oud komen met regelmaat in een attractiepark.…
Regels voor het meenemen van handbagage in het vliegtuigRegels voor het meenemen van handbagage in het vliegtuigAls je bijvoorbeeld naar Londen vliegt kun je in veel gevallen alleen handbagage meenemen. Misschien ga je wel naar een…
Bronnen en referenties
 • Disneycruise.disney.go.com
 • Wikipedia.org
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.