De tijd voor wachtrijen bij attracties verkorten

Veel mensen vinden het leuk om attractieparken te bezoeken. Zowel jong als oud komen met regelmaat in een attractiepark. Dit zorgt vooral in bepaalde periodes voor veel drukte en daarmee lange wachtrijen voor attracties. Niemand vind het leuk om twee uur in de rij te staan voor een attractie, maar wat kunt er tegen doen?

Vermijd de drukke dagen

Welke dagen het precies druk zullen zijn blijft van te voren altijd lastig in te schatten. Toch zijn er wel periodes waarbij men zeker weet dat het wel druk zal zijn. Zo zijn er rond eind mei tot en met half juli vaak veel schoolreisjes. In de zomervakantie zal het ook vaak druk zijn, als men toch in de zomervakantie wilt kunt u het beste alsnog een op een werkdag proberen te gaan. De beste optie is eigenlijk om in het voorjaar of najaar te gaan op een werkdag. In de meivakantie is het meestal ook nog wat rustiger dan in de zomervakantie. Daarbij kan het weer dan soms nog verrassend goed zijn. Met de schoolreisjes en de zomervakantie zullen de maanden juni en juli vaak het allerdrukst zijn, eind augustus is het meestal al weer wat rustiger. Dan zal veel mensen voor dat jaar ook al naar een attractiepark geweest.

Een dag naar een pretpark wordt door de meeste mensen van te voren geplant, het is dus niet altijd zo dat het gelijk drukker is als de weersvoorspelling opeens beter is. In de winterperiode is het echter wel vaak veel rustiger, maar de meeste pretparken sluiten zo rond oktober. De winterefteling is op de meeste dagen goed te bezoeken en niet al te druk.
Kijk ook altijd van te voren of er op dat moment geen evenementen in het park zijn. Walibi Fright Nights zijn bijvoorbeeld altijd erg druk bezocht. Sommige attractieparken hebben een schema op hun website staan. Daarop kunt u zien hoe druk het park denkt dat het gaat worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn vastgelegd door te kijken hoeveel bezoekers er dat jaar ervoor rond die periode langs kwamen.

Alleen in de attractie

Hoewel men vaak naar attractieparken gaat met meerdere personen kan het echt een voordeel zijn om apart van elkaar in attracties te gaan. Er zijn namelijk veel mensen die echt naast elkaar willen zitten waardoor er vaak losse plaatsen leeg blijven. Personeel van attractieparken vragen dan vaak of er iemand is die de lege plek op wilt vullen. Zo bent u vaak eerder aan de beurt en hoewel u dan niet altijd samen zit zijn jullie er vaak wel beide eerder uit.
Sommige pretparken hebben ook attracties met speciale single-seat rijen. Deze rij is speciaal voor mensen die het niet erg vinden om alleen te gaan zitten. Deze rij gaat meestal vele malen sneller dan de normale rij. Als er dan bij een attractie nog plaatsen los overblijven kunnen de mensen van de single-seat rij deze plaatsen opvullen. Zo kunt u toch samen in de wachtrij wachten en zult u wellicht snel achter elkaar aan de buurt zijn.

Fastpass

In Nederland is dit momenteel alleen nog maar in Walibi, maar in de Disneyparken wordt het systeem al jaren gebruikt. In Disneyland haalt u een fastpass uit een machine bij de attractie. Op dit kaartje staat de tijd waarop u in de attractie kunt. U kunt dan om die tijd via een speciale entree de attractie in zodat u op die tijd zo goed als direct aan de beurt bent. De machine zorgt automatisch dat als er teveel mensen een bepaalde tijd hebben dat er na een bepaald aantal kaartjes een andere tijd uit zal komen.
U moet dan dus wel op de tijd die op het kaartje staat terug zijn bij de attractie, maar u kunt in de tussentijd gewoon andere dingen gaan doen waardoor u eigenlijk niet hoeft te wachten.
In Walibi kan men een fast lane ticket kope. U kunt kiezen uit de volgende opties:
  • Brons - deze kost 20,- en de wachttijd is hierbij gelijk aan de actuele wachttijd
  • Zilver - deze kost 30,- en de wachttijd wordt verkort met 50%
  • Goud - deze kost 50,- en de wachttijd wordt verkort met 90%
U kunt deze tickets aanschaffen via uw smartphone via de Walibi app als u in het park zelf bent. Zo kunt u daar beslissen als het druk is of u een fast lane ticket wilt kopen. U kunt betalen via Credit Card of Ideal. U kunt de fast lane ticket gebruiken voor 9 attracties.

Overnacht bij het park

Het kost misschien wat extra, maar u heeft wel meer kans om in de attracties te kunnen. Al overnacht u één nacht het is toch fijn dat als u de ene dag niet aan een attractie toekomt u de volgende dag alsnog kunt. Als u bij een attractiepark overnacht is er soms ook de mogelijkheid een uur eerder het park in te gaan dan dat het park officieel opengaat. De kaartjes krijgt u meestal bij u verblijf. Als u dus met meerdere mensen een huisje huurt en de prijs van het attractiepark zit erbij in dan vallen de kosten uiteindelijk nog wel mee als u bedenkt hoeveel een kaartje per persoon per dag kost.

Overige tips

  • Als het park net open is zal het ongetwijfeld nog rustig zijn bij attracties. De meeste mensen gaan in de eerste attractie die ze tegenkomen, kies er dan ook voor om met een attractie wat verder in het park te beginnen.
  • Kies van te voren welke attracties u sowieso wilt doen, zo voorkomt u teleurstelling als u door de wachtrijen toch niet alle attracties kunt doen.
  • Een wachtrij waarbij dingen te zien zijn lijkt uiteindelijk minder lang. Zo valt er bij de Vliegende Hollander in de Efteling en The tower of terror in Disneyland van alles te zien tijdens het wachten. Bij 3D films wordt er vaak handig gebruik gemaakt van een korte 2D film vooraf in een andere ruimte.
© 2013 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustige momenten in DisneylandDisneyland Parijs is ten alle tijden wel een druk bezocht park te noemen. De wachtrijen kunnen oplopen tot soms meer dan…
Wachtrijen in pretparken vermijden: 7 eenvoudige tipsWachtrijen in pretparken vermijden: 7 eenvoudige tipsSoms lukt het gewoon niet om een dagje pretpark te plannen in het laagseizoen en in sommige pretparken is het eigenlijk…
De Fastpass van Disneyland Resort ParisDe Fastpass van Disneyland Resort ParisWie een bezoek brengt aan Disneyland Resort Paris in Chessy, Frankrijk, wil natuurlijk zoveel mogelijk attracties doen i…
Attractiepark Walt Disney Studios ParijsAttractiepark Walt Disney Studios ParijsHet Walt Disney attractiepark in Parijs is enorm populair onder de jeugd, maar ook onder volwassenen. Sinds 2002 is er e…

Reisverzekering verplicht (Schengenvisum, visum)Reisverzekering verplicht (Schengenvisum, visum)Een reisverzekering afsluiten is ook in 2021 erg verstandig, maar niet altijd wettelijk verplicht. Wanneer is dit wel he…
De vloot van de Disney Cruise LineDe magie van Disney is al decennia lang populair bij jong en oud. Naast de Disney themaparken in onder andere Florida, A…
Bronnen en referenties
  • www.efteling.nl
  • www.walibi.nl
  • www.disneyland.com
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 10-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.