Wachtrijen in pretparken vermijden: 7 eenvoudige tips
Soms lukt het gewoon niet om een dagje pretpark te plannen in het laagseizoen en in sommige pretparken is het eigenlijk nooit rustig, maar je wil natuurlijk wel al je favoriete attracties en achtbanen bezoeken tijdens het dagje weg. Lang wachten kan een dagje pretpark een stuk minder leuk maken, maar er zijn genoeg eenvoudige tips om lange rijen voor een ritje in een achtbaan of attractie te voorkomen en zo optimaal te genieten van je dagje weg.
Je dagje pretpark voorbereiden
Kijk voor je bezoek aan het pretpark thuis al naar bijvoorbeeld de plattegrond. Zijn er snelle routes naar bepaalde attracties? Liggen bepaalde attracties bij elkaar in de buurt en liggen ze dan helemaal voorin of achterin het park? Soms zijn de actuele wachttijden van pretparken online te vinden. Bekijk deze af en toe om te kunnen ontdekken of er een bepaald patroon in het aantal minuten wachten is te ontdekken. Kijk ook alvast of het attractiepark een app heeft met actuele wachttijden. Sommige parken bieden een gratis of betaalde variant van een reserveringssysteem aan. Hiermee kan je zonder te wachten in een attractie. Bedenk alvast of dit de moeite waard is en bekijk ook wanneer je kan reserveren voor dat systeem.
De looproute in het pretpark
Bij de opening van het park zijn er een paar dingen om op te letten. De stroom met bezoekers zal het volgende doen: beginnen bij de attracties voorin het park, richting de nieuwste attractie of achtbaan lopen of naar de populairste attractie van het park toegaan. Om wachttijden te voorkomen moet je dus tegen deze stroom ingaan. Loop bijvoorbeeld naar de achterste hoek van het park. Daar zal het de eerste helft van de dag rustig zijn. Geniet van alle attracties daar en ga pas naar het voorste deel van het park als het achterin het park ook druk begint te worden. Alle mensen die in de ochtend de nieuwste attractie hebben gedaan zullen niet nog een keer gaan dus zal in de loop van de dag de wachttijd daar ook afnemen.
Maak gebruik van parkshows
Sommige pretparken hebben grote shows. De Efteling heeft bijvoorbeeld Raveleijn en Aquanura. Bekijk hoe laat de show begint en hoe laat de show is afgelopen en zorg dat je rond die tijd niet in de buurt bent van het showgebouw. Voor en na de show zullen attracties rond de entree van de show enorm druk zijn, omdat mensen in de buurt willen zijn voor de show begint en na de show zullen de bezoekers ook de attracties in de buurt van de show gaan doen. Dit zal een piek in wachttijden opleveren bij deze attracties. Buiten deze attracties zullen de wachttijden dus dalen.
Gebruik de wachttijd app van het pretpark
De meeste pretparken hebben een app of site waarop de actuele wachttijden zichtbaar zijn. Gebruik deze app of site tijdens je bezoek om niet voor verrassingen te komen staan. Het is zonde een heel stuk te lopen en dan te zien dat het heel druk is bij een attractie of dat de attractie storing heeft. In sommige apps is het mogelijk om een lijst met favoriete attracties aan te maken en een melding te ontvangen als deze attractie een wachttijd onder een bepaald aantal minuten heeft.
Capaciteit en publiek van een attractie
Elke attractie en achtbaan heeft een bepaalde capaciteit gemeten in mensen per uur. Deze capaciteit is meestal op internet te vinden op Wikipedia of andere websites. Zelf kan je de capaciteit ook wel schatten. Een attractie als Vogelrok in de Efteling kan rijden met drie verschillende lange treinen terwijl de Speed of Sound in Walibi maar één trein op de baan heeft staan. Vogelrok heeft dus een hogere capaciteit dan Speed of Sound. Achtbanen en attracties met een lage capaciteit zullen de hele dag door druk zijn en zijn dus het beste te bezoeken aan het begin of aan het einde van de dag. Bedenk naast de capaciteit ook hoe groot het publiek is voor een bepaalde attractie. Een attractie voor de hele familie trekt een groter publiek aan dan een enge achtbaan met een minimale lengte van 1.40 meter. Hou familieattracties met een lage capaciteit dus goed in de gaten qua wachttijd en doe deze attractie zodra de wachttijd laag is, want dat zal gedurende de dag niet veel gebeuren. Of gebruik een gratis of betaalde voordringwachtrij als die aanwezig is voor een attractie van dit type.
Speciale wachtrijen
Steeds meer pretparken introduceren speciale wachtrijen voor mensen die alleen zijn. De mensen in deze wachtrij worden gebruikt om de lege plekken in de attractie op te vullen om zo de maximale capaciteit te benutten. Meestal zijn deze rijen korter dan de reguliere wachtrij. Als je alleen bent of je vindt het niet erg om als familie of groep gesplitst in een attractie te gaan dan is dit een mooie manier om lang wachten te voorkomen. Achtbanen hebben vaak een speciale wachtrij voor de plek helemaal voorin de trein. Wachten in deze rij duurt veel langer dan wachten in de reguliere rij, omdat er steeds maar een beperkt aantal personen kan instappen. De reguliere wachtrij is dan slimmer om te nemen.
Gratis of betaald voordringen
Sommige parken bieden een gratis of betaald reserveringssysteem aan waarmee je een plekje in een attractie kan reserveren binnen een bepaald tijdslot. Hiermee kan je met minimale wachttijd een attractie bezoeken. Als het gratis is dan is het zeker aan te raden gebruik te maken van dit systeem. Betalen is minder leuk, want een dagje weg is al duur genoeg. Als dit betaalde voordringen je echter twee uur wachten scheelt heb je toch weer tijd voor een aantal andere attracties. Het is het overwegen dus zeker waard. Als je een tijdslot reserveert kies dan een tijdslot aan het einde of het begin van de dag om te voorkomen dat je niet meer kan aansluiten in andere wachtrijen, omdat je aanwezig moet zijn bij de gereserveerde attractie om de gereserveerde tijd. Dat is tenslotte ook zonde van de tijd.