De Maghreb in Noord-Afrika: landen met dezelfde identititeit
De volgende landen delen als het ware een identiteit: Mauritanië, Algerije, Marokko, Tunesië en Libië. Ze delen dezelfde taal en hebben voor het grootste gedeelte een gemeenschappelijke geschiedenis.
Maghreb
Deze aanduiding slaat op een gebied waar de volgende landen onder vallen: Mauritanië, Algerije, Marokko, Tunesië en Libië. Vroeger werd hier ook Spanje mee bedoeld dat enige tijd onder de invloed van de Moren stond. Meer dan 95% van de bevolking gelooft in de soennitische islam. Dit versterkt hun gevoel van onderlinge verbondenheid. Daarnaast kan men zich onderling redelijk verstaanbaar maken door de Maghrebijnse dialecten van het Arabisch. Daarnaast is het grootste gedeelte van dit gebied overheerst geweest door de Fransen. Dus men kan duidelijk de Franse invloed op het bestuur, de scholen en de wetenschap onderscheiden. In het Arabisch staat Al-maghrib aleen voor het land Marokko. Dit is het meest westenlijk gelegen land vanuit Saoedi-Arabië uit gezien. Dit is dus de plek waar de zon ondergaat.
Soennisme
Het merendeel van de moslims gelooft in de soennische islam. Negen van de tien moslims die bijvoorbeeld in West-Europa leven geloven in de soennische islam. Het onderscheid tussen de soennische islam en andere stromingen komt voort uit de onenigheid over wie de legitieme opvolger van Mohammed is. Deze strijd begon in 632 na Christus, vlak na zijn dood. Diegenen die geloven in de soennische islam geloven dat Mohammed geen opvolger heeft aangewezen. Er zijn twee kampen: degenen die geloven dat zijn schoonzoon (een geadopteerde neef) zijn rechtmatige opvolger is en degenen die denken dat de kaliefen de rechtmatige opvolgers zijn. De schoonvader van Mohammed: Aboe Bakr is de eerste kalief. Na een aantal kaliefen was de scheuring binnen de islam compleet. Door de loop van de eeuwen veranderde de functie van de kalief. Deze ging zich steeds meer met wereldlijke taken bezighouden. Hij moest regeren en het geloof laten groeien en bloeien. Na enige tijd werd de invloedsfeer van de kaliefen steeds groter. Na op veroveringstocht te zijn geweest reikte hun rijk uiteindelijk van India tot aan Spanje.
Taal
In de Maghreb worden een aantal verschillende talen gesproken. In ieder geval is het Arabisch de landstaal van alle aangesloten landen. Er kan een verschil in gesproken dialect zijn. De Berbertaal Tamazight wordt in Marokko en Algerije veel gesproken. Daarnaast is het een officiële taal van Marokko. Het Frans wordt met name in het hoger onderwijs en in het economische verkeer gebruikt in de landen Mauritanië, Algerije, Marokko en Tunesië. Het is geen officieel erkende taal. Men moet er dus ook niet van uitgaan dat de gewone man deze taal beheerst. Het Engels is meer en meer in opkomst. Daar Marokko enige tijd door Spanje werd overheerst wordt deze taal in delen van het land gesproken. Hetzelfde geldt voor Italiaans in Libië en delen van Tunesië.
Cultuur Maghreb en de koloniale geschiedenis
In het verre verleden was de overheersende cultuur van de Magbreb Afrikaans. Na overheersing door de Egyptenaren, de Feniciërs en de Romeinen kwamen rond 700 na Christus de Arabieren. Rond 1800 werd de Maghreb gekoloniseerd door landen die aan de overzijde van de Middellandse Zee lagen: Italië, Spanje en Frankrijk. Na de Tweede Wereldoorlog viel het Franse koloniale rijk uiteen. Er waren namelijk verschillende voormalige koloniën bezet door andere landen. Rond 1960 was het merendeel van de voormalige Franse koloniën teruggegeven aan de oorspronkelijke bewoners.
Lees verder