Oudja in Marokko: in het hart van Berberland

In Oudja leefden van oudsher veel Berbers. Het ligt op een strategisch punt. Hier bevinden zich de meeste moskeeën van Marokko.

Oujda

Deze stad in het Noordwesten van Marokko heeft ruim vierhonderdduizend inwoners. Oudja behoort tot een van de tien grootste steden van het land. Deze stad was in het verleden van strategisch belang door de vele treinen die hier langsreden. Daarnaast worden hier veel landbouwproducten verhandeld. Minder dan honderd kilometer ten noorden van Oudja ligt de Middellandse Zee. Daarnaast ligt Algerije minder dan twintig kilometer naar het westen. Logistiek gezien heeft Oudja het goed getroffen: vlak bij bevindt zich een internationale luchthaven: Oujda-Angad.

Bezienswaardigheden

De Bab Sidi Abdel-Wahhab en de Bab Al-Gharbi zijn twee oude poorten met grote afmetingen. Ze leiden naar de binnenstad.

Berbers

De Berbers noemen zichzelf het liefste Imazigh "vrije mensen". Het woord Berber wordt als scheldwoord beschouwd. Door de Grieken werd alles wat niet Grieks was als barbaars bestempeld. De Berbers waren waarschijnlijk de oorspronkelijke inwoners van Noord-Afrika. Zelfs nu nog stamt meer dan de helft van de mensen in de Noord-Afrikaanse landen af van de Berbers. In tegenstelling tot wat de meesten denken zijn de Berbers niet altijd islamitisch. Voor de 7e eeuw was er een gedeelte van deze mensen christen, sommigen waren joods of geloofden in natuurgodsdiensten. Pas na de Arabisering werd een groot gedeelte van Noord-Afrika islamitisch. De Berbers zijn ook een bevolkingsgroep die verspreid over een aantal landen woont. Deze landen zijn: Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Mauritanië plus het de volgende gebieden: het noorden van Mali, het noorden van Niger, een deel van West-Egypte, en het Spaanse grondgebied van Melilla en Ceuta en de Canarische Eilanden).

De Berbertalen en cultuur

De taal van de Berbers wordt in Marokko ook wel Tamazight genoemd. Deze heeft zijn oorsprong in het Oude Egypte. In tegenstelling tot het Arabisch wordt het Tamazight van links naar rechts geschreven. Het schrift noemen de Berbers Tifinagh. Alhoewel het gebruik van Berbertalen lange tijd verboden was zijn veel Marokkanen nog Berbertalig. Dat komt omdat de Berbercultuur veel werkt met mondelinge overlevering. Omdat in Marokko nog zo veel Berbers gesproken wordt is de Amazigh cultuur nog springlevend.

Cultuur van de Amazigh

De cultuur van de Amazigh wordt voor een groot gedeelte door mondelinge overlevering en gebruiksvoorwerpen voor dagelijks gebruik doorgegeven. Wel zijn zij duidelijk herkenbaar als behorende bij de Berbercultuur. Denk hierbij aan gereedschap, kleding en aardewerk. Daarnaast onderscheiden de Berbers zich door hun muziek, hun kleding en hun sieraden. De vrouwen weven tapijen, kleding en dekens van kleurrijke wol. De gebruikte patonen en symbolen zijn kenmerkend voor hun cultuur. De sieraden zijn van zilver en dienen tegelijkertijd als talisman om boze geesten af te weren. Het versieren met tatoeages is de laatste vijftig jaar in onbruik geraakt. Zoals reeds vermeld wordt er veel gebruik gemaakt van mondelinge overlevering. Muziek en liedteksten spelen hier een grote rol in. Bij iedere levensfase past wel een bijzonder lied. Bijvoorbeeld bij huwelijken heeft ieder lied een speciale betekenis. Deze liederen heten de izran. De muziek en de teksten worden van generatie op generatie doorgegeven. Daarnaast is zich een nieuwe schilderstijl in Marokko aan het ontwikkelen. Dit is een mengeling van Marokkaanse en Berberschilderkunst. Bekende hedendaagse kunstenaars zijn: Adallah Aourik, Fatima Mellal.

Lees verder

© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis of vakantiehuis kopen in MarokkoEen huis kopen in Marokko, wat komt daar eigenlijk bij kijken? Waar moet je zoal rekening mee houden en waarom zou je ei…
Exporteren naar MarokkoExporteren naar MarokkoVeel Marokkaanse Nederlanders drijven handel met hun voormalige thuisland. Dat komt omdat ze de taal goed kennen en ook…
Marokko; Marokko haar bevolking en haar talenMarokko heeft in de 21 e eeuw een enorme bevolkingsgroei doorgemaakt. Het aantal inwoners van Marokko groeide van minder…
Stopzetten kinderbijslag en verlagen uitkeringen MarokkoStopzetten kinderbijslag en verlagen uitkeringen MarokkoNederland past op diverse uitkeringen die worden verstrekt aan mensen die buiten Europa wonen het woonlandbeginsel toe.…

De Maghreb in Noord-Afrika: landen met dezelfde identititeitDe volgende landen delen als het ware een identiteit: Mauritanië, Algerije, Marokko, Tunesië en Libië. Ze delen dezelfde…
Welkom in WenenHet rijke, adellijke leven uit lang vervlogen tijden is in Wenen nog springlevend. Het wemelt in deze metropool van de b…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oujda
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Maghrawaden
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Berbers
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 31-10-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.