Ceuta in Noord-Afrika: Spaanse enclave in Marokko
Wist u dat Ceuta een Spaanse enclave is? Het is dus officieel van Spanje. Het ligt vlak bij de Straat van Gibraltar, maar dan op het Noord-Afrikaanse continent. Het is gelegen op het grondgebied van Marokko. U kunt hier gewoon betalen met de euro. Een mooie bijkomstigheid is dat u hier geen BTW hoeft te betalen. Vanuit Algeciras in Spanje is er een ferry. Er zijn ruim twintig overtochten per dag. U kunt er ook voor kiezen om na de overtocht vanuit Algeciras naar Tanger Med de weg te vervolgen naar Tanger. Tanger Med ligt ruim veertig kilometer ten oosten van Tanger.
Ceuta
Deze stad ligt eigenlijk in "vreemd" gebied. Dit gebied van bijna twintig vierkante kilometer is rondom ingesloten door het koninkrijk Marokko. Het ligt op enige afstand van Spanje. In tegenstelling wat u zou denken ligt Ceuta niet op het continent Europa, maar op het werelddeel Afrika. Het wordt geïsoleerd van het Iberisch schiereiland door de Straat van Gibraltar. Ceuta is samen met Mellila een overblijfsel uit vroeger tijden. Er is al veel over gediscussieerd met Marokko. Toch blijven deze stadsstaatjes nog onder Spanje vallen. Het is namelijk zo dat de meeste bewoners van deze gebieden zich meer verbonden voelen met Spanje dan met Marokko. Dus vooralsnog blijft deze situatie gewoon bestaan. Overigens blijft bijna negentig procent van de Spanjaarden dit gebied als Spaans grondgebied beschouwen. Ceuta's inwoneraantal ligt rond de vijfenzeventigduizend.
Economie en Ceuta
Ondanks dat men zich hier op het Afrikaanse continent bevindt is de officiële munteenheid van Ceuta de euro. In Ceuta worden speciale (lage) Spaanse belastingtarieven gehanteerd. Ceuta valt wel onder de Europese Unie, maar er hoeven geen Europese belastingen betaald te worden. Ieder jaar steken een miljoen dagjesmensen over om te shoppen in Ceuta. Voor de lokale economie is de haven dan ook van essentieel belang.
Beknopte geschiedenis van Ceuta
Men heeft resten van bewoning gevonden die terug te dateren zijn tot ongeveer 400 voor Christus. Men vermoed dat de stad is opgericht door de Carthagers. De naam was toen Abyla. Vervolgens is er veel gevochten. De stad werd rond 40 na Christus ingenomen door de Romeinen en rond 700 overgenomen door de Visigoten.
Visigoten
De Visigoten migreerden vanaf 376 na Christus vanaf de Balkan, langs de Middellandse zee en kwamen uiteindelijk op het Iberisch schiereiland terecht. In 378 waren de Visigoten betrokken bij een oproer tegen de Romeinen. Bij een groot gevecht bij het huidige Edirne in Turkije, behaalden de Visigoten de overwinning. De Romeinse keizer Valens overleefde het niet. Op een bepaald moment trokken de Visigoten op naar Rome. De Visigotische koning probeerde drie maal Rome aan te vallen. Hij moest zich twee maal terugtrekken, maar uiteindelijk lukte het de Visigotische koning Alarik I Rome in 410 te nemen en te plunderen. Deze Alarik had al vaker met en tegen de Romeinen gevochten. Toen hij nog jong was nam hij al deel aan het gevecht hij het huidige Edirne. De Visigoten trokken verder richting Spanje. Nadat de Romeinen door hen waren verslagen hebben ze in de regio's Frankrijk, Portugal en Spanje meer dan tweehonderd jaar een rol van betekenis gespeeld.
Moslims
Vervolgens werd Ceuta door de moslims ingenomen. Hun macht kwam in Ceuta ten einde in 1415. Na een opstand van Berberstammen werd de stad totaal verwoest in 740. Na een aantal tussenheersers viel Ceuta na 930 weer onder de Moren. In die periode heerste over het Iberisch schiereiland de dynastie van de Omajjaden. Na een roerige periode met een aantal verschillende heersers waren uiteindelijk de Hafsids aan de macht. Toen zij zwakker werden konden de inwoners van Ceuta eindelijk weer het heft in eigen handen nemen. Na een politiek roerige periode waarbij velen probeerden de macht te grijpen werd Ceuta veroverd in 1387 door het Koninkrijk Fez. Het is afgestaan aan Spanje in 1668. Ondanks het feit dat Ceuta door Marokkaans grondgebied wordt omringd blijft de voertaal Spaans.
Lees verder