Marokko - land en de bevolking
De diversiteit van Marokko wordt gekenmerkd door de geografische weergave van het land als ook in de bevolking. Van de bevolking is naast de Arabisch-Berberse een percentage Joods en is 1.1% van de bevolking christelijk.
Marokko geografisch
Marokko ligt in Noord-Afrika, grenzend aan de Noord-Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee tussen Algerije en de Westelijke Sahara met een gebied van totaal 446.550 km² waarvan 250 km² water.
De kustlijn is 1.835 km en de landsgrenzen zijn 2.017,9 km, waarvan 1.559 km met Algerije, 443 km met de Westelijke Sahara, en de Spaanse enclaves Ceuta met 6.3 km en Melilla met 9.6 km.
De noordkust en het binnenland zijn bergachtig met grote gebieden grenzend aan plateaus, bergdiepe valleien en rijke kustvlakten. Het laagste punt is Sebkha Tah, deze ligt -55 m onder de zeespiegel en met 4.165 m boven de zeespiegel is Jebel Toubkalen het hoogste punt. Het klimaat is mediterraan met een extremer klimaat in het binnenland.
Natuurlijke hulpbronnen
Fosfaten, ijzererts, mangaan, lood, zink, vis, zout zijn natuurlijke hulpbronnen waarover Marokko beschikt.
Grootste steden
Rabat is de hoofdstad met 1.77 miljoen inwoners, maar daarom niet de grootste stad, Casablanca telt 3.245 miljoen inwoners. De verstedelijking is 58% van de totale bevolking en andere grote steden zijn Fes met 1,044 miljoen; Marrakech met 909.000 en Tanger met 768.000 inwoners.
Bevolking en hun religies
99.1% van de Marokkaanse bevolking is Arabisch-Berberse, 0.2% Joods en 0.7% als andere.
Een klein percentage van de Marokkaanse bevolking heeft een andere religie. 98.7% is moslim, 1.1% christelijk en 0.2% joods. Er worden drie talen gesproken in Marokko, de officiële taal is Arabisch, Berbers word in de meer landelijke streken van Marokko gesproken en heeft verschillende dialecten en Frans is vaak de taal van het bedrijfsleven, in overheidsinstellingen en in diplomatieke kringen.
Monarchie en politiek
Marokko kan men best omschrijven als een constitutionele monarchie waar koning Mohammed VI sinds 30 juli 1999 de uitvoerende macht heeft en waarvan Rabat de hoofdstad is.
Hoofd van de regering is minister president Abbas El Fassi sinds de verziekingen van 19 september 2007. De monarchie is erfelijk en de minister president wordt benoemd door de vorst na de parlementsverziekingen. In Marokko geldt er stemrecht vanaf 18 jaar. Het rechtsstelsel is gebaseerd op het islamitisch recht en de Franse en Spaanse burgerlijke rechtssystemen.
De grondwet van 10 maart 1972 werd herzien in 1992 en gewijzigd in september 1996. Deze wijziging creeerde een wetgevende macht bestaande uit een tweekamerstelsel.
Symbool
Traditionele kleuren in Arabische vlaggen zijn rood met groen. Het gebruik van rood wordt vaker in verband gebracht met de Arabische staten en de Perzische Golf. Het ontwerp van de Marokkaanse vlag dateert uit 1912 en is rood met een groen pentagram in het midden dat een vijfpuntige lineaire ster voorstelt, ook bekend van Sulayman’s (Salomo) zegel. Het pentakel of de punten van de ster vertegenwoordigen de vijf zuilen van de islam en betekent de associatie tussen God en de natie.
Viering en herdenking
De nationale feestdag wordt gevierd op 30 juli, ook Troon Dag genoemd, is de herdenking van de troon toetreding van koning Mohammed VI op 30 juli 1999
Het volkslied “Hymne Cherifien” (Hymne van de Sharif) was tot 1970 instrumentaal. De muziek is geschreven door Leo Morgan in 1956, de tekst van Ali Sualli werd in 1970 goedgekeurd.
© 2011 - 2025 Ibrahim1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het land MarokkoMarokko, het land dat in het Noord-Westen van Afrika ligt. Het grenst aan de Middellandse zee, de Atlantische oceaan, Al…
Griekenland: de eilandenHoe je ook op Griekenland aankomt, de honderden Griekse eilandjes zien er altijd geweldig uit vanaf de lucht en vanaf de…