Griekenland: de eilanden

Hoe je ook op Griekenland aankomt, de honderden Griekse eilandjes zien er altijd geweldig uit vanaf de lucht en vanaf de boot. De mooiste azuurblauwe zeeën, adembenemende zonsondergangen. Vissersbootjes in het water en de geur van bloemen en kruiden in uw neus. De contrasten van verschillende eilanden zijn groot; groen en weelderig, rotsachtig en ruw, dichte bevolking of onbewoond.

Weer

Alle Griekse eilanden hebben een mediterraan of middellands zeeklimaat. Dat betekend dat je de eilanden het beste in de lente kunt bezoeken, het is er dan nog niet druk en bomen en planten staan op dit moment in bloei. Omdat het er nog niet zo heet is, is alles nog groen in plaats van dor en grauw in de zomer. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 9 en 12 graden Celsius. In de zomer kan de kwik erg warm worden, temperaturen tot boven de 40 graden Celsius zijn geen uitzondering. Toch is het er vaak wel aangenaam doordat de luchtvochtigheid niet zo hoog is dan in Nederland en de zeewind maakt het een stuk aangenamer.

Familiebanden

De bevolking op de eilanden vergrijst, jonge mensen trekken naar het vaste land en de grote steden om daar te studeren of te werken. De steden bloeien hierdoor op en de uitgestudeerde jongeren vinden hier werk en keren niet meer terug naar de eilanden. De kinderen zijn ‘heilig’ in Griekenland, Griekse stellen krijgen meestal maar één kind. Ouders leggen al hun geld opzij om hun kinderen een goede toekomst te kunnen geven. Er is een traditie waarin ouders voor hun dochters een huis moeten bouwen zodra ze getrouwd zijn. Vaak in de buurt van de ouders zodat de kinderen voor hun kunnen zorgen wanneer ze oud worden. De opa’s en oma’s zorgen vaak voor de kleinkinderen en worden niet snel naar een crèche gestuurd. Het wordt dus al snel duidelijk dat de familiebanden hecht zijn, achternichten en neven horen er vanzelfsprekend bij.

Mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen leven in Griekenland redelijk gescheiden. De emancipatie op het platteland nog ver te zoeken. De vrouwen zorgen voor de kinderen en het huishouden, het komt wel steeds vaker voor dat ze hierlangs ook nog een baan hebben. De mannen zitten dan buiten aan de terrasjes aan hun kopjes koffie te drinken en gezellig te kletsen. Uiteraard gaat het er in de steden heel anders aan toe en is de emancipatie een stuk verder ontwikkeld. In 2006 werd de eerste vrouwelijke minister van buitenlandse zaken aangesteld.

Criminaliteit

Op de Griekse eilanden is er relatief weinig criminaliteit te bekennen. Inwoners laten hun deuren open en auto’s en brommers gaan vaak niet eens op slot. Iedereen vertrouwd elkaar, vooral op de kleinere eilanden; iedereen kent elkaar ook. Griekse politie treedt zwaar op wanneer er wel iets gebeurd, toeristen moeten ter plekke de boete betalen en op kleine overtredingen kunnen hoge boetes staan.

De Sporaden

4 eilanden die ten noorden van Evia liggen. Dit zijn: Skiathos, Skopelos, Alonissos en Skyros. Skiathos was een van de eerste eilanden die populair werd onder de toeristen, dit is nog steeds zo en de eilanden trekken nog veel mensen aan. Sommige mensen gaan hier eilandhoppen; in twee of drie weken trekken ze van eiland naar eiland om daar het eiland te verkennen en de verschillen te zien tussen elk eiland.


De Argosaronische eilanden

9 kleine eilandjes in de Saronische golf, kleine groene eilandjes die ten zuiden liggen van Athene. Veel mensen die op het vaste land wonen maken dagtochtjes naar een van de eilanden omdat ze zo klein zijn. Op feestdagen ontvluchten ze de drukte van de steden op weg naar een rustig dagje aan et strand.

De Cycladen

Wie een foto van Griekenland ziet, kan er bijna zeker van zijn dat deze is gemaakt op een van de Cycladische eilanden! Ze staan bekend om hun witgekalkte huisjes en blauwe koepeldaken. Er zijn honderden eilanden maar er zijn er maar een stuk of dertig bewoond. Ideaal voor eilandhoppers, de eilanden liggen relatief dicht bij elkaar.

De Dodekanesos

Vlak bij de turkse kust liggen de Dodekanesos. Hier liggen meteen een aantal van de populairste bestemmingen van Griekenland: Rhodos en Kos.

De Ionische eilanden

Een groep eilanden die al in de vroegste oudheid bewoond waren dit kwam door de mooie natuur, vruchtbare grond en het milde klimaat. Op deze eilanden vind je nog steeds een Italiaanse sfeer, ze waren namelijk ruim 400 jaar in handen van de Italianen.
© 2011 - 2024 Petteflet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…
De Ionische EilandenDe Griekse Ionische Eilanden zijn zeer aantrekkelijk voor vakantiegangers. De eilanden bieden veel flora en fauna en dat…
Griekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekenland is één van de mooiste en meest diverse landen voor een zonnige en originele vakantie. Bijna iedereen die naa…

Marokko - land en de bevolkingDe diversiteit van Marokko wordt gekenmerkd door de geografische weergave van het land als ook in de bevolking. Van de b…
Tarifa - Zuidelijkste Punt van EuropaTarifa ligt in Zuid-Spanje, in de provincie Cádiz en is de meest zuidelijke punt van Europa. Tarifa wordt ook wel Hoofds…
Bronnen en referenties
  • Griekse eilanden, Machteld Leistrsa
Petteflet (51 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.