Marokko: overwinteren met de camper en tips!

Marokko: overwinteren met de camper en tips! Een minder voor de hand liggende bestemming om de winter door te brengen is Marokko. Het is een land met mondaine kustplaatsen en veel woestijn. De avontuurlijke overwinteraar kan hier genieten van een zonnige winter met veel mogelijkheden en bezienswaardigheden. Gelden hier echter andere regels dan in Europa? En hoe bereikt u Marokko met de camper? Zijn de campings eenvoudig of luxe en is vrij kamperen mogelijk? Wat zijn belangrijke dingen om te weten, aangezien u zich in een land met een geheel andere cultuur bevindt?
Bron: Makunin, PixabayBron: Makunin, Pixabay

Klimaat, wegen en verkeer

Klimaat

Aan de kust is het in de winter ongeveer 20 tot 25 graden. De meeste camperaars uit Europa komen voor de zon en het milde klimaat. Ze vertoeven dan ook voornamelijk aan de westkust. Naast zomerkleding is het aan te raden ook warmere kleding mee te nemen. De avonden kunnen een stuk koeler zijn. Grote delen van het land zijn zeer droog, maar in het noorden is het in de winter vrij nat. Daar valt de meeste neerslag tussen november en april. Op sommige plaatsen, vooral in het Rifgebergte en Midden-Atlas gebergte, valt zelfs meer neerslag dan in Nederland. Ook de extreem droge Sahara lokt voor de toeristen. Er valt maximaal enkele tientallen millimeters regen gedurende het gehele jaar.

Wegen

Er is een volledige snelweg vanuit het noorden (Tanger) tot in het zuiden (Agadir). Met een goed navigatiesysteem zijn alle routes eenvoudig te rijden. Bij regenval na een lange droge periode is het oppassen voor gladde wegen. Er wordt tol geheven op de snelweg, maar het is veel goedkoper dan in Europa. De tol kan niet met bank- of creditkaart worden afgerekend, maar moet contant worden betaald. Er zijn wel overal pinautomaten.

Verkeer

Eigenlijk zijn de verkeersregels hetzelfde als in Europa, maar men houdt zich er niet aan. De politie let scherp op snelheidsovertredingen en controleert veel. Als toerist mag je normaal snel weer doorrijden. Marokkanen passeren zowel links als rechts (verboden). Het is oppassen voor langzaam verkeer, ook op de autowegen. Rijden in het donker is af te raden. Het is gevaarlijk vanwege fietsers, voetgangers en ezels. Aangezien er geen aparte paden zijn en zij geen verlichting hebben. Vermijd ook het rijden binnen de medina. Brandstof is goed verkrijgbaar met uitzondering van LPG.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

De overtocht naar Marokko

Er is een ferry van Algeciras of Tarifa naar Tanger of Ceuta. Langs de wegen naar Algeciras (Spanje) kun je al een ticket kopen, maar natuurlijk ook ter plaatse. De overtocht van Algeciras naar Tanger duurt 2.30 uur. Naar Ceuta is het maar 60 minuten en met de snelle boot slechts 40 minuten. Ook vanuit Sète (Frankrijk) kun je vertrekken. De afstand Utrecht-Sète is 1220 km. De overtocht duurt dan wel 36 uur. Voor de terugvaart is het meestal belangrijk te onderhandelen over de prijs. De ervaring leert dat men een fors bedrag vraagt voor de overtocht, maar dat afdingen mogelijk is.

Steden en dorpen

De totale kust is 3500 km. lang. Populaire badplaatsen aan de westkust zijn o.a. Agadir, Tanger, Rabat en Casablanca. Op de UNESCO werelderfgoedlijst staan de medina en citadel van Essaouira, ook een kustplaats. Cultuur en strand gaan hier samen. Verder zijn er prachtige vissersplaatsjes. Richting het binnenland vinden we de Dadeskloof en de Tohdrakloof. Marrakech, Fes, Rabat en Meknes liggen in het noorden van Marokko en worden samen de koningssteden genoemd. Het zijn middeleeuwse steden met bijzondere moskeeën en kruidenmarkten. Een geliefde stad is Taroudannt. Het echte Marokkaanse leven is hier te proeven. De Berbermarkt met kruiden en groenten is authentiek. De stad is bekend vanwege de versterkte stadsmuren en de roze huizen. Aan de noordoostkust ligt Saïda. Er zijn parken, natuurgebieden en er is watersport.

De camper en waar overnachten?

De camper

Het is erg belangrijk dat de camper in een goede technische staat verkeert. De reis is avontuurlijker dan in Europa. De kleinere wegen zijn vaak minder begaanbaar en er wordt meer van de camper gevraagd. Het installeren van een fijnstoffilter in de camper is aan te raden vanwege de zandstormen. Ook kun je hier optimaal gebruikmaken van een zonnepaneel op de camper. Ze zijn er in verschillende wattages. Vaak is de ontvangst van televisie met de schotel niet meer mogelijk in de zuidelijke helft van Marokko. De stand van de schotelantenne moet dan aangepast worden. Voor diegenen die hechten aan televisie kijken is het advies dit vooraf uit te zoeken.

Campings

De campings zijn qua voorzieningen erg uiteenlopend. Van zeer eenvoudig tot goed uitgerust. In de wintermaanden is de camping vaak wel open, maar sommige voorzieningen zijn gesloten. In de prijs van de camping is meestal het gebruik van elektriciteit en douches (als ze er zijn) inclusief. Gas in flessen is overal te koop. Het kraanwater is van slechte kwaliteit en dus niet om te drinken of mee te koken. Op veel plaatsen zijn jerrycans van vijf liter te koop tegen een lage prijs. Er is vrijwel op elke camping internet via WIFI, maar vaak enkel bij de receptie of bar. Het is ook mogelijk om bij bijv. Maroc Telecom een dongel te kopen. Daarmee koop je een maand lang internet en is daarna te verlengen.

Vrij kamperen

Het is mogelijk vrij te kamperen als de lokale verordeningen het niet verbieden. Dit staat dan vaak duidelijk aangeven bij de parkeerplaats. Aan de kust worden 's avonds de parkeerplaatsen regelmatig ontruimd omdat het niet veilig genoeg is. Er zijn echter ook bewaakte parkeerplaatsen waar overnacht kan worden. Ook een eindje buiten de dorpen en steden kan de nacht doorgebracht worden. Soms komt iemand van de lokale bevolking even een kijkje nemen, maar verder geen probleem.

Geld en pinnen

De munteenheid is de Marokkaanse Dirham. Een MAD heeft een waarde van 0,0892 eurocent.(jan.2018) Zorg ervoor dat u met uw bank heeft geregeld dat er buiten Europa gepind kan worden. Hou er rekening mee dat er in de winkeltjes langs de weg en in de dorpen vaak enkel contant betaald kan worden. Dan is het handig om een hoeveelheid kleingeld in munten en bankbiljetten bij zich te hebben. De taxi kan dan eenvoudig betaald worden, want er is vaak geen wisselgeld beschikbaar. Ook het geven van een fooi is dan geen probleem en wordt zeer op prijs gesteld.

Eten en drinken

Overwinteren hoeft niet duur te zijn als u met de camper op pad bent. Zelf het eten bereiden is natuurlijk voordelig. Ook kunt u voor weinig geld dineren, nl. voor een prijs tussen de € 5,- en € 20,-. Het eten is over het algemeen erg gekruid. De traditionele soep is de harira en ook de muntthee (Toearegthee) is erg bekend. Ook vinden we wijngaarden in Marokko. Het is het land met de grootste wijnexport in de Arabische wereld. Aan moslims mag officieel geen alcohol worden verkocht, maar het gebeurt wel. Het wordt oogluikend toegestaan. Er is ook bier en sterke drank verkrijgbaar.

Regelgeving

  • Een paspoort is noodzakelijk en bij het verlaten van het land moet het paspoort nog zes maanden geldig zijn. Een visum is niet nodig.
  • Zowel bij binnenkomst als bij vertrek uit Marokko moeten papieren worden ingevuld bij de douane. Een verblijf mag maximaal drie maanden duren. Het is belangrijk zelf te controleren of de data kloppen. De formulieren zijn vooraf ook te downloaden van internet.
  • Bij gebruik van bepaalde medicijnen (bijv. sterke pijnstillers en rustgevende middelen) is het belangrijk een Engelstalige 'verklaring voor eigen gebruik' mee te nemen. Dit is een doktersverklaring. Sommige medicijnen vallen namelijk onder de Opiumwet en zijn in principe verboden. Met een dergelijke verklaring is het wel toegestaan. Vraag bij de apotheek ook een lijst van de medicijnen. Daarop staan de Latijnse namen, zodat een arts ter plaatse weet welke medicijnen u gebruikt.

Tips

  • Inentingen zijn niet verplicht, maar het is aan te bevelen om te zorgen voor inentingen tegen DTP en Hepatitis A.
  • Het is verstandig medicijnen tegen diarree mee te nemen. Eventueel ook zouttabletten.
  • Zorg voor werelddekking m.b.t. de reisverzekering.
  • Informeer naar de bepalingen wat betreft de camperverzekering buiten Europa.
  • Het meenemen van een NM/111-vakantieformulier van de zorgverzekering is van belang. De EHIC-pas geldt niet in Marokko.
  • In de meeste gevallen hoeven de medische kosten ter plekke dan niet te worden betaald. Eventueel afrekenen met de zorgverzekering gebeurt later.
  • Het is aan te bevelen goede woordenboeken Frans-Nederlands en Nederlands-Frans mee te nemen. Als er problemen zijn, zullen deze goed van pas komen. Er wordt namelijk ook vrij veel Frans gesproken.
  • In het zuiden zijn weinig winkels. Een voorraad eten en drinken is dan belangrijk. Er is in het gehele land vaak enkel oploskoffie te koop. Eventueel dus koffie uit Nederland meenemen.
  • Voor het betreden van religieuze gebouwen of plaatsen is het voor vrouwen van belang de armen en de hals bedekt te hebben. Een dunne sjaal of blouse met lange mouwen meenemen is dus een aanrader.
© 2015 - 2024 Wereldburger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over overwinterenDe laatste tijd is overwinteren erg in opkomst. Heerlijk tijdens de wintermaanden in een warm land doorbrengen of een ro…
Huis of vakantiehuis kopen in MarokkoEen huis kopen in Marokko, wat komt daar eigenlijk bij kijken? Waar moet je zoal rekening mee houden en waarom zou je ei…
Overwinteren: welk land, welke accommodatie en tips!Overwinteren: welk land, welke accommodatie en tips!Zin om de koude winter in Nederland een keer over te slaan door in een warm land te vertoeven? Hieronder vind je welke l…
Ferry overtocht FinlandFinland, bekend als het land van de duizend meren, ligt in het noord-oosten van Europa. Finland is bekend om zijn pracht…

Backpacken in Sapa, VietnamBackpacken in Sapa, VietnamVietnam is al jaren een reisbestemming die door vele backpackers wordt bezocht. Een niet te missen onderdeel van zo'n re…
UNESCO Werelderfgoedlijst: Het Parklandschap Dessau-WörlitzUNESCO Werelderfgoedlijst: Het Parklandschap Dessau-WörlitzDe UNESCO Werelderfgoedlijst staat vol met zaken die voor het nageslacht bewaard dienen te blijven. Een vermelding op de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay
  • http://www.klimaatinfo.nl/marokko/ (nov.2015)
  • http://www.elkedagvakantie.nl/index.php/2013/met-de-camper-door-marokko/ (nov.2015)
  • https://www.nkc.nl/advies/buitenland/marokko/ (nov.2015)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marokko (nov.2015)
  • Afbeelding bron 1: Makunin, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Unsplash, Pixabay
Wereldburger (12 artikelen)
Laatste update: 08-01-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.