Backpacken in Sapa, Vietnam

Backpacken in Sapa, Vietnam Vietnam is al jaren een reisbestemming die door vele backpackers wordt bezocht. Een niet te missen onderdeel van zo'n reis door Vietnam is het bergdorp Sapa. De oude bergstammen die nog steeds in deze dorpen leven leiden je graag rond in de omgeving waar zij opgegroeid zijn. Het dorp is goed bereikbaar en voor actieve reizigers worden er veel trekkingen aangeboden.

Bereikbaarheid

Sapa is sinds de aanleg van een nieuwe snelweg in 2014 veel toegankelijker geworden. De eerste optie is het nemen van de nachttrein vanaf Hanoi. De nachttreinen rijden vanaf het station in Hanoi in ongeveer 10 uur naar het dorp Lao Cai. Een retourticket kost tussen de 35 à 45 euro. Vanaf Lao Cai rijden bussen die je in ongeveer 45 minuten naar Sapa brengen. De treinen zijn een leuke ervaring en vaak deel je een treincoupé met een andere backpackers. Een andere optie is het nemen van een bus naar Sapa, ook hier stap je op in Hanoi. Deze bus brengt je in 6 uur naar Sapa. Dit zijn comfortabele bussen waar je ongeveer 15 euro betaalt voor een retourticket.

Black Hmong-stam

Bij aankomst in Sapa zul je direct zien dat er veel vrouwen zijn die je aanspreken voor een trekking. Door de komst van het toerisme is dit voor de bergstam een belangrijke bron van inkomsten geworden. De vrouwen zijn erg vriendelijk en willen tegen een kleine vergoeding vaak een hele dag met jou op pad. Ze laten jou de omgeving zien waar ze zelf erg trots op zijn. Deze vrouwen vinden het ook leuk om samen met jou een lunch te delen.

Overnachten

Het is het zeker waard om een aantal dagen te blijven in Sapa. Er is een ruim aanbod aan hotels, hostels en homestays. De prijzen vallen erg mee en vanaf 5 euro per nacht heb je al een bed op een slaapzaal.

Klimaat

Sapa ligt in de bergen en in verhouding tot de rest van Vietnam kan het nog wel eens koud worden. In de winter komt het voor dat het licht kan vriezen en het meenemen van warme kleding is daarom zeker aan te raden. In de zomer ligt de temperatuur rond de 25 graden. De zon kan flink branden en daarom is het aan te raden om tijdens een trekking zonnebrand en een pet mee te nemen. Het kan in de ochtend bewolkt zijn maar dat kan plotseling openbreken.

Tips

 • Hotels en hostels willen jou graag helpen met het boeken van een ticket voor de trein naar Sapa. Wees er bedachtzaam op dat zij graag geld willen verdienen en een flinke commissie vragen. De beste prijzen liggen tussen de 35 à 45 euro voor een retourticket
 • Bij aankomst op het treinstation in Lao Cai staan veel locals die je naar de stad willen brengen. Zij vragen hier ongeveer 10 euro per persoon voor. Verderop in de straat gaat een stadsbus volgens dienstregeling, deze kost niet meer dan 2 euro.
 • Ga een dag op stap met de vrouwen van de Black Hmong-stam. Zij kennen de omgeving als de beste en helpen jou graag tijdens een wandeling.
 • Overnacht in een authentieke homestay. Hier ben je een dag met de familie en kun je heerlijk eten.
 • Huur een scooter en verken daarmee de omgeving. Dit kost je ongeveer 3 à 5 euro per dag.
 • De trein kan soms flinke vertragingen hebben. Bussen rijden over het algemeen vaker op schema en zijn ook goedkoper.
 • Zorg dat je een poncho in je tas hebt zitten. Regen en zon wisselen zich in snel tempo af in deze bergen.
 • De vrouwen van de Black Hmong-stam kunnen af en toe wat opdringerig overkomen. Besef dat dit de belangrijkste bron van inkomsten voor hun is. Zodra je duidelijk aangeeft bij deze vrouwen dat je echt niets gaat kopen dan zullen ze je wel met rust laten.
© 2015 - 2024 Ecotravel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Tonkin-incident, waargebeurd of verzonnen?Het Tonkin-incident vond plaats op 2 augustus 1964. Twee jaar ervoor had Johnson het Congres er toe gebracht hem onbeper…
Vietnam, een land met een fijne sfeerVietnam, een land met een fijne sfeerVietnam is een land gelegen in Azië. Het grenst aan China, Cambodja en Laos. Ook grenst Vietnam aan de zee Golf van Tonk…
Backpacken in Hué, VietnamBackpacken in Hué, VietnamVietnam heeft over de lengte van het gehele land een aantal plaatsen die zeker het bezichtigen waard zijn. Hué is een va…

Backpacken in Hoi an, VietnamBackpacken in Hoi an, VietnamAls er een stad is die je zou moeten bezoeken in Vietnam dan is het zeker Hoi an. Deze kleine maar gezellige stad wordt…
Marokko: overwinteren met de camper en tips!Marokko: overwinteren met de camper en tips!Een minder voor de hand liggende bestemming om de winter door te brengen is Marokko. Het is een land met mondaine kustpl…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: SorbyPhoto, Pixabay
 • http://www.backpackeninazie.nl/backpacken-vietnam/sapa/
 • http://www.reisvormen.nl/vietnam/attractie-vietnam-sapa.htm
Ecotravel (5 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.