Eiland Dominica in de Caribische Zee

Eiland Dominica in de Caribische Zee Het eiland Dominica in de Caribische Zee werd ontdekt op een zondag en kreeg de naam van die dag. Daardoor is het altijd zondag op dit natuureiland. Als Columbus het gebied nu zou bezoeken, dan zou hij Dominica zo herkennen, want het is in al die eeuwen weinig veranderd. Het ongerepte regenwoud is even mooi gebleven. Dominica is een van de Bovenwindse Eilanden.

Eiland Dominica in de Caribische Zee

Het zondagskind van de Cariben is een onafhankelijke republiek, die lid is van het Britse Gemenebest. Het eiland ligt in de Oostelijke Cariben tussen Guadeloupe en Martinique en vlakbij Antigua. Het staat symbool voor tijdloze schoonheid en draagt de bijnaam “Nature island of the Caribbean”. Dominica behoort tot de Bovenwindse Eilanden en is bergachtig. Het is nog niet aangetast door massa-toerisme en heeft toch op een klein oppervlak veel te bieden. Er liggen twee nationale parken met ongerept regenwoud, er zijn watervallen, een paar strandjes en steile bergwanden. Het eiland heeft vulkanen en wel 365 rivieren, warmwaterbronnen en een kokend meer.

Bron: Nightstallion, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Nightstallion, Wikimedia Commons (CC0)

Roseau

De hoofdstad van Dominica is Roseau. Het eiland heeft een oppervlakte van 751 km² en er wonen bijna 75.000 eilanders. De officiële landstaal is het Engels. De lokale bevolking spreekt het Patois, een dialect.

Columbus

Christoffel Columbus gaf het eiland haar naam. De ontdekkingsreiziger zette er op 3 november 1493 voet aan wal, op een zondag. In het Latijn is zondag dies domenica en dat inspireerde Columbus tot de naam Dominica. Het eiland was het laatste in het Caribische gebied dat werd gekoloniseerd door de Europeanen. De Cariben, de oorspronkelijke bewoners, hadden lang en heftig weerstand geboden. Het gezag wisselde tussen grootmachten. In 1763 droeg Frankrijk het bezit over aan Engeland. Sinds 3 november 1978 is Dominica een onafhankelijke republiek binnen het Gemenebest der Naties.

De Cariben / Bron: John Gabriel Stedman, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Cariben / Bron: John Gabriel Stedman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Arowakken en Cariben

In de 15e eeuw was het eiland bevolkt door Arowakken en Cariben, indianen. Zij werden het slachtoffer van griep en pokken; de Spanjaarden brachten de ziektekiemen mee. Op Dominica leven nog enkele duizenden Cariben. Het is de enige precolumbiaanse gemeenschap in de oostelijke Cariben. De indianen gaven de naam aan het gebied en de zee.
De Arowakken hadden zich een eeuw voor Columbus' aankomst gevestigd op het eiland. Ze trokken ook Suriname binnen en aan het eind van de 18e eeuw leefden daar 70.000 Arowakken. Tegenwoordig nog drieduizend.

Weer

Dominica heeft het hele jaar door een aangename temperatuur. Het ligt op de rand van de tropen en het is er zelden kouder dan de 25°C. In de winter zijn de droge maanden, van oktober tot juni en van juni tot oktober, in de zomer wordt het stralende weer afgewisseld met tropische regenbuien. Oktober en november is de orkaantijd in het gebied.

Werken

De eilanders leven grotendeels van toerisme en landbouw. Ze telen inheemse landbouwproducten zoals: zoete aardappels, cassave, bonen, maïs en tabak. Geïmporteerde landbouwproducten die worden geteeld zijn: suikerriet, bananen, citrusfruit en koffie.
De eilanden vormen ook doorvoerhavens voor drugs uit Zuid-Amerika. Het vormt een groot probleem voor de kleine eilandengemeenschappen.

Bron: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Geen golfbanen

Dominica heeft zijn schoonheid behouden. De buureilanden staan vol met resorts, golfbanen en dure villa’s, maar die tref je op Domenica niet aan. Het eiland is bergachtig en het heeft niet zo veel strand: uit zee beginnen meteen de bergen. In verhouding tot de andere eilanden uit het Caribisch gebied heeft het weinig toeristen. Er is een gezegde op Dominica: “Als Columbus morgen zou terugkeren naar de Cariben, dan is Dominica het enige eiland dat hij nog herkent.”

Duiken in Champagne

Het gebrek aan strand heeft een voordeel: de zee is vlak voor de kust meteen diep. Het maakt het tot een snorkelparadijs met kleurig koraal en de mooiste vissen. Een leuke snorkelplek is Champagne Reef, dat niet voor niets zo heet. De vulkanische activiteit brengt miljoenen gasbelletjes in het water. Als je daarin zwemt is het alsof je in een glas champagne duikt.

Keuken

De keuken van Dominica kent heerlijke cocktails en punch van fruit en kokosmelk en veel vis gerechten. Er zijn Jamaicaanse en Amerikaanse invloeden in te ontdekken. Bekend zijn:
  • tee-tee-tee, een verse visschotel;
  • lambi, visschotel;
  • manicou, gerookt varken of wild.

Walvis en walvisfluisteraar

Dominica wordt ook ‘The whale watch capital of the Caribbean’ genoemd. Walvisspotten doe je vanaf Dominica. Op het eiland woont een zeeman, de eilander Andrew Armour, die een bijzondere band met de walvissen heeft. Hij wordt de walvisfluisteraar genoemd. Rondom het eilanden zwemmen onder meer potvissen, grienden, dolfijnen.

Vulkaan en Boiling Lake

Het eiland is een jong vulkanisch eiland. Er staan zes slapende vulkanen op Dominica. Ook zijn er zwavelbronnen en is er het beroemde Boiling Lake. Het is een meer met kokend water. Op Dominica vind je het op een na grootste Boiling Lake ter wereld. Het is alleen te vinden na een pittige klim met een ervaren gids.
De eerste film van Pirates of the Caribbean is voor het grootste deel op Dominica opgenomen. De filmset hoefde niet te worden gebouwd, die lag al helemaal klaar voor de crew. De acteurs hoefden er alleen nog maar in te spelen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterWinterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterHeerlijk op vakantie in de zon terwijl het winter is in Nederland. Waar schijnt de zon voor een perfecte strandvakantie?…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland FaialOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland FaialDit vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan, dat tot de Portugese Azoren-archipel behoort, wordt ook wel het ´Blauwe…
Kom tot rust op Caye Caulker, BelizeKom tot rust op Caye Caulker, BelizeBen je nog op zoek naar een vakantielocatie? Misschien is Caye Caulker, Belize iets voor jou! Op dit eiland in de Caribi…
Potvis – poepen als afweermechanismePotvis – poepen als afweermechanismeZeezoogdieren zoals de potvis poepen, net als alle dieren. We denken er niet zo bij na wanneer we beelden van deze majes…

Isalo Nationaal Park, MadagaskarIsalo Nationaal park is een van de drukst bezochte nationaal parken van Madagaskar. Het park bestaat uit bergen, waar do…
Reizen door Madagaskar: De beste tijdWat de beste tijd om te reizen door Madagaskar is, hangt af van waar je heen wilt en wat je wilt doen. Van januari tot m…
Bronnen en referenties
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.