Osnabrück is een mooie stad in Nedersaksen met theater

Osnabrück is een mooie stad in Nedersaksen met theater Osnabrück is een mooie en gezellige stad in Nedersaksen. Deze stad met veel historische rijkdom is een bezoek zeker waard. De stad is gelegen ongeveer 80 km. van de Nederlandse grens. Er is een pittoreske Altstad met veel boetiekjes en leuke doorkijkjes. Gedurende de adventstijd is er in Osnabrück een van de mooiste kerstmarkten van Noord Duitsland te bewonderen. De hele stad met groot voetgangersgebied wordt dan prachtig verlicht en de kerstmarkten worden druk bezocht.

Ontstaan van de stad Osnabrück

De geschiedenis dateert al vanaf 780 toen Karel de Grote aan de over van de rivier de Hase een missiepost instelde. Vanaf het jaar duizend kreeg de bisschop van Osnabrück zowel het marktrecht als ook het tolrecht en muntrecht. In 1246 werd hier de Ladberger Marktbund opgericht en dit werd later de Westfaalse stedenbond. Osnabrück werd een Hanzestad gedurende de periode 1412 tot 1669 en in die periode ontwikkelde het zich tot een internationale handelsstad met veel cultuur. Als men de stad bezoekt dan zien we overal de historie herleven. Het centrum werd in de tweede wereldoorlog gebombardeerd maar het is prachtig hersteld met grote en ruime voetgangers gebieden. Osnabrück presenteert zich als de stad van de Vrede. De smalle steegjes en de mooie vakwerkhuizen maken het bezoek tot een waar genoegen.

Ligging en grootte van de stad

Osnabrück telt anno 2020 ongeveer 164.000 inwoners en is verdeeld in 23 stadsdelen. Er zijn in deze stad musea, theaters, bioscopen, restaurants en prachtige warenhuizen die bijzonder ruim van opzet zijn. Alle grote warenhuisketens zijn vertegenwoordigd. Maar er zijn ook leuke hoekjes en passages. Als men daar loopt krijgt men iedere keer weer een nieuw gezicht op de stad. Het centrum is weliswaar ruim opgezet maar toch goed te overzien. Op diverse plaatsen zijn passages met leuke winkels.

Het mooie Osnabrück is gelegen in het groen

In de stad vinden we de Schlossgarten en het Bürgerpark. Tevens is er de botanische tuin van de Universiteit. Wil men aan het water zijn vertier zoeken dan kan dit aan de oever van de Hase. De stad ligt in het midden van een groot natuurpark het Nördlicher Teutoburgerwald, het Wiehengebirge en Osnabrückerland. Met een totale oppervlakte van 1200 vierkante kilometer is het een van de grootste natuurparken van Duitsland. Door Unesco werd het gebied als geologisch erfgoed onderscheiden. Wanneer men een paar dagen in deze omgeving wil verblijven dan is het hier prachtig om te fietsen en te wandelen.

Bezienswaardigheden

 • Felix Nussbaumhaus
 • Rathaus
 • Friedenszentrum Erich Maria Remarque
 • Kultuurhistorisch museum
 • Poppenmuseum
 • Theater
 • De schatkamer van de Dom

Felix Nussbaumhaus

De schilder Felix Nussbaum werd geboren in Osnabrück en werd in 1944 in Auschwitz gedood. In 1998 werd door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind het museum ontworpen. Het indrukwekkende gebouw kreeg de titel Raume gegen das vergessen. Hier wordt het werk van Felix Nussbaum getoond.

Rathaus

Het Rathaus werd gebouwd tussen 1487 en 1512. Hier werd in 1648 de vrede van Münster opgesteld waarmee de dertig jarige oorlog ten einde kwam. Nog heden ten dage worden in de Vredeszaal de portretten van de gezanten getoond die betrokken waren bij dit vredesverdrag. Verder zijn er kunstschatten te bewonderen uit de glorietijd en er wordt een film vertoond over Osnabrück als vredesstad maar ook als cultuur- en handelsstad.

Friedenszentrum Erich Maria Remarque

Hier vinden we een tentoonstelling over het leven en het werk van de in 1898 geboren auteur van het boek Im Westen Kein Neues. Foto's en documenten zijn hier te vinden. De tentoonstelling begint met foto's uit de tijd in Osnabrück en voert dan verder naar Zwitserland en tot in Hollywood. Naast een vaste tentoonstelling zijn er regelmatig tentoonstellingen te vinden waarbij het thema oorlog en cultuur maar ook schendingen van mensenrechten aan de orde komen.

Cultuurhistorisch museum

Dit museum bestaat uit meerdere gebouwen zoals het neo-klassieke hoofdgebouw uit 1889, de villa Schlikker en het uit 1817 daterende Akzisehaus. Hier is ook een winkel in gevestigd. In dit museum vinden we voorwerpen uit de vroegere tijd die ons wat vertellen over het leven in deze omgeving. Ook zijn er 200 grafische werken van Albrecht Dürer.

Poppenmuseum

Poppenspel voor bezoekers van alle leeftijden zijn hier te bezoeken. Vier maal per week geven hier tien poppenspelers hun voorstelling in een vakwerkhuis uit de zestiende eeuw. Het theater heeft meerdere functies en dient ook als communicatiecentrum voor poppenspelers.

Het theater is uniek

Het theater werd in 1909 geopend en na de tweede wereldoorlog gerestaureerd. De voorgevel in Jugendstil is een van de mooiste in Duitsland. Hier worden opera's, operettes en musicals verzorgd.

De Dom met schatkamer

Naast de dom Sint Petrus die in de dertiende eeuw werd gebouwd bevindt zich de schatkamer waar veel religieuze kunst te bewonderen is. Goud- en zilverkunst voorwerpen worden hier bewaard.

Evenementen

In iedere stad in Duitsland vinden regelmatig evenementen plaats, maar Osnabrück heeft wel hele bijzondere markten en jaarfeesten. We kunnen denken aan:
 • Moonlightshopping
 • Mei feesten
 • Straatvoorstellingen met clowns in de zomer
 • Winzerfest
 • Filmfestival

Historische kerstmarkt

In de adventstijd vindt hier een grote historische kerstmarkt plaats. Talloze stalletjes proberen hun kerstartikelen te verkopen. De draaimolen speelt kerstmuziek en de glühwein vloeit rijkelijk. Voor de kinderen zijn er de suikerspinnen, de gedecoreerde harten en de geglazuurde appelen.Een heerlijke geur van gebrande amandelen komt je tegemoet en als het donker wordt vertoont de historische omgeving van de stad rondom de kerstmarkt een sprookjesachtige sfeer.

Muziekdoos op kerstmarkt

Hier staat ook de historische en grootste muziekdoos ter wereld. Sedert 1999 draaien levensgrote figuren op de melodie van 25 verschillende kerstliederen in het rond. In 2004 werd de kerstmarkt in Osnabrück uitgeroepen tot de mooiste kerstmarkt van Noord Duitsland.

Andere jaarfeesten

In het voorjaar is er een jaarmarkt en in mei tijdens de Meiweek zijn er optredens in de open lucht met live bands op meer dan tien podia. Tijdens de zomer vinden er veel concerten en culturele evenementen plaats in deze stad. De culinaire week met als naam Osnabrück eet goed is en trekpleister waarbij met mooi weer de terrassen goed bezet worden.

Wie Osnabrück wil bezoeken zal vooraf een keuze moeten maken. Er is hier zoveel te bewonderen dat het erg leuk is om een overnachting te boeken in de stad of daarbuiten zodat men ruim de tijd heeft om een aantal bezienswaardigheden te bekijken. Bij de plaatselijke V.V.V. zijn plattegronden van de stad te verkrijgen alsmede informatie over de bezienswaardigheden. Hier kan men ook de Kulturkarte kopen waarmee heeft men toegang heeft in het openbaar vervoer maar de kaart geldt tevens als toegangsbewijs voor de musea.

Lees verder

© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitsland, Teutoburger WaldNiet zo heel ver bij Enschede vandaan begint het Teutoburger Wald. Over de kam van dit bos loopt een wandelroute van 170…
Kerstmarkt in Keulen is een aanrader!Na elke zomer leven we naar het einde van het jaar toe. In december valt er immers ook weer genoeg te beleven met de ver…
Kerstmarkt in OberhausenHet is een gezellige tijd. December. De kerstboom wordt van zolder afgehaald het huis wordt versierd, en we gaan gezelli…

Een praktische gids voor Huaraz, het Zwitserland van PeruHoewel het niet de populairste bestemming is onder de toeristen die naar Peru reizen, heeft Huaraz ontzettend veel te bi…
Hoogtepunten van het British Museum LondenHoogtepunten van het British Museum LondenEen bezoek aan Londen is niet compleet zonder wat tijd door te brengen in een van de oudste musea ter wereld: het Britis…
Bronnen en referenties
 • Toerist informatie Osnabrück.
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 27-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.