Duitsland, Teutoburger Wald

Niet zo heel ver bij Enschede vandaan begint het Teutoburger Wald. Over de kam van dit bos loopt een wandelroute van 170 km lang. Er zijn heel veel bezienswaardigheden langs deze route te vinden, alsmede enkele erkende kuuroorden. Doordat het bos zo dicht bevolkt is, zijn er erg weinig mooie uitzichtpunten.

Algemeen

Het is een langgerekt, smal, beboste heuvelrug in het midden van Duitsland, het Teutoburger Wald. In het uiterste noordoosten van Noordrijn – Westfalen, tussen Minden in het noorden en het Saurerland in het zuiden. Het Munsterland in het Westen en de Weser in het Oosten. Het is een cultureel en historisch gebied.

Er zijn vele natuurlijke bronnen die hierdoor een enorm aantal kuuroorden heeft doen ontstaan. Een andere naam voor dit bos is ook wel “Gezondheidstuin van Duitsland”.

De Hermannsweg

Over de kam van dit bos loopt de Hermannsweg. Dit is een voetpad dat ongeveer 170 km lang is, zwaar bebost en mist hierdoor vele fraai uitzichtpunten. Enkele hoogtepunten zijn de Dörenther Klippen, en Tecklenburg een stadje in het westelijk deel. In het oostelijk deel zijn de hoogtepunten het Hermannsdenkmal en de Externsteine.

Een groot deel van de Hermannsweg loopt over onverharde paden met nogal veel stenen. Deze wandelweg start in het Duitse stadje Rheine. Dit is ongeveer 30 km verwijderd van Enschede. De naam is afkomstig van de Arminius, een strijder uit de Germaanse stam van de Cherusken. Deze strijder versloeg in het jaar 9 een Romeins leger (dat onder leiding stond van Varus). Hiermee werd de Romeinse heerschappij aan de rechterzijde van de Rijn beëindigd.

De Duitsers beschouwden deze overwinning op de Romeinen als het begin van de Duitse nationale geschiedenis. In de stad Detmold in het Teutenburgerwald staat bovenop een hoge heuveltop een enorm standbeeld van Hermann (de Duitse naam van Ariminius). Dit monument is 54 meter hoog en opgericht in 1875 net na de oprichting van de Duitse staat.

Arminius zelf werd in het jaar 19 vermoord door een familielid. Hij werd vergeten tot in de 16e eeuw. In de “Annalen van Tacitus”, werd hij beschreven als de “bevrijder van Germania”.

Teutoburger Wald

Er zijn fraaie kloosters te vinden, alsmede domkerken uit de Middeleeuwen.

De Externsteine

De Externsteine is een erg indrukwekkend heiligdom. Het is een relict uit de krijtperiode bij Horn-Bad-Meinberg. Het is niet alleen een natuur, maar ook een cultuurmonument. Het heeft een uit rots gehouwen kapel. Dit is een nabootsing van een grot in Jeruzalem. In deze grot heeft keizerin Helena het kruis van Christus gevonden. Vermoed wordt dat deze plek ooit een Germaanse Cultplaats is geweest. Het heeft vier 40 meter hoge rotsen van zandsteen. Vanaf de rotsen is een sprookjesachtig uitzicht over het Lippische land.

Oldendorfer sterrenwacht

Dit is één van de bezienswaardigheden uit de streek van het Wald. Hier staat de sterkste amateur-telescoop van Europa. Hiervandaan is het mogelijk de Planetenweg te volgen die op schaal de afstanden van de planeten tot de zon weergeeft. Iedere meter die men wandelend aflegt is gelijk aan 1 miljoen kilometer in het heelal.

Horn-Bad-Meinberg

Dit stadje ligt tussen de Hermannsdenkmal en de 468 meter hoge Verlmerstot berg. Het heeft ongeveer 20.000 inwoners en werd gesticht door Bernhard II zur Lippe. In het begin van de 14e eeuw was het een belangrijke handelsroute.

De burcht Horn dateert uit de 14e eeuw. Nadat het als residentie dienst heeft gedaan, werd het woonverblijf voor weduwen. Tegenwoordig zetelt hier het burchtmuseum. Zowel een deel van de gracht als een deel van de muur staan nog steeds. Het stratenpatroon met de vele woonhuizen van 200 tot 400 jaar oud zijn nog steeds bewaard gebleven. Het historische, erkende kuuroord (waar zwavel- en mineraalbronnen aanwezig zijn) is beschut tegen de noorden- en oostenwind, waardoor een mild verfrissend klimaat heerst.

Donoper Teich

Deze drinkplaats werd aangelegd in 1641 ten behoeve van de paarden. Het water van de Hasselbach in Hiddeser Wald werd opgestuwd. Lang heeft het dienst gedaan als een visvijver, en er zijn nog steeds verschillende soorten vis te zien in het water.

Silberbachtal

In een dal, onder oude bomen, een kabbelende beek langs keien en blokken zandsteen. Is er nog meer nodig voor een romantische wandeling?

Bad Driburg

Hier bevinden zich een erkend modder- en mineraalkuuroord, dat al zeker 200 jaar als kuuroord dienst doet. Het kuurpark, de burchten en kastelen uit de omgeving zijn het bezoeken meer dan waard. Niet alleen cultuur en geschiedenis is geweldig, ook de prachtige omgeving.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Duitsland – regio’s in het westen'Duitsland Vakantieland' kan aan de hand van de vier windstreken ingedeeld worden: noorden, westen, oosten en zuiden. He…
Vakantie in Duitsland - regio's in het zuidenDuitsland is voor Nederlanders een populaire vakantiebestemming. Geen wonder: het is dichtbij, de taal geeft weinig prob…
Noordrijn-Westfalen: 'handelsreus' van DuitslandNoordrijn-Westfalen: 'handelsreus' van DuitslandNoordrijn-Westfalen (ofwel NRW) is veruit de belangrijkste handelspartner van Nederland onder de Duitse deelstaten. Voor…
Nationale parken Noord-Amerika: American SamoaNationale parken Noord-Amerika: American SamoaAmerikaans Samoa, niet gelegen dichtbij de Verenigde Staten, maar dichterbij Australië. Toch liggen deze eilanden niet e…

Algarve, decor van rotsen en strandAlgarve, decor van rotsen en strandOp het zuidelijkste deel van Portugal heeft de Atlantische Oceaan een fantastisch decor gevormd bestaand uit fijn goudge…
Ondergrondse stedenNaast de stad Petra, die vrijwel volledig opgaat in de omringende rotsen, bestaan er nog andere steden die op bijzonder…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 02-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.