Een dag in Canberra (Australië's hoofdstad)

Australië is een officieel land geworden in 1901, toen alle afzonderlijke kolonies een federatie pact ondertekenden. Maar voor het nieuwe land moest nog een hoofdstad worden gekozen. Sydney en Melbourne waren twee voor de hand liggende keuzes als zijnde de grootste steden, maar de hoofden van de afzonderlijke kolonies konden niet tot een akkoord komen. Dus in plaats van een bestaande stad besloten ze om een nieuwe stad te creëren en dit hun hoofdstad te maken. Ze vestigden zich op een landelijk gebied 280 kilometer inlands van Sydney. In 1911 scheidden ze het gebied af van New South Wales en noemde het de Federal Capital Territory (veranderd in Australian Capital Territory (ACT) in 1938). En de Australische hoofdstad werd Canberra genoemd. Het is lang niet zo groot als ofwel Sydney of Melbourne, het ligt niet aan zee, en het wordt er erg koud in de winter.

Het is niet heel groot, dus een dag zou genoeg tijd zijn om hier door te brengen. Natuurlijk als je wat meer tijd hebt, kun je ook een paar dagen blijven, maar sla Canberra vooral niet over bij een bezoek aan Australië. Als hoofdstad heeft Canberra een aantal interessante bezienswaardigheden. Laten we eens kijken naar wat je allemaal kunt doen op een dag in Canberra.
Als je toevallig op bezoek bent in de winter, zorg dan dat je warme kleding bij je hebt, want de temperaturen kunnen onder de 0 graden Celsius zijn. In de zomer is het warmer, maar zelden meer dan 40 graden Celsius.

Canberra is een erg fiets-vriendelijke stad, en als Nederlandse, heb ik uiteraard een fiets gehuurd om rond te kijken. Het is een gemakkelijke manier om een groot deel van de stad te zien, en is erg prettig als het mooi weer is. Je kunt natuurlijk ook overal naartoe lopen, het duurt alleen wel wat (veel) langer. En er zijn ook buslijnen die je overal kunnen afzetten. Kijk voor bustijden bij het lokale informatiecentrum. Hier zijn een paar plekken die je niet mag missen!

Het Parliament House

Wanneer je in Canberra bent moet je naar het Parliament House. Het is gelegen in en op Capital Hill, en vanaf de top kijk je uit over de stad. Als je naar binnen wilt moet je langs de beveiliging, maar daarna kan je gewoon op je eigen houtje rondlopen. Zeer verfrissend in een tijd waar je vaak door zware veiligheidscontroles moet voordat je bijna elk openbaar gebouw in de wereld in mag. De binnenkant van het gebouw is prachtig en zeer indrukwekkend met veel marmersteen. Boven is er een kleine expositie met schilderijen van voormalige leiders en belangrijke documenten uit de geschiedenis van Australië. Toen was ik op bezoek was er een soort van stille demonstratie aan de gang voor Aboriginal rechten. Een aantal mensen hebben gewoon een kamp opgezet op de grasvelden aan de voorkant van het Europees Parlement en delen folders uit. Zeer vriendelijke mensen die graag uitleggen hoe de situatie voor Aboriginals eruit ziet in de Australische politiek. Een mooi contrast met het mooie Parlementsgebouw, en ook zeer interessant voor bezoekers.

Lake Burley Griffin

Dit meer scheidt het centrum van het Capital Hill, waar het parlement is. Het heeft een lange brug die de twee delen te verbindt. Het meer is vernoemd naar de architect die Canberra heeft ontworpen. Het was een grote leeg drassig gebied, maar het werd gevuld met water in 1963, door de bouw van de Scrivener Dam in de rivier Molonglo. Eromheen zijn mooie parken waardoor je kunt wandelen op een mooie dag. In 1970 bouwden ze de Captain Cook Memorial Water Jet. Dit is een hoge waterstraal, die water tot 147 meter hoog de lucht in spuit. Maak een wandeling langs de oevers van dit meer en bekijk de waterstraal.

De Australian National Botanic Gardens

De Botanische Tuinen in Canberra zijn ontzetten mooi. Ze klimmen op tegen de onderste delen van de Black Mountain. Hier vind je vele inheemse Australische plantensoorten, netjes geplant en zeer goed verzorgd. Er is een Aboriginal Walk (ongeveer een uur lang), die je veel informatie geeft over de verschillende planten en het mogelijke gebruik ervan. Bezoek het kleine bezoekerscentrum en de boekwinkel om een kaart te krijgen, of om een gratis rondleiding te doen.

De National Gallery of Australia

Dit is een gratis museum met een geweldige collectie van Aboriginal kunst. Er zijn prachtige schilderijen en houtbewerkingen. Er zijn ook collecties van Aziatische, Indiase en Australische kunst, maar ik vond dat de Aboriginal kunst het meest verbazingwekkend was. Er is een prachtige beeldentuin en meestal een aantal thematische tentoonstellingen. De toegang is gratis, maar soms moet je extra betalen voor een aantal van de tijdelijke tentoonstellingen.

Geniet van je dag!

Ik had een geweldige dag in Canberra, dus ik hoop jij ook! De stad is erg mooi, en de meeste van de beschikbare activiteiten zijn zeer leerzaam. En de meeste van hen gericht op Australië en haar geschiedenis. Dus geniet!

Lees verder

© 2010 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Australië, een mooi en divers landAustralië, een mooi en divers landAustralië een continent en land. Het staat bekend als één van de meest diverse landen, met diersoorten die alleen daar l…
Bezienswaardigheden: Sydney AustralieSydney is de oudste, grootste en tevens meest bekende stad van Australië. Sydney is een grote internationale reis bestem…
Australië, verder weg kan bijna niet!Australië, verder weg kan bijna niet!Australië is het kleinste continent wat we kennen, toch is het 210 keer zo groot als Nederland. Australië is een populai…
Op reis naar Belfast, Noord-IerlandBelfast is sinds 1922 de hoofdstad van Noord-Ierland en heeft ongeveer 280.000 inwoners. Belfast ligt aan de Oostkust va…

Eugène Haussmann en een boottochtje op Le Canal St.-MartinAan het begin van de 19e eeuw was Parijs een smerig doolhof van straatjes. In de trappenhuizen stonk het naar urine en i…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.