Australië, verder weg kan bijna niet!

Australië, verder weg kan bijna niet! Australië is het kleinste continent wat we kennen, toch is het 210 keer zo groot als Nederland. Australië is een populaire vakantiebestemming, veelal wordt er door Nederlanders een lange tijd doorgebracht. Het loont dan ook niet de moeite om voor een weekje naar Australië te gaan omdat het erg ver vliegen is. Er is gelukkig genoeg te zien om je een paar weken te vermaken, van bekende steden als Sydney en Melbourne tot natuurwonderen als Ayers Rock.

Algemene Informatie

  • Hoofdstad: Canberra
  • Taal: Engels. Er komen zo’n 250 dialecten voor.
  • Munteenheid: Australian Dollar
  • Religie: Rooms-katholiek, anglicaanse kerk, gereformeerde kerk.
  • Klimaat: in het algemeen een subtropisch klimaat.
  • Beste reistijd: september tot en met april
  • Tijdverschil: respectievelijk + 6 (west,) + 7,5 (midden) + 8 (oost) in de zomer
  • Vliegtijd:

Satellietfoto van Tasmanië / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Satellietfoto van Tasmanië / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Tot het continent Australië behoren verder ook:
  • Coral Sea Islands Territory
  • Norfolk Island
  • Cocos Islands
  • Christmas Island
  • Macquarie Islands
  • Heard Islands
  • MacDonalds Islands
  • Australian Antarctic Territory

Bezienswaardige plaatsen en gebieden

Australië bestaat uit zes deelstaten:
  • New South Wales – Sydney
  • Queensland – Brisbane
  • Victoria – Melbourne
  • South Australia – Adelaide
  • Western Australia – Perth
  • Tasmania (eiland) – Hobart

Sydney Opera House / Bron: Thomas Schoch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Sydney Opera House / Bron: Thomas Schoch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Sydney

Sydney is de plek waar de meeste toeristen aankomen. En de eerste kennismaking is zeer aangenaam!! Sydney is mooi gelegen aan de kust en is een zeer moderne stad. Sydney zelf is ook een badplaats en beschikt over kilometerslange stranden. Populaire stranden zijn Camp Cove, Bondi Beach, Shark Bay, Balmoral Beach en Manly Beach, waar ook veel wordt gesurft. Heel bekend is natuurlijk Sydney Opera House, een fraai staaltje van moderne architectuur. Kings Cross en Darlinghurst zijn de uitgaansbuurten van Sydney. Wil je lekker eten dan kun je het beste naar de wijk The Rocks gaan.

In Sydney kun je ook erg goed shoppen:
  • Queen Victoria Building - enorm winkelcentrum van goedkoop (onderste verdiepingen) tot duur (de bovenste verdiepingen)
  • Strand Arcade - sieraden, lingerie, designkleding
  • Skygarden - voor conservatieve klanten
  • Funky Centrepoint - 140 speciaalzaken bij elkaar
  • Aussie Gowings - familiebedrijf in stoere Australische waren (denk Crocodile Dundee)

Canberra

Canberra is de hoofdstad van Australië, maar desondanks niet erg bekend bij toeristen. Er zijn enkele bezienswaardige gebouwen, waaronder het oude Parliament House, het Gerechtshof, de Nationale Bibliotheek en de Australian National Gallery. Dit laatste is een museum met diverse nationale schatten en kunst. Ook de Botanic Gardens, met meer dan 3000 inheemse plantensoorten is een bezoek waard. Vlakbij Canberra ligt het nationale park Tidbinbilla Game Reserve, een zeer groot natuurreservaat met veel inheemse diersoorten, zoals kangaroes en koala’s.

Albury

Albury zelf is weinig interessant, maar biedt de toegangspoort tot Kosciusco National Park. Dit is een van de grootste Nationale Parken van Australië en bevat onder andere het wintersportparadijs Snowy Mountains. Van juni tot september kun je hier prima skiën.

Melbourne

Melbourne is de hoofdstad van ‘tuinstaat’ Victoria. Melbourne is een stad van immigranten, en daardoor zeer divers. Beroemd is de National Gallery met een schitterende kunstverzameling. Ook bezienswaardig zijn de koloniale huizen, Captain Cook’s Cottage en de Royal Melbourne Zoological Gardens. Blue Dandenongs is een geliefd recreatiegebied, vlak buiten Melbourne. Een mooie autoroute loopt van Melbourne tot Adelaide. De route wordt Great Ocean Road genoemd, en voert dan ook langs de kust. Australië heeft een schitterende kustlijn, ontstaan door erosie. Ook de rotspilaren in zee zijn schitterend. Aan te raden is een trip naar Tasmanië.

Tasmanië

Dit schitterende eiland is absoluut een bezoek waard. Niet voor niets staat een kwart van het eiland op de World Heritage List. Tasmanië biedt gezellige stadjes en een schitterende natuur. Ook zijn er mooie stranden. De hoofdstad is Hobart, met veel musea en oude gebouwen.

Great Barrier Reef / Bron: Richard Ling, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Great Barrier Reef / Bron: Richard Ling, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Brisbane

Brisbane is de hoofdstad van Queensland, een geliefd vakantiegebied. Deze drukke, maar groene stad is erg levendig en modern opgezet. Er zijn diverse bezienswaardigheden, die vergelijkbaar zijn met die van andere grote steden: mooie gebouwen, interessante musea en kunstgalerijen. Ook is er een botanische tuin en een dierentuin. Deze laatste heeft veel bekendheid gekregen door de in 2006 overleden Steve Irwin. Brisbane is ook een geliefde strandbestemming. Het gebied ten zuiden van de stad wordt de Gold Coast genoemd, 32 kilometer lang, goudkleurig zandstrand. De Gold Coast omvat onder andere Surfers Paradise, een gebied waar veel gesurft wordt. Ook voor de Australiërs zelf is dit een populaire bestemming. Ten noorden van Brisbane ligt de kuststrook Sunshine Coast, met onder andere de badplaats Noosa Heads. De omgeving van Noosa Heads bevat veel mooie natuur, daarnaast is dit een populaire plek voor whale watching.

Great Barrier Reef

De meest bekende, maar ook meest bedreigde toeristische attractie van Australië. Het Great Barrier Reef is het grootste koraalriffengebied ter wereld. Het bevat talloze grillig gevormde koraalriffen, zeegrasvelden, mangrovebossen en uiteraard talloze vissen. Er komen meer dan 1500 vissoorten voor, 5000 soorten weekdieren en schelpen en 350 soorten hard koraal. Andere dieren die hier voorkomen zijn zeeschildpadden, haaien, zeekoeien en dolfijnen. Het gebied staat op de World Heritage List en er wordt alles aan gedaan om het gebied intact te houden. Het gebied kan bezocht worden per boot met glasbodem of per semi-duikboot. Ook kan er gesnorkeld en gedoken worden. Vanuit Cairns kun je hier goed komen.

Vis in Great Barrier Reef Wonderland / Bron: Richard Ling, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Vis in Great Barrier Reef Wonderland / Bron: Richard Ling, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Townsville

Deze grote havenstad dankt zijn populariteit aan het Great Barrier Reef Wonderland. Dit het het grootste levende koraalrifaquarium ter wereld. Ook hoort hier een bioscoop bij waar indrukwekkende films worden vertoond.

Cairns

Ook deze stad is een geode uitvalsbasis voor een excursie naar het Great Barrier Reef. In de omgeving vind men diverse leuke badplaatsen, zoals Palm Cove, Cape Tribulation en Port Douglas.

Kuranda

Tussen Cairs en Kurande bestaat eeen skyrail, dit is de langste kabelbaan ter wereld, met een fantastisch uitzicht.

Alice Springs

Alice Springs is letterlijk het middelpunt van Australie. In het Alice Springs Desert Park vind je een indrukwekkende collectie dieren uit de woestijn. In de omgeving zijn diverse bezienswaardigheden, die hieronder vermeld worden.

Ayers Rock/Uluru

Ayers Rock is een heilige plaats voor de aboriginals, zij noemen hem Uluru. De beste tijd om de rots te bezoeken is tijdens zonsopgang of zonsondergang. Door de zon verandert de rots dan steeds van kleur, een indrukwekkend schouwspel. In het Uluru National Park liggen ook de Kata Tjuta, een cirkel die uit meer dan 30 rode stenen bestaat. Kata Tjuta betekent letterlijk “plaats van veel hoofden” Een wandeling in dit gebied is zeer aan te raden.

Waterval in Kakadu NP / Bron: Toursim NT, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Waterval in Kakadu NP / Bron: Toursim NT, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)

Darwin

Darwin ligt in het noordelijkste puntje van Northern Territory, en wordt daarom door de Australiërs toepasselijk ‘Top End’ genoemd. Darwin is een goede uitvalsbasis voor excursies naar National Park Litchfeld, Katherine Gorge en Kakadu National Park. Deze laatste is het grootste National Park van Australië, met veel inheemse dieren, mooie rotsformaties, moerassen en oude aboriginalrotstekeningen.

Adelaide

Adelaide is de hoofdstad van South Australia. De stad is mooi gelegen tegen de Mounte Lofty Ranges. Adelaide wordt gezien als een van de mooiste steden van Australië. De stad is ruim opgezet, met veel groen. Er zijn diverse mooie oude gebouwen boulevards. Daarnaast is het ook een badplaats met uitgestrekte stranden.

Perth

Perth is de hoofdstad van Western Australia. Deze zonnige, moderne stad is gelegen aan de Swan-rivier. Er is een gezellige haven met veel bars en restaurantjes, met name in North Bridge. Een bezoek waard is het museum over het VOC-schip de Batavia, uiteraard is dit vooral voor Nederlanders erg interessant. Leuke uitstapjes gaan naar Fremantle, een kleurrijke havenplaats en het eiland Rottnest. Deze laatste is een echt vakantie-eiland, omringd door zeer helder water en mooie stranden. Namburg National Park is ook een aanrader, met zijn Pinnacles. Dit zijn fossiele resten van een oud bos, deze steken boven de grond uit. Bij Monkey Mia kunnen er dolfijnen gespot worden.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Australië: Australië is 185 keer groter dan NederlandAustralië is maar liefst 185 keer groter dan Nederland. Australië is dan ook een enorm continent. Overigens heet Austral…
Australië, pareltjes per staatVoor een groot aantal mensen spreekt Australië sterk tot de verbeelding. Het enorme, dun bevolkte (ei)land lokt reiziger…

Nieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden, die veel van elkaar verschillen. Het Noordereiland kenmerkt zich door haa…
Griekenland, vakantie op KefaloniaDe grootste van de Ionische eilanden is Kefalonia, een eiland dat vlak voor de kust van het vaste land ligt. Net als de…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 06-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.