Australië, pareltjes per staat
Voor een groot aantal mensen spreekt Australië sterk tot de verbeelding. Het enorme, dun bevolkte (ei)land lokt reizigers van diverse pluimage: van de alternatieve backpacker over georganiseerde groepsreizigers tot de geroutineerde globetrotter. Voor elk wat wils Down Under. Een overzicht van enkele bezienswaardigheden per staat.
Queensland
- bevolking: ong. 4.42 miljoen inwoners
- oppervlakte: 1.730.648 km²
- hoofdstad: Brisbane
- Brisbane: de hoofdstad van Queensland. Het is de derde grootste stad van Australië en is bekend om zijn levendige uitgaansbuurten. In twee uitgaansgebieden wemelt het van clubs, bars en eetgelegenheden.
- Gold Coast: kustoord dat een 40-tal km behelst, van South Stradbroke Islands tot Burleigh Heads. Surfers Paradise is hét surfstadje bij uitstek dat bekend staat om de levendige uitgaanscultuur.
- Rainbow Beach: ligt in het zuidoosten van Queensland.
- Whitsunday Islands: eilandengroep gelegen aan de Oostkust. Vooral Whitehaven Beach spreekt tot de verbeelding; hagelwitte stranden in een tropische omgeving.
- Mission Beach: rustig en aangenam badplaatsje. Mission Beach is vooral bekend om z’n prachtige zandstrand dat een schitterend uitzicht biedt op de eilanden voor de kust. Het badplaatsje ligt 230 km ten noorden van Townsville en 130 km ten zuiden van Cairns
- Cairns: stad in het noordoosten van Queensland.
- Cooktown: meest noordelijke plaats van Queensland.
- Atherton Tablelands: hoogvlakte ten zuidwesten van Cairns (tussen 600 en 900 m boven de zeespiegel).
- Fraser Island: het grootste zandeiland ter wereld. Een thuis voor opmerkelijke dieren zoals dingoes, walvissen, dolfijnen en schildpadden.
New South Wales
- bevolking: ong. 6.5 miljoen inwoners
- oppervlakte: 800.642 km²
- hoofdstad: Sydney
- Sydney: grootste en oudste stad van Australië die bijna 4 miljoen inwoners heeft met het Opera House, de Harbour Bridge en Bondi Beach als toeristische trekpleisters.
- Blue Mountains: De dichte eucalyptusbossen geven de lucht een blauwe gloed vandaar dat deze bergen "de Blauwe Bergen" heten. Het uitzicht over deze Australische bergen met zijn inheemse dieren, diepe ravijnen, watervallen en onontgonnen struikgewas is adembenemend.
- Coffs Harbour: surf- en kustplaatsje tussen Sydney en Brisbane.
- Byron Bay: surfersstadje gelegen aan het meest oostelijke punt van Australië.
- Newcastle: industriestad ten noorden van Sydney.
- Canberra: hoofdstad van Australië, telt amper 400.000 inwoners. Deze plaats werd als hoofdstad aangeduid om de strijd tussen Sydney en Melbourne om de hoofdstad te worden, diplomatisch op te lossen.
- Wollongong: industriestad ten zuiden van Sydney.
- Snowy mountains: populair skygebied dichtbij de grens met Victoria.
Victoria
- bevolking: ong. 5 miljoen inwoners
- oppervlakte: 227.416 km²
- hoofdstad: Melbourne
- Melbourne: met 3.5 miljoen inwoners de tweede grootste stad van Australië. Het maakt een meer alternatieve indruk dan Sydney; muziekgroepen en culturele initiatieven kunnen er beter aarden. Daarnaast is Melbourne de sportstad bij uitstek Down Under, met onder meer de Australian Open (eerste grand slam tennis), een formule 1-race en de Melbourne Cricket Ground.
- St Kilda: strandplaats op een boogscheut van metropool Melbourne.
- Great Ocean Road: een 243 km lange weg langs de kust in Victoria van Torquay tot Warrnambool waar de Twelve Apostles - gigantische rotsformaties in de zee - te bewonderen zijn.
- Yarra Valley: de regio in de buurt van de Yarra rivier, bekend om de wijnproductie.
- Phillip Island: eiland 140 km van Melourne. Het is een biotoop voor ondermeer Pinguins en Koala's en lokt jaarlijks zo'n 3.5 miljoen toeristen.
South Australië
- bevolking: ong. 1.5 miljoen inwoners
- oppervlakte: 983.482 km²
- hoofdstad: Adelaide
- Adelaide: festivalstad in Zuid-Australië. Daarnaast is Adelaide een zeer leefbare stad en onder andere bekend voor wijn, cultuur en eten.
- Glenelg: buitenstad van Adelaide gelegen aan de kust. Mede dankzij het palindroom van de naam lokt het een hoop toeristen.
- Barossa Valley & Adelaide Hills: belangrijk wijngebied in de bergen rondom Adelaide.
- Kangaroo Island: eiland aan de Zuidkust van Australië, na Tasmanië en Melville het derde grootste eiland van Australië.
- Nullarbor Dessert: een uitgestrekte, boomloze vlakte in Zuid-Australië.
- Flinders Ranges: nationaal park in de Zuid-Australische deelstaat.
- Coober Pedy: gelegen in het noorden van Zuid-Australië. Dit stadje is bekend omdat de bewoners zowat onder de grond leven om de extreme hitte te kunnen verdragen.
Northern Territory
- bevolking: ong. 250.000 inwoners
- oppervlakte: 1.349.129 km²
- hoofdstad: Darwin
- Alice Springs: is een plaats in Centraal-Australië, gesitueerd in het zogenaamde Rode Centrum. Deze geïsoleerde plaats is na Darwin het grootste bevolkingscentrum van het Noordelijk Territorium.
- Uluru: reusachtige rotsformatie en dé toeristische trekpleister van Australië.
- Kings Canyon: een kloof waarvan de wanden 300 m hoog zijn. Beneden in de kloof stroomt de Kings Creek.
- Tennant Creek: ligt tussen Darwin en Alice Springs. De plaats ligt op de Stuart Highway (snelweg die noorden en zuiden van Australië verbindt).
- Katherine Gorge: prachtige kloof, die op sommige punten 100 meter diep is.
- Darwin: hoofdstad van Northern Territory. Het is tevens de meest noordelijke stad van Australië.
- Melville: tropisch eiland ten westen van Darwin. Na Tasmanië het tweede grootste Australische eiland.
West Australia
- bevolking: ong. 2.5 miljoen inwoners
- oppervlakte: 2.118.500 km²
- hoofdstad: Perth
- Perth: hoofdstad van West-Australië. Een zeer leefbare stad aan de Westkust die zo'n kleine 2 miljoen inwoners telt.
- Pinnacles: park dat uit duizenden kalkstenen pilaren bestaat. Deze merkwaardige rotsen kunnen tot 5 m hoog zijn en staan in een prachtig gele zandwoestijn.
- Rottnest Island: wagenvrij eiland, een biotoop voor allerlei wildleven.
- Kimberley: in deze regio bevindt zich een van de bekendste natuurfenomenen van Australië: de Bungle Bungles, een groep van 300 meter hoge rotsen van oranje-zwart gestreepte zandsteen in de vorm van bijenkorven.
Tasmanië
- bevolking: ong. 500.000 inwoners
- oppervlakte: 68.401 km²
- hoofdstad: Hobart
- Hobart: hoofdstad van de deelstaat Tasmanië. Het is na Sydney de oudste stad Down Under.
- Launceston: tweede grootste stad van Tasmanië. Bekend vanwege 's werelds grootste stoellift.
- Cradle Mountain: deel van het befaamde Cradle Moutain-Lake St Clare National Park, in een landschap van bergkloven en regenwoud.
- Devonport: ligt aan de Noordkust van Tasmanië. Devonport is de ideale startplaats voor een trip langs de Tasmaanse kust.
- Mount Wellington: op het hoogste punt van 1270 m kan je hier genieten van een prachtig uitzicht over Hobart.
© 2010 - 2024 Jonasd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 1990In 1990 werd alweer de 14e editie van het Wereld Kampioenschap georganiseerd. Dit jaar was het de beurt aan Italië. Het…
Winkelen bij Victoria's SecretVictoria's Secret verkoopt prachtige lingerie en nog veel meer. Het is van oorsprong een Amerikaanse bedrijf en daardoor…
Bronnen en referenties
- The Rough Guide to Australia
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.