Stralsund in Mecklenburg: meer dan de poort naar Rügen

Stralsund in Mecklenburg: meer dan de poort naar Rügen De Duitse Hanzestad Stralsund kenschetsen als ‘de poort naar eiland Rügen’ doet te weinig eer aan de stad. Want met de perfect geconserveerde historische binnenstad, het middeleeuws stratenplan, de prachtige kerken en de sprookjesachtige Alter Markt is Stralsund in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern mooi genoeg van zichzelf. De beste manier om een overzicht van Stralsund in vogelvlucht te krijgen: beklim de toren van de St. Marienkirche. Deze is 104 meter hoog en het uitzichtplatform bevindt zich op 90 meter. Over oude en nieuwe trappen klim je 366 treden en word je in de openlucht getrakteerd op een uitzicht over de stad, de zee en in de verte het eiland Rügen. Wat opvalt is hoe de Altstadt aan alle kanten is omgeven door water en verdedigingswerken. Stralsund was ooit een van de rijkste steden langs de Oostzee. Die rijkdom moest gekoesterd en verdedigd worden.

Museum over zee en cultuurhistorie

Terug beneden loop je door de Mönchstrasse noordwaarts. Je passeert het voormalig Dominicaner klooster, waarin nu het Meeresmuseum en het Stralsund Museum gevestigd zijn. Het is een bijzondere gewaarwording om in de ooit gewijde sfeer van een kloosterkerk te kijken naar opgezette haaien en walvisskeletten. De expositie over de (prehistorische) geschiedenis van Stralsund in het Cultuurhistorisch Museum komt al wat natuurlijker over. Pronkstuk is de Hiddenseer Goldschmuck, een gouden sieraad uit de tijd van de Vikingen, dat rond 1870 op het strand aanspoelde en een ware goudkoorts ontketende. Je ziet hier een replica. Het origineel is te kostbaar om tentoon te stellen. Dat wordt in een kluis bewaard. Ook in het Heimatmuseum van het nabijgelegen eiland Hiddensee is een replica te zien.

Alter Markt

Aan het eind van de Mönchstrasse kom je met een bocht naar rechts uit op de Alter Markt, een van de mooiste pleinen van Mecklenburg-Vorpommern. Hoogtepunt van de baksteengotiek is het Rathaus met zijn zeven torentjes en daartussen siervensters die geen ander uitzicht bieden dan op de hemel erachter. De oudste delen stammen uit de 13de eeuw, maar er is regelmatig bijgebouwd. Zoals het binnenhof (eind 17de eeuw), waardoor je naar de Nikolaikirche wandelt. De rijk versierde kerk werd in de 13de en 14de eeuw gebouwd en is de oudste kerk van Stralsund. Binnen maken onder meer het barokke altaar, de doopkapel en het baldakijn met de afbeelding van Johannes de Doper indruk. De kerk telt twee torens, waarvan de hoogste 102 meter is. De andere heeft een plat dak, nadat de koperen koepel tijdens een brand in 1602 was ingestort en niet herbouwd is.

Ozeanum

Het ronde zilverkleurige bouwwerk in de haven was je vast niet ontgaan, vanaf het platform van de Marienkirche. Hier is het Ozeaneum gevestigd, ‘een liefdesverklaring aan de zee’ met tal van aquaria, glazen tunnels en bassins. Het zijn niet alleen levende zeebewoners die je hier aantreft. Het Ozeaneum stelt ook vondsten van eeuwen her tentoon, in een eigentijdse en zo mogelijk multimediale presentatie.

Leuke havenkroeg

In de haven vind je tal van leuke cafés en restaurants, vaak met een zeemanssfeer en natuurlijk uitzicht op het water Strelasund en Rügen. Een opvallend leuk adres is Klabautermann aan het Querkanal.

De mooiste straatjes

Tijdens een wandeling door de oude stad kom je overal prachtige gebouwen tegen. De mooiste panden in een setting van knusse historische straatjes tref je echter in het noordelijk deel van de Altstadt. Loop bijvoorbeeld vanaf de haven langs het water naar het noorden, sla een paar honderd meter na de aanlegplaats van de boot naar Hiddensee tweemaal linksaf en ga via de Kniepertor de Altstadt binnen. Sla linksaf de Schillstrasse in, met zijn mooie huizen. Na de fotogenieke ruïne van de kerk van het Johannisklooster tref je op de hoek met de Fährstrasse een van de oudste panden van de stad: het Scheele-Haus, een koopmanshuis uit de 17de eeuw. Via de Fährstrasse en de Wasserstrasse kom je over de brug in de Neue Badenstrasse uit in de haven.

Meer Mecklenburg-Vorpommern

Stralsund maakt deel uit van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, een sterk opkomende toeristische trekpleister. Wil je meer lezen over deze schilderachtige deelstaat? Lees dan ook de artikelen:

Praktische informatie 2019

St. Marienkirche

 • Neuer Markt
 • 03831-298965
 • Dagelijks 9.30-17.30 (mei-sept), 10-17 (apr en okt); ma-vr 10-12/14-16, za 10-12, zo 11-12 uur (nov-mrt)

Meeresmuseum

 • Katarinenberg 14/20
 • 03831-2650210
 • website museum
 • Dagelijks 10-17 uur (nov-mrt di-zo)

Stralsund Museum


St. Nicolaikirche

 • Alter Markt
 • 03831-292286
 • Ma-za 10-19, zo 12-16 (jun-aug), Ma-za 10-18, zo 12-16 (apr-mei en sept-okt), ma-za 10-16, zo 12-15 uur (nov-mrt)

Ozeaneum

 • Hafenstrasse 11
 • 03831-2650610
 • website museum
 • Dagelijks 9.30-18 (jun-sep tot 20 uur)
© 2010 - 2024 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitsland, Mecklenburg-Vorpommern, Saksen-Anhalt+BrandenburgDe overige noordelijke deelstaten, bundesländer, van Duitsland worden in dit artikel behandeld: Mecklenburg-Vorpommeren,…
Vakantie in Duitsland – regio’s in het noordenWie geïnformeerd wil worden over vakantie-mogelijkheden in Duitsland kan de informatie raadplegen die aangeboden wordt p…
Festivals Mecklenburg-Vorpommern: achter de muziek aanFestivals Mecklenburg-Vorpommern: achter de muziek aanDe rijke geschiedenis en de sagen van de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern krijgen hun plek in zomerse festiv…
Bezienswaardigheden in ZwolleDe Hanzestad Zwolle staat bekend om haar historische binnenstad en haar ligging aan de rivier de IJssel. Zwolle staat be…

Luik: van lelijk eendje tot stijlvolle zwaan?Luik: van lelijk eendje tot stijlvolle zwaan?Grauwe industriestad aan de Maas. Dat is het beeld dat veel mensen hebben van de Waalse stad Luik. De charme ligt inderd…
Kerstshoppen? Winkelstad Antwerpen!Antwerpen aan de Schelde is de Vlaamse winkelstad. Antwerpen kent enkele zeer gezellige winkelwijken, vol bekende modeza…
Bronnen en referenties
 • Wat & Hoe reisgids Mecklenburg-Vorpommern. Kosmos Uitgevers, 5e herziene druk, mei 2019.
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 10-07-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.