Rügen eiland: de krijtrotsen van Jasmund Nationaal Park

Rügen eiland: de krijtrotsen van Jasmund Nationaal Park Het kleinste Nationaal Park van Duitsland vind je in de oostelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Jasmund Nationaal Park (30 vierkante kilometer), herbergt de populairste bezienswaardigheid van het eiland Rügen: de Königsstuhl. De prachtige witte krijtrotsen zijn enorm populair. Toch kun je er zelfs hoogzomer in alle rust van genieten. Bekijk de krijtrotsen ook vanaf het water, dan zie je ze op hun mooist. De witte krijtrotsen van Rügen, met als hoogste de legendarische Königsstuhl, hebben altijd veel bezoekers getrokken. Nu zelfs miljoenen per jaar. Om deze stroom in goede banen te leiden, zet de beheerder bussen in. Automobilisten laten de auto achter op parkeerplaats Hagen en gaan per shuttle naar het parkcentrum. Je kunt er ook zelf per fiets vanuit Sassnitz of Lohme heengaan. Bij de kassa van het parkcentrum koop je een kaartje voor ‘Erlebniswelt Kreideküste’. Daar vind je onder meer exposities en filmvoorstellingen over Jasmund Nationaal Park. Interessant voor wie alles wil weten over de natuur(bescherming) in het gebied. Maar helaas moet je dit kaartje ook kopen als je alleen voor het uitzichtpunt vanaf de Königsstuhl komt. Het uitzicht is prachtig, daar niet van, maar de rots zelf zie je zo niet. Je kunt ook na de busrit vanaf de parkeerplaats bij het parkcentrum via de een trap naar het strand afdalen (412 treden, volg de borden Abstieg) of deels via dezelfde route naar het Victoria-Sicht lopen. Dat scheelt een duur toegangskaartje. Bovendien is het uitzicht vanaf het strand en de andere rots ook imposant.

Varen maar!

Om de krijtrotsen in vol ornaat te zien, is een boottocht aanbevolen. Diverse rederijen bieden deze tochten dagelijks meerdere keren aan. Je kunt inschepen in Göhren, Sellin en Binz (dan wordt het een echte dagtocht), maar de meest logische haven is Sassnitz, net buiten het Nationaal Park. De boottocht duurt één tot anderhalf uur en geeft je de gelegenheid het park op dezelfde dag ook nog zelf te bezoeken. Tijdens de tocht, op een kotter of kleine rondvaartboot, vaar je langs de krijtrotsen tot voorbij de Königsstuhl. De schipper vertelt over de geschiedenis van de kust en de krijtindustrie en je kunt uitgebreid foto’s maken. Ook heb je mooi zicht op Sassnitz, met zijn bedrijvige haven en witte villa’s op de rotsen. Tip: maak de boottocht naar krijtrotsen en Königsstuhl bij voorkeur vóór de middag. Dan staat de zon nog oostelijk genoeg om op de rotsen te schijnen. Later in de middag komen ze in de schaduw te staan.

Omgeving ontdekken

Je kunt ook zelf op stap gaan in Jasmund. De dichtbegroeide bossen nodigen uit tot wandelen. Een bezienswaardigheid vormen de Wissower Klinken. Deze krijtrotsen waren lange tijd een symbool, vergelijkbaar met de Königsstuhl. Begin 2005 braken ze onverwacht af en stortte 50.000 kubieke meter krijt in zee. Nu zijn alleen de stompen nog te zien. Ze zijn te bereiken vanaf de parkeerplaats van Gaststätte Waldhalle. Ga vandaar richting kust en loop nog een kilometer naar het noorden. Dan kom je uit bij het Ernst-Moritz-Arndt-Sicht. Een andere interessante plek is de Herthaburg, links van de weg van Parkplatz Hagen naar het parkcentrum. In deze burcht (negentig meter lang en tien meter hoog) verschansten vroegere bewoners zich als er vijanden op komst waren. Ernaast tref je de eveneens naar de Germaanse godin van de aarde Hertha vernoemde Herthasee, een idyllisch meertje.

Aan de wandel

Zin in een strandwandeling? Neem vanuit Sassnitz de bus naar Parkplatz Hagen, een enkele reis met de shuttlebus, wandel via de trap naar beneden en langs het strand naar Sassnitz (9 kilometer). Bovenlangs door het Nationaal Park lopen kan ook. Er is een bewegwijzerd pad.

Klimmende koningen…

Over de herkomst van de naam ‘koningsstoel’ doen diverse verhalen de ronde. Deze wordt het meest gehoord: vroeger kozen de bewoners van Rügen hun koning tijdens een wedstrijd. Elke man met koninklijke ambities kon zich met andere troonpretendenten meten tijdens de beklimming van de steile en 117 meter hoge rots. Dit bleek niet zonder risico. Onderweg stortten regelmatig klimmers terug in zee. Degene die het eerst boven aankwam, mocht gaan zitten en werd tot koning gekroond.

…en keizers met uitzicht

Ook het Viktoria-Sicht kent een ontstaansgeschiedenis. De buurrots van de Königsstuhl, die er zo’n prachtig zicht op biedt, is zelf ook een aantrekkelijke plek om naar te kijken. Dat vond in elk geval keizer Wilhelm I, die toen hij in de jaren 1850 nog Pruisisch koning was, een bezoek bracht aan het eiland. Hij was zo onder de indruk van het uitzicht vanaf de Königsstuhl dat hij de naastgelegen rots besloot te vernoemen naar zijn zojuist verworven schoondochter Victoria. Wilhelms zoon Frederik Willem trouwde de dochter van de beroemde Britse koningin Victoria in 1857.

Wandelen op Rügen

Naast de hierboven beschreven wandelroutes in Jasmund Nationaal Park kun je een prachtige wandelroute lopen in het oosten van het eiland, langs de minder bekende krijtrotsen van badplaats Göhren.

Praktische informatie

Nationalpark-Zentrum Königsstuhl


Rederij Ostsee-Tour

  • Ligplaats An der Mole in de haven
  • tel +49-(0)1805-123344
  • website
© 2010 - 2024 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stralsund in Mecklenburg: meer dan de poort naar RügenStralsund in Mecklenburg: meer dan de poort naar RügenDe Duitse Hanzestad Stralsund kenschetsen als ‘de poort naar eiland Rügen’ doet te weinig eer aan de stad. Want met de p…
Mooi natuurverschijnsel: krijtrotsen Denemarken en DuitslandMooi natuurverschijnsel: krijtrotsen Denemarken en DuitslandIn het Duitse Mecklenburg-Vorpommeren ligt het schiereiland Rügen. Dit eiland heeft prachtige witte krijtrotsen. De beke…
Duitsland, Mecklenburg-Vorpommern, Saksen-Anhalt+BrandenburgDe overige noordelijke deelstaten, bundesländer, van Duitsland worden in dit artikel behandeld: Mecklenburg-Vorpommeren,…
Festivals Mecklenburg-Vorpommern: achter de muziek aanFestivals Mecklenburg-Vorpommern: achter de muziek aanDe rijke geschiedenis en de sagen van de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern krijgen hun plek in zomerse festiv…

Bezienswaardigheden in Lille, de hoofstad van Le NordLille ofwel Rijssel heeft geschiedenis geschreven. In 1667 trok Lodewijk XIV de poorten van Lille binnen. De Zonnekoning…
Autotocht door de Sierra de Cazorla is genieten van natuurAutotocht door de Sierra de Cazorla is genieten van natuurDe Sierra de Cazorla is gelegen in de Provincie Jaén in Andalusië. Sedert 1989 is het gebied verklaard tot beschermd Nat…
Bronnen en referenties
  • Wat & Hoe reisgids Mecklenburg-Vorpommern. Kosmos Uitgevers, 5e herziene druk, mei 2019.
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 12-06-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.