InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Steden > Weekendje weg: Parijs

Weekendje weg: Parijs

Weekendje weg: Parijs Een weekendje weg naar Parijs. Zelf heb ik mezelf er al een paar keer aan gewaagd en het volgende bezoek staat zeker op de planning. Maar wat zijn de dingen die je gewoon gezien moet hebben? Naast de Eifeltoren en de Louvre, zijn er nog genoeg bezienswaardigheden te bewonderen. Parijs is de ideale stad voor een weekendje weg en zeker nu met een betere treinverbinding tussen Amsterdam en Parijs, is het nog makkelijker geworden. Hier is een top 10 van bezienswaardigheden van Parijs! Het voordeel van Parijs is dat het erg compact aanvoelt en vooral knus. Alles lijkt op loopafstand, maar laat je voor de gek houden. Gelukkig bestaat er zoiets als een metro en de taxi, waardoor je je snel kunt verplaatsen in de stad. Hierbij de top 10:

Musee du Louvre

Terecht wordt het als een van de meeste indrukwekkende musea ter wereld genoemd. Het musea is gebouwd in 1190 door Koning Filips II August en trok de Koninklijke familie in het gebouw. In 1793 werd het gebouw door de revolutionairen buit gemaakt en stelden deze het open voor het publiek, waarop Napoleon het kort daarna een museum van gemaakt heeft. Tegenwoordig kun je onder andere de Mona Lisa vinden, maar ook het standbeeld ‘Venus van Milo’, schilderij ‘Het vlot van Medusa’ en schilderij ‘de kantkoster’van Jan Vermeer. Daarnaast is het gewoon een zeer indrukwekkend gebouw en bevat 10 collecties:
 • Franse schilderkunst
 • Franse Beeldhoudkunst
 • Egyptische oudheden
 • Griekse oudheden
 • Orientaalse oudheden
 • Italiaanse schilderkunst
 • Italisaanse beeldhouwkunst
 • Hollandse meesters
 • Objets ‘art
 • Islamitische kunst

De Eiffeltoren

De Eiffeltoren is natuurlijk het symbool van Parijs en is bij iedereen bekend en ook zeker een bezoekje waard. Het is een indrukwekkend bouwwerk, maar het is ook vooral het uitzicht waar je het voor moet doen. De Eiffeltoren is gebouwd in 1889 en was tot 1931 het hoogste gebouw ter wereld. De Eiffeltoren bestaat uit drie gedeeltes. Op de eerste verdieping heb je een restaurant genaamd de Altitude op 57 meter hoogte. Voor een beter uitzicht tijdens het eten kun je op de
tweede verdieping eten bij het restaurant Le Jules Verne. Vergeet zeker niet te reserveren. De meeste mensen gaan toch gewoon voor de derde verdieping en dan voor het uitzicht. Op een hoogte van 276 meter heb je een schitterend uitzicht over Parijs, als het tenminste mooi weer is. Het is zeker aan te raden om de Eiffeltoren ’s avonds te bezoeken. Deze is namelijk geheel verlicht en het uitzicht is erg mooi.

Musee d’Orsay

Musee d’Orsay bevat een grote collectie van schilder- en beeldhouwkunst van de periode 1848 – 1914. Met museum bevindt zich in een oud treinstation, wat speciaal gebouwd was voor de Wereld Tentoonstelling van 1900. Het museum bevat onder andere schilderijen van Vincent van Gogh en Claude Monet. Er zijn onder andere de volgende collecties te vinden:
 • Impressionism (o.a. Monet en Renoir)
 • Postimpressionisme (o.a. van Gogh)
 • School van Pont-Aven (o.a. Paul Gaguin)
 • Art Nouveau (o.a. juwelen en glaswerk van Rene-Jules Lalique)
 • Symbolisme (o.a. Gustav Klimt)
 • Romantiek (oa. Tijgerjacht van Eugene Delacroix)
 • Beeldhouwkunst (o.a. Honore Daumier)
 • Naturalisme (o.a. Jules Bastien-Lepage)
 • Nabis (o.a. Pierre Bonnard)
 • Fotografische collecties (o.a. Bonnard en Degas)

Notre-Dam

De Notre-Dam is de meest indrukwekkende kathedraal van Parijs en dateert van het jaar 1163. 170 jaar heeft men nodig te gehad om het bouwen en het is haast vernietigd tijdens de Revolutie. Maar naar bijna 850 jaar staat het er en het mag er zeker wezen. Aan de voorkant heeft het twee grote torens welke de noordelijke te betreden is en een schitterend uitzicht biedt over Parijs. In de zuidelijke toren huist de Emmanuelklok, die 13 ton weegt. De Notre-Dam is een stille getuige geweest van vele gebeurtenissen als de Kroning van Napoleon en zijn vrouw als wel het huwelijk van de Schotse Marie Stuart. Maar het is ook de plek waar Jeanne d’Arc onschuldig is bevonden, alleen helaas was ze toen al overleden. Misschien is de Notre-Dam wel het meest haar bekend door het verhaal van Quasimodo, de gebochelde klokkenluider van de Notre-Dam. De Notre-Dam is zeker een bezoek waard en ook vooral ’s avonds, omdat het dan helemaal verlicht is.

Sacre-Coeur

Een andere indrukwekkende kerk in Parijs is de Sacre-Coeur. Het is een enorm wit gebouw wat als monument dient voor de 58.000 Franse soldaten die stierven in de Franse-Duits oorlog in de 19de eeuw. Het heeft 46 jaar geduurd voordat het gebouw af was, maar in 1923 stond hij er. Zelfs tot de dag van vandaag wordt er 24uur per dag gebeden voor de soldaten die hun leven hebben gegeven voor het land. Maar toch gaan de meeste mensen niet hier heen om naar binnen te gaan, maar voornamelijk voor het uitzicht over Parijs. Je hebt hier namelijk het mooiste uitzicht over Parijs van de gehele stad.

Arc de Triomphe

Het is de meest beroemde triomfboog ter wereld en vooral op 2 december is het zeker het bezoeken waard. Dit is namelijk de dag dat Napoleon dat hij de slag van Austerlitz won en het de dag is dat de Arc de Triomphe omringt wordt door de ondergaande zon, die dan op een lijn staat met de Champs-Elysees en de boog. Je kunt in de Arce de Triomphe de top bereiken met de lift of trap en bovenop heb je een schitterend mooi uitzicht. Onder de boog brandt de eeuwige vlam op het graf van een onbekende soldaat die in 1920 is begraven en binnenin het gebouw vindt je een kleine museum voornamelijk over de geschiedenis van het gebouw.

Centre Georges Pompidou

Als je van moderne kunst houdt dan is de Centre Georges Pompidou zeker een aanrader. Het is een centrum voor moderne kunst in Parijs en is geopend in 1977 en gerenoveerd in 2001. Het is een zeer opvallend gebouw waarbij de ontwerpers het idee hadden om het gebouw als het ware binnenstebuiten te keren. In dit centrum vindt je onder andere het Musee national d’Art Moderne met een van de belangrijkeste verzamelingen van moderne kunst ter wereld.

Pantheon

De Pantheon in Parijs heeft niet voor niets dezelfde naam als degene in de stad Rome, want hij moest ook op deze lijken. Vroeger diende de Pantheon als kerk maar heeft allang die functie verloren en diende ook als laatste rustplaats voor beroemde Parijzenaren, maar tegenwoordig is het een openbaar gebouw. Het is zeker de moeite waard om de koepel te bekijken, de criptes onder de grond van de beroemde Parijzenaren en de fresco’s van schilder Pierre Puvis de Chavannes.

Sainte-Chapelle

Sainte Chapelle wordt als een van de mooiste kerken van Parijs beschouwt en was vroeger onderdeel van het Koninklijk Paleis van Lodewijk IX, waar niks meer van over gebleven is. De kerk was in 1248 af en valt vooral op door zijn 15 gebrandschilderde ramen die elk 15 meter hoog zijn. In de kerk zijn natuurlijk prachtige schilderijen en standbeelden te vinden, maar tussen de periode maart en november worden hier ook klassieke concerten gegeven, door de mooie akoestiek.
Zeker de moeite waard.

Hotel des Invalides

In de 17de eeuw besloot Lodewijk XIV het Hotel te bouwen voor gewonden soldaten en bood het plaatst voor 6.000 man. Later bood het ook huis aan voor oud soldaten en zelfs tot de dag van vandaag wonen hier nog enkelen. Ze delen hun huis om een beroemde militair namelijk Napoleon Bonaparte die ligt in een crypte onder een vergulde koepel rust.
© 2010 - 2019 Misterlak, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Musea in ParijsMusea in ParijsParijs is bij uitstek de stad van liefde en romantiek. Maar de Franse hoofdstad heeft ook wereldwijde roem als het gaat…
Stedentrip ParijsStedentrip ParijsParijs staat bekend als een echte liefdesstad. Dit heeft vooral te maken met de historische bezienswaardigheden, de vele…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Weekendje weg: Parijs"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Misterlak
Laatste update: 10-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!