Parijs - stad van de liefde, eten en bezienswaardigheden

Parijs - stad van de liefde, eten en bezienswaardigheden Parijs, stad van de liefde en hoofdstad van Frankrijk, blijft een van de toppers onder de stedenreizen. En terecht, met de mooie gebouwen, interessante musea, en natuurlijk de haute cuisine is deze mooie stad zeker een bezoekje (of 3) waard. Parijs blijft leuk, elke keer ontdek je weer een nieuw leuk wijkje of een gezellig restaurantje.

Bezienswaardigheden

Eiffeltoren
Hét symbool van Parijs, de 300m hoge "Dame de Fer." Het is erg leuk om naar de bovenste verdieping te gaan met de lift, reken echter wel op een lange wachttijd bij de liften. Onvoorstelbaar als je bedenkt dat de Parisiens dit bouwwerk aanvankelijk als een smet op hun mooie stad beschouwden, nu is het de bestbezochte toeristische trekpleister van de stad! Tip: als je op de weg naar beneden geen zin hebt om weer in de rij te gaan staan, neem dan vanaf de 2e verdieping de trap (600 treden). Toegangsprijs voor een skip the line-ticket per januari 2020: €25,90.

Notre Dame

Notre Dame / Bron: LeifLinding, PixabayNotre Dame / Bron: LeifLinding, Pixabay
Een van de beroemdste en ook mooiste kerken van Parijs. Beroemd zijn de mooie roosvensters in de kerk, maar de kerk is pas echt bekend geworden door het verhaal van de gebochelde Quasimodo, kijk dus ook even omhoog, Quasimodo zul je niet zien maar de waterspuwers uit de film zijn wel echt. Op 15 april 2019 vond er een grote brand plaats in de Notre Dame, waarbij een groot deel van het dak werd verwoest.

Arc de Triomphe

Na 285 treden heb je (vooral als het donker begint te worden) een schitterend uitzicht op de Champs-Elysées, die dan verlicht is. Vergeet ook vooral niet recht naar beneden te kijken, de grote rotonde onder je is een bron van vermaak. Auto's die 5 rijen dik staan te wachten om af te slaan, ontelbare bijna-ongelukken, het houdt niet op! Ook heb je vanaf de Arc een mooi uitzicht op de Eifeltoren en bij helder weer de Sacre-Coeur.

Père Lachaise

Père Lachaise / Bron: 139904, PixabayPère Lachaise / Bron: 139904, Pixabay
Het grootste kerkhof van Parijs, met graven van verschillende beroemde mensen, waaronder Jim Morrisson, Edith Piaf en Sarah Bernhardt. Dit kerkhof is zelfs zo groot, dat er bij de ingang een plattegrond is gemaakt, met daarop ook de graven van alle bekende mensen die er liggen. Toegang is gratis.

Het Louvre

Pronkstukken van het Louvre zijn de Mona Lisa en de Venus van Milo. Aanraders zijn verder de vertrekken van Napoleon, en de zalen met de Nederlandse meesters (onder andere Frans Hals, Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn). Ook leuk om te bekijken zijn de mensen die met het boek "De Da Vinci Code" door het museum lopen.... Voor de echte Da Vinci Code-liefhebbers zijn er Da Vinci Code-tours te boeken. Behalve het Louvre kun je ook op bezoek bij andere locaties uit het boek, waaronder La Ligne Rose, de Saint Sulpice-kerk en de tuinen van Chateau de Vilette.

Sacre-Coeur

Sacre-Coeur / Bron: Cheneil, PixabaySacre-Coeur / Bron: Cheneil, Pixabay
Deze kerk is gebouwd op de heuvel La Butte in de wijk Montmartre, van binnen stelt de kerk niet zo heel veel voor, op de mooie plafondschilderingen na. Van buiten is hij echter schitterend. Loop als je Montmartre in wilt liever niet achter de kerk naar de wijk toe, je ontkomt bijna niet aan de tientallen kunstenaars die je portret willen schilderen. Toegang: gratis.

De wijken

Parijs is ingedeeld in 20 arrondissementen, waarin verschillende wijken liggen.

Le Marais

Le Marais wordt vaak de meest charmante wijk van Parijs genoemd, hier vind je statige herenhuizen, lekkere restaurantjes en kleine winkeltjes. Een bezoek waard zijn onder andere de Place des Vosges, de joodse buurt (Rue des Rosiers) en het Picassomuseum. Ook leuk is het Place Marché Ste. Catherine, met enkele lekkere restaurantjes. Ook de Rue du Temple is een straat met restaurantjes en diverse winkeltjes.

Ménilmontant

Deze wijk, gelegen in het oosten van Parijs, wordt steeds populairder, met name door de Rue Oberkampf. In deze hippe straat vind je cafés, restaurants, winkels, nachtclubs, en veel delicatessen- en antiekwinkels.

Quartier Latin

In deze studentenwijk vind je diverse boekwinkeltjes en gezellige (vaak redelijk geprijsde) restaurantjes.

La Défense

De zakenwijk van Parijs. Hier heb je als toerist niet veel te zoeken, op de futuristische variant van de Arc de Triomphe, La Grande Arche, na.

Winkelen

"Oh, Champs-Elysées," wie kent dit liedje over de beroemdste boulevard van Parijs niet? Een groot misverstand is dat je op deze boulevard goed kunt winkelen, op een paar grote merkwinkels na, zitten hier alleen restaurantjes. Leuker om te winkelen - en een stuk aangenamer voor je portemonnee - zijn het Centre Pompidou en de Hallen. Leuk om te kijken maar vrij prijzig zijn de warenhuizen Printemps en Galleries Lafayette.

Vervoer

Metro

In Parijs zelf kun je je het beste verplaatsen met de metro, een geweldig systeem. Het voordeligste is om een zogenaamde Paris Visite kopen, hiermee kun je voor 1, 2, 3 of 5 dagen onbeperkt met de metro reizen. In Parijs komt op elk station om de 2, of maximaal 4 minuten een metro, je hoeft dus nooit lang te wachten. Een plattegrond van de metro is handig te hebben, die is gratis verkrijgbaar bij de grotere metrostations of download hiervoor de RATP-app.

Vliegtuig

Vanaf Amsterdam is Parijs prima bereikbaar per vliegtuig, je kunt meerdere malen per dag vliegen, wat ongeveer een uur duurt.

Trein

Met de Thalys reis je in ongeveer 3 uur van Amsterdam naar het Gare du Nord in Parijs. Voordeliger dan vliegen, en comfortabeler dan de auto. Als je van plan bent naar Parijs te gaan, check dan regelmatig www.ns.nl, ze hanteren namelijk vaak actietarieven. Houd er wel rekening mee dat je de Thalys pas 3 maanden voor je vertrek kunt boeken. Je kunt hier trouwens ook vrij goedkope hotels boeken.

Auto

In ca. 5 uur rijd je vanaf Amsterdam naar Parijs, Het parkeren in Parijs is echter duur, en in Parijs zelf heb je niets aan de auto. Het is dan ook aan te raden om de stad te bezoeken per trein of vliegtuig.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Parijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs is een prachtige stad, met zeer veel historische gebouwen en grote musea. Het is een multiculturele stad waar zic…
Bezienswaardigheden in ParijsAls je in Parijs bent wil je zoveel mogelijk zien in zo weinig mogelijk tijd, veel mensen blijven namelijk maar een week…
Stedentrips: ParijsStedentrips: ParijsParijs, de stad van de liefde, is de hoofdstad van Frankrijk. Naast de romantische terrasjes is er natuurlijk ook cultuu…

L'estartit in de Costa BravaHet Spaanse dorpje L‘estartit ligt in de Costa Brava en is populair onder de toeristen. L'estartit biedt activiteiten aa…
Vakantie in MolyvosHet sfeervolle Molyvos bevindt zich aan een prachtige, wijde baai aan de noordkust van het Griekse eiland Lesbos. Het is…
Bronnen en referenties
Reactie

Ilse, 12-03-2008
Ik mis de belangrijke mensen die in parijs wonen en hebben gewoond!
Dat is erg jammer! Reactie infoteur, 13-03-2008
Hallo Ilse,

Daar heb je inderdaad gelijk in, ik zal proberen dit nog toe te voegen! Bedankt voor je opmerking.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 22-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.