Stedentrips: Parijs

Stedentrips: Parijs Parijs, de stad van de liefde, is de hoofdstad van Frankrijk. Naast de romantische terrasjes is er natuurlijk ook cultuur te vinden in de stad. Iedereen kent de bezienswaardigheden in Parijs wel: de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, de Notre Dame etc. Maar de historie achter deze gebouwen is veel minder bekend, maar even interessant. Natuurlijk zijn er ook nog een aantal onbekendere bezienswaardigheden die ook de moeite waard zijn.

De geschiedenis van Parijs in het kort

Wanneer de stad precies is gesticht en door wie het is gesticht is niet bekend. Wel is bekend dat de stad al in de Romeinse tijd een belangrijk handelscentrum was in Europa, dit weten we door achtergelaten stukken van de Romeinen. De stad ligt aan de rivier de Seine en werd zodoende steeds populairder. Vooral agrariërs trokken naar de stad met de vruchtbare grond rondom de rivier. De stad groeide en groeide en al snel kwam er een gebrek aan woonruimte. Ook was de riolering slecht en stok de stad een uur in de wind. Doordat de stad zo vol zat konden de besmettelijke ziektes zich zeer gemakkelijk verspreiden.

In de Middeleeuwen werd de stad vooral bezet door de Hunnen en de Merovingers. Deze periode was echter niet heel belangrijk voor de stad. Het grote succes kwam in de zogenaamde Grote Eeuw, de zeventiende eeuw. Het ging Parijs allemaal voor de wind en zodoende kwam er veel geld binnen. Door al deze inkomsten werden er vele grote en mooie paleizen gebouwd, maar de staatskas raakte al snel op. De inwoners van Parijs leefden in heel slechte omstandigheden.

Dit kon natuurlijk niet goed blijven gaan en het toppunt bereikte het op 14 juli 1789 tijdens de bestorming van de Bastille. Deze Revolutie duurde echter niet lang en de macht ging al snel naar Napoleon Bonaparte. Napoleon voerde vele veranderingen door en zorgde voor rust in de stad. Hij was een geweldig legeraanvoerder en haalde succes op succes. Hij werd verslagen bij de beroemde Slag bij Waterloo. Na de tijd van Napoleon bleef de stad groeien en de stad begon steeds meer te lijken op de huidige stad. In de twintigste eeuw moest het nog twee oorlogen: de eerste en tweede wereldoorlog overleven. Dit is goed gelukt en op dit moment is Parijs een van de bekendste Europese steden en een bekend modestad.

Bezienswaardigheden:

Eiffeltoren

De Eiffeltoren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Hij is in 2 jaar gebouwd(1887-1889). 1889 was de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie. In totaal waren er 250 staalarbeiders die meewerkten aan de bouw van het monument en het opmerkelijke is dat er geen enkel lid verongelukte, voor die tijd een unicum.

De toren is ontwerpen door de ingenieurs M. Koechlin en E. Nouguier. Dit waren 2 medewerkers van Gustav Eiffel, de constructeur van het gebouw. De toren is hier tevens ook naar venoemd. De toren trekt elk jaar zo'n 6 miljoen toeristen en is daarmee het meest bezochte monument ter wereld en wellicht ook het beroemdste. In 2002 kon de Eiffeltoren zijn 200 miljoenste gast verwelkomen.

De Eiffeltoren is zonder televisie-antenne 317 meter hoog en is hiermee, buiten televisietorens, het hoogste gebouw van Europa. In de tijd dat de toren werd gebouwd was het zelfs het hoogste gebouw ter wereld, maar dit is al heel lang niet meer het gebouw. Elke avond vanaf 22:00 gaan de lampen op de Eiffeltoren een paar minuten knipperen. Dit is een traditie geworden na Oudejaarsavond 2000.

Arc de Triomphe

Parijs heeft niet alleen het meestbezochte monument maar ook de beroemdste triomfboog: de Arc de Triomphe, de vertaling hiervan is de Triomfboog. Het gebouw staat op Place Charles de Gaulle, dit is tevens het drukste verkeersplein van Parijs gelegen aan de Champs-Elysées. Hier komen maar liefst 12 lanen samen, een enorme drukte dus. De boog is met zijn 50 meter hoogte de op een na grootste triomfboog ter wereld. De boog werd gebouwd ter ere van de overwinning van Napoleon bij Austerlitz. De bouw begon in 1806, maar werd pas in 1836 voltooid. Napoleon heeft de boog ter ere van zijn overwinning dus niet meegemaakt, want hij overleedt in 1821 op St. Helena.

Sacre Coeur

De letterlijke betekenis van deze basiliek is 'heilig hart'. De Sacre Coeur is gebouwd in nagedachtenis aan de 58.000 overledenen die de Frans-Duitse oorlog tussen 1870 en 1871 niet na konden vertellen. Hij is gebouwd op de berg de Montmartre, tevens ook de naam van de schilderswijk waarin de berg ook gelegen is. De bouw van de basiliek duurde maar liefst 44 jaar, 1875-1914. De inwijding van het gebouw werd opgehouden door de Eerste Wereldoorlog. De inwijding gebeurde dan ook pas daarna. De basiliek werd gewijd aan het Allerheiligst Hart van Jezus, de Sacre Coeur.
De Sacre Coeur zou in eerste instantie gebouwd worden door de architect Paul Abadie, maar deze stierf nadat de fundering klaar was. Het werk werd toen overgenomen door de architect Lucien Magne, hij voltooide het project.

Notre Dame

De Notre Dame bestaat niet alleen in de tekenfilm 'De klokkenluider van de Notre Dame' van Disney, maar hij staat wel degelijk in Parijs! De eerste steen van het gebouw werd gelegd in 1163 door paus Alexander III. In 1345 was de kerk af. Op 27 februari 1805 werd de kerk verheven tot basiliek. De restauratie van de Notre Dame werd begonnen in 1991 en zou zo'n 20 jaar in beslag nemen. De basiliek is 130 meter lang en de twee torens, die overigens nooit afgemaakt zijn, zijn 69 meter hoog en daar kan je ook inklimmen. Ook zijn er relikwieën te vinden in de basiliek, maar liefst 3: de doornenkoren, een stuk van het kruis en één van de nagels waarmee Jezus Christus werd gekruisigd.

Het Louvre

Het Louvre bestaat uit 3 vleugels: de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. De Sully-vleugel. De Sully-vleugel is de oudste van de 3 gevolgd door de Denon-vleugel en de Richelieu-vleugel. Het Louvre heeft in totaal 3 functies gehad: het begon als kasteel, werd een paleis en is op dit moment een museum. Er worden bekende kunststukken bewaard in het museum, maar de bekendste is toch wel de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Er zijn in totaal 8 groepen waarin de kunst is onderverdeeld:
  1. Oosterse oudheden
  2. Kunst van de Islam
  3. Egyptische oudheden
  4. Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden
  5. Beeldhouwkunst
  6. Kunstvoorwerpen
  7. Westerse Schilderkunst
  8. Grafische kunst

Champs Elysées

De Champs Elysées is een wereldberoemde laan in hartje Parijs. Het is tevens een van de duurste straten ter wereld. Op de Champs Elysées zijn verschillende dure winkels te vinden, maar ook de Mc Donald's en de Starbucks is er gevestigd. Door deze bedrijven veranderde het karakter van de laan en daardoor werd de winkelketen H&M verboden om er een winkel te vestigen in 2007.

Op Quatorze Julliet, 14 juli: het begin van de Franse Revolutie, vindt er altijd een militaire parade plaats over de Champs Elysées en ook is het elk jaar het eindpunt van de Tour de France. De huldiging van de voetbalploeg als deze een EK of WK gewonnen hebben vindt hier ook plaats.

Hôtel National des Invalides

Het gebouw werd in 1671 gebouwd door de zonnenkoning Lodewijk de Veertiende. Hij liet het bouwen voor oorlogsveteranen. Het bekende graf van Napoleon is hier op dit moment gevestigd.

Heb je nog opmerkingen over het artikel of mis je iets wat er volgens jou echt in had moeten staan? Twijfel dan niet en plaats gerust een reactie!
© 2010 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Parijs - stad van de liefde, eten en bezienswaardighedenParijs - stad van de liefde, eten en bezienswaardighedenParijs, stad van de liefde en hoofdstad van Frankrijk, blijft een van de toppers onder de stedenreizen. En terecht, met…
Toerisme in FrankrijkToerisme in FrankrijkFrankrijk is voor ons een geliefde vakantiebestemming. Veel Nederlanders gaan in de zomermaanden op reis naar Frankrijk.…
Eiffeltoren Parijs: adres, tickets en openingstijdenEiffeltoren Parijs: adres, tickets en openingstijdenDe Eiffeltoren in Parijs is één van de drukstbezochte en meest tot de verbeelding sprekende gebouwen ter wereld. De Eiff…

Barcelona: Plaça Reial, een wereld op zichBarcelona: Plaça Reial, een wereld op zichPlaza Real in Barcelona, is één van de meest mediterrane pleinen van Spanje. Hier komen toeristen en de plaatselijke bev…
Aken: van Karel de Grote tot kuuroordAken: van Karel de Grote tot kuuroordAken is dé stad van Karel de Grote. Zijn palts (koninklijke verblijfplaats) vormt nog altijd het hart van de stad, met a…
Mellie (68 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.