Mexico: Guadalajara, koloniale stad en schitterende gebouwen

Mexico: Guadalajara, koloniale stad en schitterende gebouwen Wie Mexico zegt, denkt onmiddellijk aan cultuur in Mexico City en Chiapas of aan de stranden van Acapulco. De hoofdstad, steden waar tempels staan en de badsteden. Toch zijn er ook in het binnenland prachtige steden, iets minder bekend maar daarom niet minder interessant. Een mooi voorbeeld hiervan is Guadalajara, hoofdstad van Jalisco en tweede belangrijkste stad van Mexico. Een koloniale stad ten noorden van Mexico City, met heel wat schitterende gebouwen.

Ligging

Guadalajara is de hoofdstad van de staat Jalisco en de tweede stad van Mexico. Guadalajara betekent "plek waar het water over de rotsen stroomt". De koloniale stad is gelegen ten noorden van Mexico City, op zo'n 600 kilometer er vandaan. Iets zuidelijker ligt het lago Chapala, een mooi meer. De stad ligt op 1543 meter hoogte. Het is een economisch, commercieel en industrieel centrum. Metaalnijverheid, textielfabrieken en landbouw zijn de drie voornaamste pijlers. Guadalajara is een enorme stad, maar de meeste bezienswaardigheden zijn in het centrum te vinden, rond de zocalo (het marktplein). Guadalajara is ook de stad van de rozen. In het voorjaar verandert de stad in een echte rozentuin.

De tapatíos

De inwoners van de stad worden tapatíos genoemd. Deze bijnaam komt van een oude Indiaanse uitdrukking die "drie maal zoveel waard" betekent. Het typeert de inwoners van de stad die erg trots van karakter zijn.

Geschiedenis

Guadalajara werd gesticht in 1542 door Juan de Onate, op de plaats waar nu het theater Degollado staat. Bedoeling was om er de hoofdstad van te maken van het Koninkrijk Nieuw-Galicië. Dat was de droom van Nuno Beltran de Guzman, de conquistador die de stad innam. Zijn droom zou nooit werkelijkheid worden. Toch slaagde de stad er in om onafhankelijk van Mexico stad te blijven en de tweede belangrijkste stad van Mexico te worden. Guadalajara kreeg ook al vrij vroeg haar eigen universiteit.

Bezienswaardigheden

Guadalajara is de bakermat van de mariachis, de zingende groepjes Mexicanen. Zelfs al komen ze niet uit de streek, toch zullen de mariachis zeggen dat ze uit Guadalajara afkomstig zijn, zo groot is het aanzien van de stad op dat vlak. In Guadalajara hebben ze zelfs een eigen plein toegewezen gekregen, het Plaza de los Mariachis nabij de Libertad-markt. Hier worden de corridos of straatballades gespeeld.
De metropool is onderverdeeld in vier delen met elk hun specificiteit. Het chique residentiële Hidalgo, het commerciële Juarez, het uitgangsleven voor Libertad en het losse van Reforma.

De kathedraal

De kathedraal, opgebouwd in 1616 in verschillende stijlen, waaronder de gotische, de Byzantijnse en de Moorse, is het symbool van Guadalajara. De twee torens in onzuivere gotische stijl zijn het oriëntatiepunt van de stad. De torens zijn bedekt met gele tegels, die schitteren in de zon. Het interieur bevat 11 verschillende altaren en een schildering van Murillo. Rond de kathedraal liggen pleinen die samen een kruis vormen. Dit open terrein vormt een oase van rust in de elders zo drukke stad.

Plaza de los Laureles.
Het plein voor de kathedraal heet Plaza de los Laureles. De fontein op het plein is een herinnering aan de stichting van Guadalajara. Aan de noordkant van het plein is een monumentje waarin de beroemde mannen van de staat Jalisco begraven liggen. Het heet de Rotonda. Sommige van die beroemde mannen hebben hun eigen monument langs het pad van de Plaza de los Hombres Ilustres. Aan dit plein staat een barok gebouw met een enorme tuin met weelderige Romeinse bogen. Vroeger was het een seminarie. Nu is het een Staatsmuseum, dat tevens kunsthistorisch museum is.

Plaza de Armas

Op de Plaza de Armas, ten zuiden van de kathedraal, staat een rococo kiosk uit 1900. Samen met de bankjes en de lantaarns doet dit plein heel koloniaal aan. Niet verwonderlijk, want de beelden van de kiosk werden destijds rechtstreeks ingevoerd uit Parijs. Het plein was oorspronkelijk het belangrijkste plein van de stad. In het verleden was het een markt, een oefenterrein en een executieplaats.

Palacio del Gobierno

Dit gebouw, dat zich recht tegenover de Plaza de Armas bevindt, dateert uit 1774 en heeft zowel barokke als neoklassieke trekken. Het was in 1810 getuige van de afschaffing van de slavernij. Dit wordt ook weergegeven in een fresco van Jose Clemente Orozco, waarvan het huis en het atelier tevens ook een museum zijn. Het werk, dat zich bij het trappenhuis bevindt, is een eerbewijs aan pater Miguel Hidalgo, een priester die de aanzet gaf voor de revolutie. Een deel van het enorme drieluik staat bekend onder de naam "De clowns" en is een satire op ideologieën die mensen uitbuiten. Het gebouw zelf is opgetrokken met goudkleurige stenen. De centrale patio is omringt door een zuilengalerij.

Theater Degollado

Het theater, daterend uit 1856 en gebouwd in romantische stijl, vertelt ook het Europees verleden van de stad, met zijn goudornamenten en zijn rode pluche. Ook hier een aantal interessante plafondschilderingen. Men kan op de banken gaan liggen en zo de plafondschilderingen in alle rust nauwkeurig bestuderen. Het beroemde Ballet Folklorico geeft hier regelmatig voorstellingen. De voorgevel van het theater geeft uit op de Plaza de la Liberacion, maar iedereen noemt het het Plaza del 2 de Copas. Op het plein werd veel gekaart en vandaar de naam die verwijst naar copas, een tekening op de Spaanse kaarten. Het plein is ontworpen door Ignacio Diaz Morales, de grootste hedendaagse architect van Guadalajara.

Museo Regional de Guadalajara

Het museum, aan de noordzijde van het Plaza de la Liberación, is gevestigd in een gebouw dat dateert uit 1996 en het bevat een archeologische afdeling en een collectie schilderijen. Het geeft een goed overzicht van de geschiedenis van de staat Jalisco et van het leven van de Huichol en de Cora-indianen. Beide indianenstammen behoren tot de oorspronkelijke bevolking van de staat Jalisco.

Plaza Tapatia

Het Plaza Tapatia, achter het theater, is een enorm plein met fonteinen, beeldhouwwerken, winkels en restaurants. Het leidt naar één van Mexico's belangrijkste gebouwen uit de koloniale tijd. Het Hospicio Cabanas werd in 1801 als weeshuis gesticht en is nu een cultureel centrum, het Instituto Cultural Cabanas. Het enorme gebouw is opgetrokken rond een reeks van 23 patio's. Het werd ontworpen door Manual Tolsa, de bekendste architect uit de koloniale tijd. In het midden van het gebouw is een schitterende kapel. De muren er van werden door Orozco beschilderd eind jaren dertig. Zijn werk is vrij agressief en verwijst voortdurend naar de revolutie. De koepel is versierd met vier mannen. Men weet niet wat ze voorstellen. Men veronderstelt dat het de vier elementen zijn: aarde, water, lucht en vuur. Orozco's schilderijen worden beschouwd als meesterwerken van de moderne schilderkunst.

Mercado Libertad

Naast het Hospicio Cabanas ligt de markt van Guadalajara, de Mercado Libertad. Op de markt staan honderd verschillende marktkramen die werkelijk al het denkbare verkopen. U kan hier ook perfect het authentieke Mexicaanse voedsel uitproberen. Zoals reeds vermeld, kan u hier ook naar de mariachis luisteren. De markt ligt aan de ader van de stad, de Calzada Independencia. Op het einde van deze levendige en drukke straat ligt een enorm voetbalstadion, waar de Tapatíos heel fier op zijn, het Estadio Jalisco. De Mexicaanse arbeiders besteden een groot deel van hun karig loon aan kaarten voor de voetbalmatchen. Er wordt ook serieus gegokt omtrent de resultaten.

Santa Monica kerk

Deze kerk met zijn erg gedecoreerde zuilen, bevindt zich in het westelijk gedeelte van de binnenstad. Het is een kerk van de nonnen. Op de gevel zijn beelden in late barokstijl. In een hoek staat in een nis het beeld van Sint Christoforus. Vrouwen bidden tot deze heilige om een man te vinden (of kwijt te raken).

Zocalo

Flaneer ook eens gewoon door de straten rond de Zocalo. Kijk binnen langs de openstaande deuren van de huizen en ontdek charmante patio's. Het Parque Agua Azul is een perfekte plaats om van de fauna van Guadalajara te genieten. Het hele jaar door staan er verschillende soorten bloemen in bloei. Er is ook een kleine dierentuin en ten westen hiervan is een klein, maar interessant archeologisch museum met pre-Colombiaanse kunstvoorwerpen. Schrik niet wanneer u voor officiële gebouwen en banken politiemannen in wit kostuum ziet staan met een mitraillette. Dit is hier doodgewoon.

Lago Chapala

In de nabije omgeving, ten zuiden van Guadalajara bevindt zich het lago Chapala. Dit mooie meer met zijn grasoevers is het grootste van Mexico. Helemaal omgeven door bergen is het de geliefde plaats voor natuurliefhebbers en wandelaars. Stadsmensen komen hier graag verpozen. In één van de vele gezellige restaurantjes aan de oevers van het meer kan je een hapje gaan eten.

Guadalajara: songtekst

Over Guadalajara bestaat ook een liedje. Het origineel is een Mexicaanse traditional, geschreven door Pepe Guizar in 1937 en veel gespeeld door de mariachis. Maar ook Elvis Presley geeft zijn versie van Guadalajara ten berde in de film "Fun in Acapulco". Voor de lyrics moet je echter niet bij hem zijn, want wat hij zingt is tamelijk onbegrijpelijk en veelal gemompeld. In het liedje Guadalajara wordt de stad Guadalajara beschreven, evenals haar barrios (wijken): Zapopan, Tlaquepaque. Er wordt verwezen naar de vele rozen (hueles a rosa temprana). Ook het meer van Chapala wordt in het liedje uitgebreid geroemd en geprezen.

Guadalajara, Guadalajara!
Guadalajara, Guadalajara!
Tienes el alma de provinciana
Hueles a limpio, a rosa temprana
A verde jara fresca del rio
Son mil palomas tu caserio
Guadalajara, Guadalajara
Sabes a pura tierra mojada.
Ay! colomitos lejanos
Ay! ojitos de agua hermanos
Ay colomitos inolvidables
Inolvidables como las tardes
En que la lluvia desde la loma
No nos dejaba ir a Zapopan.
Ay! Tlaquepaque pueblito
Tus olorosos jarritos
Hacen mas fresco el dulce tepache
Para la birria, junto al mariachi
Que en los parianes y alfarerias
Suenan con triste melacolia.
ARRIBA LAS CHIVAS!!
Ay! Laguna de Chapala
Tienes de un cuento la magia
Fuerte de ocasos y de alboradas
De enamoradas noches lunadas
Quieta Chapala es tu laguna
Novia romantica como ninguna.
Ay! Guadalajara hermosa
Quiero decirte una cosa.
Tu que conservas el agua del pozo
De tus mujeres lo mas hermoso.
Guadalajara, Guadalajara!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mexicaanse muziek: mariachis in traditionele klederdrachtMexicaanse muziek: mariachis in traditionele klederdrachtIedereen heeft ze ooit wel eens gezien op foto, in het echt of in een film. Een groepje zangers in traditionele Mexicaan…
Mexico: de staat Jalisco, met als metropool GuadalajaraMexico: de staat Jalisco, met als metropool GuadalajaraHet binnenland van Mexico, en meer bepaald de staat Jalisco. Minder bekend maar zeker ook de moeite waard om te ontdekke…
Zaragoza (Noord Spanje) bezienswaardighedenZaragoza (Noord Spanje) bezienswaardighedenHet jaar 2008 moet het jaar worden voor deze grandioze wereldstad! Gaststad van de Expo 2008 staat Zaragoza in de volle…
Mexico, strand maar ook veel cultuurMexico, strand maar ook veel cultuurMexico is een populair vakantieland, door het aangename klimaat en de mooie stranden is het een ideale zonbestemming. Da…

Stedentrip: RomeStedentrip: RomeWanneer je van plan bent om een stedentrip te maken, moet je zeker Rome een kans geven. Rome is bekend om zijn historisc…
Weekendje weg: ParijsWeekendje weg: ParijsEen weekendje weg naar Parijs, wat zijn de dingen die je gewoon gezien moet hebben? Naast de Eiffeltoren en de Louvre, z…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.