Mexico: de staat Jalisco, met als metropool Guadalajara

Mexico: de staat Jalisco, met als metropool Guadalajara Het binnenland van Mexico, en meer bepaald de staat Jalisco. Minder bekend maar zeker ook de moeite waard om te ontdekken. Rond de metropool Guadalajara liggen enkele pareltjes die wachten om ontdekt te worden. Mooie stukjes natuur als het lago Chapala, een prachtig meer met gezellige restaurantjes. En de Barranca de Oblatos, een diepe ravijn met daarin de Santiagorivier. Verder ook zeker nog pittoreske dorpen als Tlaquepaque, Tequila en Zapopan. Of minder bekende stranden als Puerto Vallarta. Allemaal erg authentiek en lekker gezellig!

De staat Jalisco met metropool Guadalajara

We bevinden ons in de staat Jalisco, ten noordwesten van Mexico-stad. Jalisco is een van de belangrijkste staten van Mexico. De rijke staat beschikt over landbouw, industrie en strand. De hoofdstad van de staat Jalisco is Guadalajara, de tweede grootste stad van het land, ook wel de Parel van het Westen genoemd. Haar inwoners zijn de beroemde Tapatios. De staat Jalisco is de bakermat van de mariachi-muziek en Guadalajara is de thuisbasis van de muzikanten. Het klimaat is het beste van Noord-Amerika: helder, droog en zacht. Het hele jaar door rond de twintig à dertig graden. Maar ook buiten de metropool Guadalajara is er nog vanalles te doen in de staat Jalisco.

De natuur

Lago Chapala, een prachtig meer

Ten zuidoosten van Guadalajara ligt het Chapalameer. Dit meer is het grootste van Mexico en ligt voor 86% in de staat Jalisco en voor 14% in de staat Michoacan. Op het diepste punt van het meer is de diepte 9 meter. Het meer is omgeven door bergen. Aan de noordkust van het meer, in het dorpje Chapala, staan de zomerhuizen van rijke tapatios (= inwoners van Guadalajara) en dito gepensioneerde Noord-Amerikanen. De naam Chapala zou afkomstig zijn van een Indiaans stamhoofd, Capalac, die de stad stichtte in 1510. Rond het meer vindt u authentieke Indiaanse dorpjes die de sfeer van weleer uitademen. Het meer kent echter wel wat problemen. Enerzijds is er het probleem van de opdroging, mede omdat het water van het meer gebruikt wordt door de omliggende dorpen en steden. Anderzijds zijn er natuurlijk ook de klimaatsveranderingen die een rol spelen in het opdrogen van het meer. Verder is het meer serieus vervuild, ook weer mede door de omringende steden en door de landbouw. Aan toeristen wordt afgeraden om de kleine gebakken visjes te eten omdat ze er ziek van zouden kunnen worden.

Barranca de Oblatos, een diepe ravijn met schitterende waterval

Wanneer u de Calzada Independencia volgt, de hoofdader van Guadalajara, vindt u in het noorden op zo'n 16 kilometer de Barranca de Oblatos. De Barranca is een diepe ravijn, waarin de Santiagorivier loopt. Deze rivier komt uit in de Grote Oceaan. De stenen wanden van de Barranca zijn volledig begroeit met tropische plantensoorten. Wilde bloemen en vlinders zullen u er zeker kunnen bekoren. Vanaf de rand van de canyon loopt een goed geplaveid pad naar beneden. Na deze twee kilometer lange wandeling kan u er als extraatje tijdens het regenseizoen ook nog eens genieten van een schitterende waterval. U kan er een verfrissende duik nemen in het zwembassin. Goed voor een paar uur wandelen in de natuur, ver weg van de drukke stad.

Gezellige dorpjes

San Pedro Tlaquepaque

San Pedro Tlaquepaque, de officiële naam van het dorpje dat zich ten oosten van Guadalajara bevindt, wordt eigenlijk door iedereen gewoon Tlaquepaque genoemd. Het is tegenwoordig meer een buitenwijk van Guadalajara dan een autonoom dorp. Tlaquepaque komt uit het Nahuatl en betekent "plaats boven land van klei". Het dorpje is in heel Mexico gekend voor zijn aardewerk. In vroegere tijden was hun keramiekwerk inderdaad van uitstekende kwaliteit maar met de opkomst van de industrialisering en het toerisme werd het aardewerk steeds lelijker en onpersoonlijker. Toch kan u na enig zoeken nog authentieke stukken vinden, met kleurige en geometrische ontwerpen die karakteristiek zijn voor de streek. De mooiste stukken kan u echter niet kopen, die bevinden zich in het regionale museum voor keramiek van Tlaquepaque. Verder vindt u er ook quiltdekens in mooie, hevige kleuren en zijn er ook wel wat glasblazerijen. Het dorpje straalt een zekere rust en authenticiteit uit. De straatjes zijn met klinkers geplaveid en de huizen zijn ruim met mooie patios. Het centrale plein, het Parian, is druk bezocht. Het is de ontmoetingsplaats voor Tapatios die hier naar mariachi-muziek komen luisteren, op hun gemak een biertje komen drinken of komen genieten van een birria (geroosterd jong geitevlees). Elk jaar wordt hier de Apostel San Pedro gevierd en wel op 29 juni. Deze viering gaat gepaard met vuurwerk, mañanitas, tentoonstellingen van kunstvoorwerpen en optochten. Hoogtepunt is de Premio Nacional de la Cerámica, een felbegeerde prijs voor aardewerk.

Zapopan

Zapopan is een bekend bedevaartscentrum, ten noordwesten van Guadalajara. Aan het begin van het regenseizoen wordt het beeld van de Heilige Maagd naar Guadalajara gedragen om de stad tegen overstromingen te beschermen. Op 12 oktober gaat het dan terug richting Zapopan, naar de Basilica. Deze basiliek is gebouwd in de 16de eeuw in de typische barokstijl die men wel meer aantreft bij Mexicaanse kerken. In de Casa de Artesanias de los Huicholes vindt u een museum en een verkoopspunt voor artisanale produkten van de Huichol en de Cozo indianen.

Tequila

Tequila is een stadje dat vooral beroemd is geworden door zijn gelijknamig produkt, de tequila. Deze drank wordt getrokken uit een blauw-groenige cactusplant, een variëteit van de maguey. Jonge tequila is kleurloos. Naarmate de drank ouder wordt, wordt hij gelig van kleur. Het is een aperitief die puur wordt gedronken volgens een bepaald ritueel. Men moet namelijk zout op de bovenkant van zijn hand leggen, dit oplikken, daarna enkele druppels citroensap opdrinken en dan pas het glaasje tequila. Echte kenners drinken daarna nog een druppeltje sangrita. Dit is een drankje dat bestaat uit sinaasappels en hete pepers. Door de blend van al deze smaken heeft men een aparte sensatie.

Strand van Puerto Vallarta

Puerto Vallarta is het strand aan de Stille Oceaan waar de Tapatios graag vertoeven, hoewel het er toch zo'n kleine 400 kilometer vandaan ligt. Ooit was Puerto Vallarta een klein vissersdorpje. Daarna is het vooral bekend geworden omdat de opnames voor de film 'Night of the Iguana' van John Huston er plaatsvonden op het Mismaloya strand. Richard Burton en Elizabeth Taylor hadden er een romance en kochten een huis in de Gringo-Vallei. Iedereen dacht daarom dat het het mekka van de liefde en de romantiek was. Puerto Vallarta ligt aan de Bahia de Banderas en men vindt er mooie zandstranden over 40 kilometer. De stad bestaat uit twee heel verschillende delen. Enerzijds de oude stad aan beide oevers van de rivier Cuale. De huizen hebben er betegelde daken en de kerk heeft een enorme kroon in de vorm van die van de maagd van Guadalupe. Het andere stuk is een echte tourist trap, met hotels, discotheken, restaurants en speciaal voor de toeristen afgebakende stukken strand. Puerto Vallarta heeft ook een haven. Dicht bij het centrum vindt u ook een zeer mooi strand met een wat lugubere naam: la Playa de los Muertos (het strand van de doden). Het dankt zijn naam aan het feit dat hier ooit een strijd heeft plaatsgevonden tussen de inheemse bevolking en piraten. Puerto Vallarta is zeer populair bij de watersportliefhebbers. Men kan er surfen, duiken, snorkelen en waterskiën. Verder zijn er ook heel wat boottochten te maken. Zo bvb. naar het vissersdorpje Yelapa, een tocht van een kleine twee uur. Of naar Playa de las Animas, zes uur verderop. U kan er ook met de veerdienst naar Cabo San Lucas in Baja California.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mexico: Guadalajara, koloniale stad en schitterende gebouwenMexico: Guadalajara, koloniale stad en schitterende gebouwenWie Mexico zegt, denkt onmiddellijk aan cultuur in Mexico City en Chiapas of aan de stranden van Acapulco. De hoofdstad,…
Mexicaanse muziek: mariachis in traditionele klederdrachtMexicaanse muziek: mariachis in traditionele klederdrachtIedereen heeft ze ooit wel eens gezien op foto, in het echt of in een film. Een groepje zangers in traditionele Mexicaan…
Informatie over tequilaInformatie over tequilaTequila is een drank die zowel bruin als transparant kan zijn. Er zit een gemiddeld alcoholpercentage van 38% tot 40% in…
Tequila Sunrise: ontstaan, recept en variatiesTequila Sunrise: ontstaan, recept en variatiesDe Tequila Sunrise is een van de populairste cocktails ter wereld. Het drankje bevat tequila, jus d'orange en grenadine…

Musea in Ronda (Zuid-Spanje)In de vele museums van Ronda (Andalusie) kan je als toerist of plaatselijke inwoner, enkele aangename uurtjes doorbrenge…
Dagtrips vanuit Ronda (Zuid-Spanje)Ronda (Andalusië) is een ideale vakantiebestemming, niet alleen omdat het zo historisch is, maar je kan vanuit Ronda hee…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 27-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.