Musea in Ronda (Zuid-Spanje)

In de vele museums van Ronda (Andalusie) kan je als toerist of plaatselijke inwoner, enkele aangename uurtjes doorbrengen. De kinderen zullen het zeker leuk vinden in het Lara museum of in het museum van de Bandoleros, terwijl de volwassenen de voorkeur zullen geven aan het Wijn museum. Kunstliefhebbers kunnen terecht in het museum van de Rondeense schilder Joaquin Peinado, maar er is nog veel meer.

Stedelijk Museum van Ronda

Het museum Municipal de Ronda is gelegen in het historische Mondragon Paleis (Palacio de Mondragon). In dit museum wordt de geschiedenis van Ronda weergegeven vanaf Het Stenen Tijdperk tot de Hedendaagse Tijd. Er is een reconstructie van de Pileta Grot (Cueva de Pileta), een hut uit het Steentijdperk, hoe men zwaarden maakte in het IJzerijdperk, hoe het was ten tijde van Acinipo, een zeer gedetailleerde beschrijving van de begrafenisrituelen van de Moren toen deze hier aan het bewind waren en een interessante tentoonstelling van de hoogdagen van Ronda tijdens de zeventiende en achtiende eeuw.

De Real Maestranza Stierenvechten en het Cavalerie Museum in Ronda

"Alles wat je wilde weten over het stierenvechten, maar niet durfde te vragen" is hoe je dit museum het best kan beschrijven. De Real Maestranza heeft een lange geschiedenis van opleiding van officieren van de cavalerie voor de Spaanse Kroon. Het was hier dat de familie Romero de regels ontwierp voor het hedendaagse stierenvechten. De familie Ordoñez werden hier beroemdheden.

Het museum toont hoe het stierenvechten in de beginperiode verliep tot hedendaagse stierenvechten met foto's, tekeningen en voorwerpen. De andere helft van het museum omvat de opleiding van de cavalerie, die het doel is van de Maestranza, en omvat exposities van wapens gebruikt door de jaren heen. Je kan ook de website van de Real Maestranza bekijken voor, alvast, een voorproefje te hebben.

Het Museum van de Rondeense schilder Joaquin Peinado in Ronda

Joaquin Peinado werd geboren in Ronda en was één van de invloedrijke schilders van het begin van de 20e eeuw en één van de kopstukken van de Spaanse hedendaagse kunst. Helaas Joaquin Peinado overleed in 1975, lang voordat het museum een hulde aan hem bracht. Het museum is gelegen in het Moctezuma paleis in La Cuidad (oude stadsgedeelte), het is een fantastisch paleis voor een van de grootste namen van Ronda. Wil je meer weten over het museum van Joaquin Peinado

Het Lara Museum in Calle Armiñan - Ronda

Het Lara Museum omvat een bijzondere collectie antiek, verzameld door Juan Lara Jurado, de stichter van het museum. De collectie is samengesteld in galeries die misschien niet direct gerelateerd lijken, maar in werkelijkheid neemt het de bezoeker mee op een reis door de wetenschap en de geschiedenis van de afgelopen honderd jaar.

Een collectie wapens en pistolen, messen en katapulten, wetenschappelijke instrumenten, film en fotografie en nog veel meer. Het herbergt ook vertoningen van het stierenvechten alsook martelwerktuigen ten tijde van de inquisitie. Het museum is vrij kindvriendelijk en je kan altijd eerst de website van het Lara Museum bekijken.

Het Jacht Museum in Calle Armiñan - Ronda

Dit museum de Caza is een ongewoon museum en heeft de neiging om alleen maar mensen aan te trekken die geïnteresseerd zijn in de jacht. Je kan er de jachtgeweren bekijken en de vele jachtfoto's, alsook opgezette dieren waarop men gejaagd heeft in de Serrania de Ronda. Het museum helpt ook bij het organiseren van de jacht in de Serrania de Ronda die aan strenge regels moet voldoen.

Het Museum van de Bandieten in Ronda

Het museum van de Bandoleros is gewijd aan de vele bandieten en struikrovers die zich schuilhielden in de heuvels en valleien van de Serrania. Hun organisatie werd zo machtig in Andalusie dat de regering in Madrid besloot in 1844 met de oprichting van de Guardia Civil, om zo een einde te maken aan de stelende bandoleros. Tot zelfs in de late jaren van 1930, werkten georganiseerde bendes, die de zakken van rijke reizigers op weg naar Ronda, beroofden.

In de jaren 1950 was er een kleine opleving van het banditisme doordat de communisten en de socialisten in opstanding kwamen tegen het regime van Franco. Dezelfde grotten werden gebruikt als in vroegere tijden. In het museum zelf kan je de verhalen lezen van getuigenissen van enkele rechtspraken. Voor academici en schrijvers, die interesse hebben in de psychologie, is het een belangrijke plaats voor onderzoek.

Interpretatie Centrum voor de Nieuwe Brug (Puente Nuevo) Ronda

Je kan niet alleen over de Nieuwe Brug wandelen, je kan ook binnenin de brug een kijkje gaan nemen. De kamer onder de brug was vroeger de plaats voor de gevangenen die geketend, onder het verkeer, hun straf moesten uitzitten. Vanaf dit punt heb je een mooi zicht op de Parador en de huizen die langs de kant van de Tajo gebouwd zijn.

Het Wijn Museum in Ronda

Archeologisch gezien is Ronda een uitstekende plaats om aan wijnbouw te doen en de Romeinen wisten dit ook al. Het aantal commerciële wijngaarden rond Ronda is eerder klein, maar elk jaar worden er nieuwe wijnstokken aangeplant en de wijnproductie zal in de komende jaren zeer zeker een stijging kennen. In het Wijn Museum of Museo del Vino in Ronda kan je de geschiedenis van de wijnproductie volgen van in het neolithisch tijdperk, tot de Romeinen, Visigoten, Arabieren en de hedendaagse wijnproductie.

Het Rilke Museum in Hotel Reina Victoria - Ronda

Rainer Maria Rilke was één van de grootste Duitse dichters, die drie maanden in Ronda heeft doorgebracht op het einde van 1912 en begin 1913. Hij logeerde in het Hotel Reina Victoria en het was hier dat hij een deel van zijn 6de Elegy en de "Spaanse Trilogie" schreef. Kamer 207 in het Hotel Reina Victoria is omgebouwd tot een klein museum ter ere van de connectie die Rainer Maria Rilke heeft met Ronda.

Lees verder

© 2010 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Hoogvlakte van Ronda en de Sierra de Las Nieves (Spanje)De "Meseta de Ronda" en de "Sierra de Las Nieves", De Hoogvlakte van Ronda en het Gebergte van de Sneeuw zijn twee gebie…
Ronda: kloof, stierenvechters en struikroversRonda: kloof, stierenvechters en struikroversRonda is een van de oudste steden van Spanje die velen tot de verbeelding spreekt. “Verheven, eminente stad voor wie de…
Feestdagen en evenementen in AndalusiëReligieuze of wereldwijde feesten, in Andalusië maakt het niet uit wat voor feest het is. De beroemdste feesten van Anda…
Descalzos Viejos wijn uit RondaDe wijnmakerij, bodega Descalzos Viejos is gesitueerd in een oud kerkje aan de rand van de beroemde kloof van Ronda in A…

Rusland: Het land, een continent op zichzelfRusland ligt in het oosten van het werelddeel Europa, het is de grootste staat van dit werelddeel. Deze staat neemt 16-1…
Mexico: de staat Jalisco, met als metropool GuadalajaraMexico: de staat Jalisco, met als metropool GuadalajaraHet binnenland van Mexico, en meer bepaald de staat Jalisco. Minder bekend maar zeker ook de moeite waard om te ontdekke…
Bronnen en referenties
  • Met dank aan Ronda Today
Gertrudis (51 artikelen)
Laatste update: 24-02-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.