Ronda: kloof, stierenvechters en struikrovers

Ronda: kloof, stierenvechters en struikrovers Ronda is een van de oudste steden van Spanje die velen tot de verbeelding spreekt. “Verheven, eminente stad voor wie de wolken als tulband dienen” schreef de Arabische historicus Abu al Fida in de 14e eeuw over de hooggelegen stad in Andalusië die gescheiden wordt door een 160 meter diepe en 90 meter brede kloof. Ronda ligt in het zuiden van Andalusië, ongeveer 45 kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op een 780 meter hoog plateau. De stad bestaat uit twee delen. Het oude Moorse deel de Ciudad (stad) en het nieuwe Christelijke deel de Mercadillo (markt). De twee stadsdelen worden gescheiden door een 160 meter diepe en 90 meter brede kloof; de Tajo. Door de kloof stroomt de rivier de Guadalevín.

Door haar ligging aan een kruising van belangrijke doorgangsroutes van de handel is Ronda door de eeuwen heen van groot strategisch belang geweest.

Geschiedenis

Ronda is een van de oudste steden van Spanje. De Kelten hadden hier al een nederzetting die ze Arunda noemden. Later kwamen de Romeinen. Zij stichtten de stad Acinipo op enkele kilometers afstand van het huidige Ronda. Een prachtig amfitheater is uit deze periode bewaard gebleven. De Moren kwamen in de 8e eeuw en noemden de stad Izna Rand Onda en het werd een van de belangrijkste steden van het Moorse Rijk. Ook is het, na de val van Córdoba, de hoofdstad geweest van een onafhankelijk Moors koninkrijk. In 1485 werd de stad ingenomen door Ferdinand III.

Bezienswaardigheden

Arabische baden

Deze bevinden zich buiten de stadsmuren en zijn pas in de eerste helft van de 20e eeuw ontdekt.

Bruggen
Over de kloof de Tajo liggen drie bruggen. De oudste is de Puente Romano, de Romeinse Brug, daarna komt de Puente Viejo, de Oude of Moorse Brug. Maar de brug die het meest tot de verbeelding spreekt is El Puente Nuevo of Nieuwe Brug. De Puente Nuevo verbindt de Ciudad met de Mercadillo en is een architectonisch hoogstandje, ontworpen door Martín de Aldehuela. De bouw van de brug heeft meer dan 40 jaar in beslag genomen. Onder de brug werd een gevangenis gebouwd. De brug geldt als hét symbool en trekpleister van Ronda en El Puente Nuevo is een van de meest gefotografeerde bouwwerken in Spanje.

Casa del Rey Moro

“Het huis van de Moorse Koning” met de hangende tuinen. Vanuit de tuin kun je via een uit de rotsen gehakte trap met 360 treden naar een bron “La Mina” in de kloof afdalen.

Iglesia Santa Maria La Mayor

De kerk werd in de 15e eeuw op de plek van de vroegere moskee gebouwd. De minaret is deels bewaard gebleven in de klokkentoren. De aan het gebouw bevestigde loggia diende in vroegere tijden als tribune voor de geestelijkheid en hoogwaardigheidsbekleders.

Minaret van San Sebastian

Stamt uit de 14e eeuw.

Palacio de Mondragón

Oorspronkelijk stond op deze plek een Moors paleis. Het huidige gebouw stamt uit de 16e eeuw en herbergt het gemeentemuseum. Het heeft prachtige patio´s en tuinen.

Plaza de Toros

De oudste arena van Spanje, geheel in steen opgetrokken en net als de Puente Nuevo ontworpen door Martín de Aldehuela. In de arena is een museum gevestigd.

Vermaak

Feria de Pedro Romero

De belangrijkste feria van Ronda is in september. Sinds 1954 is de feria vernoemd naar Pedro Romero, een legendarische toreador en kleinzoon van de grondlegger van het moderne stierengevecht Francisco Romero. Gedurende een hele week is het een groot feest in Ronda. Er is bijvoorbeeld een kermis en er worden sportevenementen en een flamencofestival gehouden. Bijzonder is het openluchtspel Secuestro y rescate de la Damas Goyesca (filmpje). Het hoogtepunt van de feria is de Corrida Goyesca, een stierengevecht dat plaatsvindt in de arena. De ruiters van de Real Maestranza de Caballería voeren een show op en er wordt een wedstrijd gehouden onder de mooiste rijtuigen waarbij passagiers gekleed gaan in traditionele klederdracht.

Museo del Bandolero

Museum gewijd aan de vele struikrovers die in de 19e eeuw de omgeving van Ronda onveilig maakten.

Museo Lara
Museum Lara herbergt diverse verzamelingen onder andere:
  • Archeologische voorwerpen
  • Film- en fotocamera´s
  • Klokken uit de 18e eeuw
  • Martelwerktuigen ten tijde van de inquisitie
  • Messen en katapults
  • Stierenvechten
  • Wapens uit de 17e eeuw

Winkelen

In het nieuwe deel van de stad is een mooie lange winkelstraat. In het oude deel vind je veel winkels met kunstnijverheid.

Reizen

Bus

Vanaf de kust is Ronda per bus te bereiken. De route voert langs een bochtig parcours door de Serrania de Ronda. Er is ook een busverbinding met Sevilla.

Trein

Ronda ligt op de lijn Algeciras-Granada. Met de trein vanuit Algeciras naar Ronda is een absolute aanrader. De trein baant zich een weg omhoog door de Serrania de Ronda, door tunnels en langs ravijnen met prachtige uitzichten!

Verblijf

In Ronda zijn hotels in verschillende prijsklassen. In de omgeving van Ronda vind je ook B&B´s en er zijn mogelijkheden om een huisje te huren.

Campings

  • El Abogao
  • El Cortijo
  • El Sur

Eten en drinken

Rond Plaza del Socorro in het nieuwe deel van de stad vind je verschillende restaurants, van Chinees, Italiaans tot typisch Spaans. Natuurlijk ontbreken ook de tapasbarretje niet.

Tips voor uitstapjes vanuit Ronda

© 2009 - 2024 Zalomeya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De highlights van Andalusië en Costa del SolIn het uiterste zuiden van Spanje ligt een veelzijdig gebied. Voor wie van cultuur houdt is hier genoeg te vinden in Cor…
Dagtrips vanuit Ronda (Zuid-Spanje)Ronda (Andalusië) is een ideale vakantiebestemming, niet alleen omdat het zo historisch is, maar je kan vanuit Ronda hee…
De Hoogvlakte van Ronda en de Sierra de Las Nieves (Spanje)De "Meseta de Ronda" en de "Sierra de Las Nieves", De Hoogvlakte van Ronda en het Gebergte van de Sneeuw zijn twee gebie…
Met de auto Sevilla en omgeving verkennenAls je een stedentrip naar Sevilla gaat maken kun je ook kiezen voor optie om met de auto Sevilla en omgeving te verkenn…

Corsica, het eiland van de schoonheidMooie zandstranden, kleine door rotsen ingesloten baaien en kraakhelder water maken het aanbod van Corsica zo attractief…
Plattelandstoerisme in landelijk LitouwenPlattelandstoerisme in landelijk LitouwenVakantie vieren op het platteland is één van de snelst groeiende bedrijfstakken in de landelijke gebieden van Litouwen.
Bronnen en referenties
Zalomeya (41 artikelen)
Laatste update: 19-08-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.