Plattelandstoerisme in landelijk Litouwen

Plattelandstoerisme in landelijk Litouwen Vakantie vieren op het platteland is één van de snelst groeiende bedrijfstakken in de landelijke gebieden van Litouwen. Tegenwoordig is het plattelandstoerisme een toonaangevende bedrijfstak in de landelijke gebieden in Litouwen. Dit kan worden afgeleid uit de statistieken: ieder jaar neemt het aantal huishoudens die daar bij betrokken zijn toe.

In het jaar 2000 brachten 24.000 mensen hun vakantie op een boerderij door. In 2001 waren dat er 67.000. Het jaar daarop was het aantal al gestegen tot 110.000. Dit betekent dat de plattelands bewoners een nieuwe bron van inkomsten hebben gevonden en dat degenen die in de steden wonen zich een dergelijke vakantie kunnen veroorloven.

De mensen die dit soort ondernemingen beginnen zijn meestal gezinnen die op het platteland wonen en alle leden van het gezin zijn erbij betrokken. Het zijn veelzijdige mensen die vaak geen middelen hebben om te investeren. Daarom doen zij hun best om hun gebouwen en de omgeving op eigen kracht te verbeteren. Ze bouwen met hun eigen handen extra vleugels met hun gebouwen en vinden nieuwe manieren om hun klanten te bedienen.

De gelukkigen onder hen wonen vlakbij meren, rivieren of bossen. Een spectaculaire natuurlijke omgeving trekt veel toeristen. Degenen die in gebieden zonder deze attracties wonen zijn minder fortuinlijk. Zij moeten ofwel een rijke fantasie hebben of veel geld.

De meest populaire constructie is dat plaatselijke bewoners hun woning in het warme seizoen verhuren en zelf naar minder comfortabele plaatsen verhuizen. Op deze manier zijn zij altijd in de buurt ten dienste van hun klanten. Het inkomen helpt hen om het stille seizoen te overleven of voor de aankoop van nieuwe apparatuur. Soms besluiten stadbewoners om zelf ook in de bedrijfstak actief te worden. Zij pakken de zaken serieuzer aan: ze investeren meer geld in het comfort en de luxe van de accommodatie en vragen hogere prijzen. Dit verklaart waarom er zo'n groot verschil in prijzen voor accommodatie is.

Ooievaars op het dak

Litouwers, die van oudsher gewend zijn om hun vakantie aan de Baltische Zee door te brengen hebben die gewoonte massaal veranderd. Er was een tijd dat de overweging van twee vakanties met opgetrokken wenkbrauwen zou worden beantwoord. Nu is dat meer en meer gebruikelijk. Tegenwoordig kunnen zelfs diegenen in de midden inkomenscategorie het zich veroorloven om de winter vakanties in landen met een warmer klimaat door te brengen, zoals Turkije, Kreta, Bulgarije, Egypte en Kroatië.

Vakanties in eigen land hebben ook fundamentele wijzigingen ondergaan. Mensen die gewoon waren tijdens hun vakanties te varen of fietsen, in tenten te slapen en te koken op een kampvuur, kiezen steeds vaker voor een verblijf op een boerderij.

Bij de planning van een vakantie op het plattelands is het het beste om ergens naar toe te gaan en met eigen ogen de aangeboden faciliteiten te zien. Het is dan ook mogelijk om te weten te komen over de diensten die niet in de oorspronkelijke prijs zijn inbegrepen en om van tevoren te onderhandelen over de prijs met de gastheren. Indien dit niet mogelijk is kan de jaarlijks gepubliceerde catalogus van de Vereniging voor Plattelands Toerisme uitkomst bieden.

Er wordt een sterren-systeem gebruikt om een beoordeling aan de hotels te geven. Een soortgelijk systeem wordt gebruikt om een beoordeling te geven aan de boerderijen, maar in plaats van sterren die het niveau van comfort aangeven gebruikt men hier ooievaars.

Eén ooievaar betekent dat je bereid moet zijn om te slapen op hooi, in een schuur of in een zeer eenvoudig huis. Men verblijft op zichzelf en ontvangt zeer beperkte diensten van de gastheer. Vier ooievaars garandeert naast een hoog niveau van comfort, ook dat het bedrijf ook een breed scala van diensten en activiteiten biedt en dat de faciliteiten geschikt zijn voor het organiseren van feesten, seminars en conferenties. In de catalogus, naast de foto van elk bedrijf, staan vakken die informatie verschaffen over de aard van de accommodatie (traditionele boerderij, zomer huis of landhuis), de talen die gesproken worden door de gastheren en welke activiteiten kunnen worden verwacht.

Er blijkt dat naar de verschillende soorten bedrijven, zowel eenvoudige en luxe, vraag is. Toeristen geven doorgaans de voorkeur aan een verblijf op een geïsoleerde boerderij ten opzichte van een verblijf in de dorpen. Traditionele woon boerderijen met moderne voorzieningen zijn de meest populaire vorm van accommodatie. Sommige gastheren bereiden op verzoek zelfs maaltijden. Indien men bij eenvoudige en gastvrije boeren verblijft, kost het voedsel bereid van de producten die worden geteeld op het bedrijf niet veel. Sommige boeren nodigen hun gasten uit om paddenstoelen te gaan plukken en zijn niet bang om hun geheime plekjes waar de beste paddenstoelen groeien te tonen of, afhankelijk van de tijd van het jaar, de velden met frambozen en wilde aardbeien.

Het plattelandstoerisme creëert vele nieuwe banen. Momenteel biedt het werk aan meer dan 5.000 mensen. Buren profiteren ook mee met de verkoop van producten of van volkskunst. Anderen verhuren hun paarden of helpen gewoon een handje met klusjes.

Puur natuur

Plattelandstoerisme betekent niet noodzakelijkerwijs een mooie blokhut omringd door een gemanicuurd gazon, met een goed uitgeruste sauna, satelliet TV en goudkleurige badkamer kranen. In veel landen gaan stadsbewoners naar het platteland op zoek naar een natuurlijke manier van leven: ijskoud water rechtstreeks uit een put, kippen die vrij rondlopen rond een boerderij, weilanden vol bloemen en waar je nog blootsvoets kunt lopen.

In Litouwen kiezen, net als in andere landen, meer en meer mensen uit de stedelijke gebieden voor een vakantie op het platteland om hun kinderen te laten zien hoe een echte koe, schaap of kalkoen eruit ziet. De meesten worden aangetrokken tot het platteland aangetrokken door de rust en om te ontsnappen aan het drukke stadsleven. Zij willen ook hun vakantie doorbrengen zonder in te zitten over het huishouden of koken. Daarom worden de natuur boerderijen allereerst ontworpen voor gepassioneerde liefhebbers van de natuur en voor buitenlandse toeristen, die er naar uitkijken om te genieten van het natuurlijke en ongerepte land en de daarbij behorende levensstijl. Het is goed als de eigenaar van een boerderij iets heeft om aan zijn gasten te tonen: hoe boter wordt gemaakt en die iedere morgen op tafel komt, hoe de netten in het meer worden gebracht, hoe honing uit de bijenkorven komt of hoe vers gemaaid hooi wordt verspreid voor het drogen.

Een zonnige toekomst voor Litouws plattelandstoerisme ?

Om vakantiegangers te kunnen laten genieten van hun vakantie op het platteland moeten zij niet alleen de beschikking hebben over goed uitgeruste douche faciliteiten, maar ook over goede wegen. Het grootste probleem dat vakantiegangers tegenkomen is het vinden van de weg naar de boerderij. Daarom heeft het ministerie van Toerisme ongeveer 1.000 nieuwe verkeersborden geplaatst. Dit is slechts het begin: er moeten er ten minste tien keer meer komen. De algemene tendens is dat de gasten steeds veeleisender worden. Aan de ene kant willen zij het echte platteland en een rustige sfeer, aan de andere kant willen zij in een accommodatie verblijven welke is voorzien van alle moderne gemakken.

Lees verder

© 2009 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Agriturismo, een boerderijvakantie in ItaliëAgriturismo is een Italiaanse term die staat voor agrarisch toerisme ofwel boerenbedrijven die naast hun agrarische acti…
VeKaBo Nederland; kamperen en logeren op het plattelandVeKaBo Nederland staat voor Vereniging Kampeerboeren Nederland. VeKaBo Nederland zorgt voor de gezamenlijke promotie van…
Wat kost een boerderij (woning)?Voor veel mensen is een verbouwde boerderij op het Drentse platteland het ideaal. Na pensionering een boerderij kopen en…
Litouwen: aantrekkelijke én goedkope vakantiebestemmingAls vakantiebestemming is Litouwen bij ons wellicht minder bekend, maar erg lang zal dat niet meer duren. Dit land heeft…

Ronda: kloof, stierenvechters en struikroversRonda: kloof, stierenvechters en struikroversRonda is een van de oudste steden van Spanje die velen tot de verbeelding spreekt. “Verheven, eminente stad voor wie de…
Benalmadena, strandvakantie in SpanjeEen strand van 10 kilometer, een wandelboulevard en een prachtige haven met veel vertier maakt Benalmádena uitermate ges…
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 26-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.